Recension av Paris, chérie, Ida Pyk: Alltför lagom om 17-åring som blir modell i Paris - LitteraturMagazinet

Butiken är stängd tills vidare

 Gästrecension 

Recension av Paris, chérie, Ida Pyk

Alltför lagom om 17-åring som blir modell i Paris

Jag skulle vilja läsa om fler baksidor med branschen. Och framsidor också för den delen"
Bok-
presentation:
Paris, chérie : så där säger folk, alltså
Författar-
presentation:
Ida Pyk
Utg.år: 2012

En dag kommer en kvinna fram till sjuttonåriga Alva och frågor om hon är modell. Alva svarar som det är, nej det är hon inte, och kvinnan blir glad. Hon ber Alva skriva på ett papper och säger att hon ska höra av sig. Snart är Alva i Paris, och hon är modell.

Paris chérie, kära Paris. Baguetter, crêps, Seine och Eiffeltornet. Snygga killar, som fotografen Sábastien, och nya modellvänner, tillexempel Olga med det stora, röda håret. Alva får uppmärksamhet som modell, hamnar på VIP-ställen och livet ska tydligen leka. Men så är det inte alltid. Även snygga, uppskattade modeller kan må dåligt, och Alva får se den baksida som aldrig visas på framsidan av Elle eller Vouge.

Debutanten Ida Pyk är modell och tillbringar själv mycket tid i Paris. Boken är dock inte självbiografisk. För att handla om en modell i Paris är boken förvånansvärt lik många andra ungdomsböcker: skolproblem och killar som inte hör av sig. Med tanke på baksidestexten hade jag tänkt mig mer modellargenturer, modeord och designers, ord jag egentligen inte förstår, och fler baksidor som anorexi och bulimi. Men detta finns det inte mycket av. Jag saknar det. Hur går en plåtning till? Hur är det egentligen med kroppsfixeringen? Istället för att ta med läsaren på vägar som leder till svar på dessa frågor leds berättelsen in på Alvas problem som uppstår när Sébastien inte ringer och när hon bråkar med sin vän. Det är inte så att modellvärlden målas endast i de vackraste färger, men jag skulle vilja läsa om fler baksidor med branschen. Och framsidor också för den delen. "Paris chérie" är ganska lagom, och lagom är i detta sammanhang inte bäst.

Det är ändå en sådan där feel-good-bok som kan bli lite patetisk och förutsägbar, precis som många andra ungdomsböcker. Men jag vet också att det är sådant som ungdomar ibland behöver läsa om, för att veta att de inte är ensamma om sina problem.

Första meningen: Någon ljus kväll när det är så varmt att man kan sitta på en bro utan att nästan frysa alls.

Gillar: ”Leva sin dröm”-temat och att det både kan bli bra och dåligt.

Gillar inte: Jag saknar att det inte finns något om baksidorna med modellbranschen, till exempel något om problem som anorexia.

Profil: Sofie Nordquist

Mottagen: 30 maj 2012

 

Anmäl textfel

Utgivning

Bättre snart

av Ida Pyk
Sofia är snart tolv. Hon är längst i klassen, blyg och inte så po...

Paris, chérie : så där säger folk, alltså

av Ida Pyk
Idas liv i Stockholm är grått och trist, pappan dricker för mycket och hon står egentligen inte ut längre. Då plötsligt händer det, en dam på tunnelbanan frågar om Ida inte vill bli modell och det blir istället en sommar i Paris med allt vad det innebär. Nya vänner, nytt liv, chans till en nystart?

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel

Varför måste Dagerman dö?

Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek av Lo Dagerman

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke

Trovärdigt om vikingarnas handelsresor

Recension: Miklagård av Agneta Arnesson Westerdahl
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB