Recension av Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå, Jack Werner: Bland internetskrönor och delningssägner - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå, Jack Werner

Bland internetskrönor och delningssägner

Varenda liten textsnutt är läsvärd, särskilt i en tid när den traditionella journalistiken tappar mark och förtroende"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå
Författar-
presentation:
Jack Werner

Frilansjournalisten Jack Werner som tidigare skrivit en bok om spökhistorier från internet tar i sin nya bok upp andra delar av nätet som är minst lika skrämmande.

Jack Werner och de andra i tidningen Metros viralgranskarredaktion prisades i egenskap av journalister och folkbildare för några år sedan, och journalist och folkbildare är just vad han är. Som en arkeolog eller detektiv har han grävt sig fram genom internets mer svårmanövrerade delar, skyfflat undan det mesta och tagit med sig noga utvalda och intressanta fynd upp till ytan för att i dagsljus beskåda och betrakta dem ur olika vinklar. Var och en av dessa historier eller fenomen har fått ett eget kapitel.

"Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå" är en populärvetenskaplig bok som i grund och botten handlar om källkritik, men som sagt så ryms det mycket mer mellan pärmarna än bara eleganta uppmaningar till att tänka efter innan delning. Där finns clownhysterin, 'Münchhausen by Internet', falska identiteter och fejkade popstjärnor, en regelrätt trollfabrik och Clint Eastwoods cigarett. Varenda liten textsnutt är läsvärd avseende både innehåll och utförande, särskilt i en tid när den traditionella journalistiken tappar mark och förtroende till förmån för inlägg och artiklar som skrivs med det enda uppsåtet att väcka känslor. Historierna han tar upp är kanske inte alltid de största eller de viktigaste men han använder dem alla skickligt till eftertänksamma analyser om samtiden. På ett ställe i boken beskriver Jack Werner sociala medier som vandringssägensmaskiner.

"De bönar och ber dagligen om våra subjektiva upplevlser av världen, och de uppmuntrar oss att dela vidare bilder, filmer och texter som berör oss känslomässigt."

Jack Werner skriver utan att döma, vilket är en av anledningarna till att boken fungerar så bra. Han bjuder på sina egna missar och ja, människor är mer benägna att tro på det som stämmer in i just deras världsbild. Blandningen av berättelser (som precis som vandringssägner innehåller en dos sensmoral) gör läsningen variationsrik, och researchen är minst sagt imponerande. Förmodligen är det ingen sträckläsningsbok, men jag slukade den i alla fall i tre sittningar. 

Profil: Sandra Sandström

Mottagen: 30 april 2018

 

Anmäl textfel

Utgivning

Creepypasta : spökhistorier från internet

av Jack Werner
Den första bok som skrivits om fenomenet Creepypasta digitala sp...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Instängd med de stora

Recension: Jag vill skriva sant : Tora Dahl och poeterna på Parkvägen av Jesper Högström

Våld i vinets värld

Recension: Mordet som kom av sig av Lennart Rammer

Lyxig bok fylld av dansk stickinspiration

Recension: Knitting for Olive av Caroline Larsen, Pernille Larsen

En fulländad romandebut

Recension: Räkna hjärtslag av Katarina Widholm

Gedigen roman om en annan tid

Recension: Kaptenen och Ann Barbara av Ida Jessen
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB