Recension av Jessie Lambs testamente, Jane Rogers: Filosofiskt om människans hantering av sin egen undergång - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Jessie Lambs testamente, Jane Rogers

Filosofiskt om människans hantering av sin egen undergång

Rogers är lysande i sin förmåga att kombinera vardagens små trivialiteter med de stora livsavgörande frågorna"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Jessie Lambs testamente
Författar-
presentation:
Jane Rogers

Jane Rogers åttonde roman, filosofiska ”Jessie Lambs testamente”, har belönats med ett flertal priser. Bland annat det prestigefyllda Arthur C. Clarke-priset för 2012 års bästa brittiska Science Ficton-roman. Den fokuserar på de mänskliga frågorna i en tid där världen möter sin troliga undergång.

I en inte alltför avlägsen framtid har ett luftburet virus spritt sig över världen och orsakar kaos. Det är enbart gravida kvinnor som drabbas och utkomsten är alltid dödlig. Snart föds det inga barn i världen och kaos utbryter allt oftare då olika politiska och religiösa fraktioner försöker växa och sprida sina budskap. Hopplösheten sprider sig och självmorden ökar. Samtidigt offrar människor sina liv för att forskningen ska kunna hitta en lösning på problemet.

Berättaren är sextonåriga Jessie Lamb som skriver om hur samhället förändras omkring henne och om hur hon försöker anpassa sig till den nya världen. Hon reflekterar över att det krävs att människor offrar sina liv för mänsklighetens överlevnad och hon debatterar både med sig själv och sin omgivning kring sina egna val.

Genom hela boken finns den filosofiska undertexten närvarande. De eviga frågorna om människans sanna natur ligger hela tiden under ytan och ger texten flera intressanta lager under läsningen. Vad är det som gör människan mänsklig och vilka uppoffringar krävs av den enskilda individen är sådana tankegångar som huvudpersonen brottas med.

Jessie Lamb är en oerhört intressant huvudkaraktär. Det är imponerande hur nyansrik och ambivalent Jane Rogers har lyckas göra henne.

Rogers är lysande i sin förmåga att kombinera vardagens små trivialiteter med de stora livsavgörande frågorna. Detta gör att berättelsen ständigt hålls levande och fängslande.

Jane Rogers för tydligt fram både filosofi och politik i sin berättelse och hon gör det imponerande bra. Hon lyfter fram människans agerande i utsatta situationer och samhällets bräcklighet inför stundande kaos. Blandat med tankeexperimenten om mänsklighetens styrkor och svagheter blir den en oslagbar kombination som gör läsningen till en djupare upplevelse. Frågorna i ”Jessie Lambs testamente” är ständigt aktuell läsning då den rör sig kring de mest mänskliga av känslor – rädslan.

Profil: Emma Kreü

Mottagen: 19 januari 2014

 

Anmäl textfel

Utgivning

Jessie Lambs testamente

av Jane Rogers
Jessie Lambs testamente är lika skrämmande som spännande och borr...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB