Recension av När hundarna kommer, Jessica Schiefauer: Skrämmande om gemenskap, kärlek och mörker - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av När hundarna kommer, Jessica Schiefauer

Skrämmande om gemenskap, kärlek och mörker

Det här är verklighetens skräck. Jag vill blunda, men kan inte. Jag får inte blunda. Det här är viktigt"
Bok-
presentation:
När hundarna kommer
Författar-
presentation:
Jessica Schiefauer
MP3 CD
Beställningsvara, 280 kr
Pocket
Beställningsvara, 84 kr

Han har hy som är knottrig av acneärr, hon har nariga läppar och nedbitna naglar. Isak och Ester faller hopplöst för varandra. Isaks lillebror Anton faller också, men på ett helt annat sätt. Det här är Augustprisbelönade "När hundarna kommer".

Den första kärleken griper Ester och Isak när de träffas på en fest där ingen utav dem egentligen känner sig välkomna. De blir genast ett par som spenderar all sin vakna tid tillsammans, och sovande tid också för den delen.

Redan efter ett par månader känner Isak sig lite instängd. Han kan inte riktigt andas, Ester är för nära. Men innan han helt blir säker på sina känslor händer något som förändrar hans liv för alltid, och Ester blir hans livboj.

Isaks lillebror Anton är alltid där vid frukostbordet tillsammans med Isak och Ester, alltid i rummet intill, likväl ständigt i bakgrunden. Anton söker efter gemenskap, och en dag hittar han den. Att den har rakad skalle, tunga kängor och farliga ögon är någonting Anton försöker bortse från. Och innan han helt bestämt vad han tycker om sin nya gemenskap är det redan försent. Väldigt, väldigt försent. Någon dör. Och alla inblandande faller hopplöst.

Jessica Schiefauer tilldelades för "När hundarna kommer" Augustpriset 2015, i kategorin årets svenska barn- och ungdomsbok. Ett pris som Schiefauer fick år 2011 för boken "Pojkarna", som har hyllats för att ifrågasätta könsroller genom att hänsynslöst blanda realism och magi. I "När hundarna kommer" finns ingen magi, bara rå verklighet. Och resultatet blir om möjligt ännu kraftfullare.

Med ett stundvis poetiskt och stundvis vasst språk skildrar Schiefauer någonting oerhört viktigt. Det är en bok om hjärtan som ges, fås, tappas, brister och slutar slå. Det är en bok om våld, människorna kring våldet och om hat och rädsla. Och ja, det är faktiskt en bok om hundar. Hundar som förändrar allt.

Det här är en berättelse om hur någonting sakta kan bli något annat. Förälskelse blir besatthet, gemenskap blir grupptryck, åsikter blir våld. Det här är verklighetens skräck. Jag vill blunda, men kan inte. Jag får inte blunda. Det här är viktigt.

"När hundarna kommer" är Jessica Shiefauers tredje bok, och den träffar mig rakt i hjärtat. Det här är en bok som alla borde läsa.

Profil: Anna Bjurström

Mottagen: 16 december 2015

 
 Relaterade artiklar 

Hård kamp om åtråvärt pris

Augustpriset gick till en debutant

Kampen om Sveriges mest åtråvärda författarpris är hård. Hundratals bidrag skickas in från olika svenska förlag varje år. I år gick det skönlitterära priset till debutanten Tomas Bannerhed och hans bok "Korparna" (Weyler förlag).

Läs mer ...

Anmäl textfel

 Författarporträtt 

Jessica Schiefauer

Hon fick Augustpriset 2011 för sin bok "Pojkarna" i kategorin årets svenska barn- och ungdomsbok. Boken är hennes andra efter "Om du var jag" som kom 2009.

Utgivning

När hundarna kommer (Lättläst)

av Jessica Schiefauer
Inbunden, Finns i lager, 278 kr

Pojkarna

av Jessica Schiefauer
Nattetid förvandlas 14-åriga Kim till pojke tillsammans med tjejkompisarna Bella och Momo. Kontrasten mot de kränkningarna som tjejerna får stå ut med under dagarna blir stor.

Om du var jag

av Jessica Schiefauer
Agnes och Louise är tvillingsjälar. Inga andra i hela världen pas...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Instängd med de stora

Recension: Jag vill skriva sant : Tora Dahl och poeterna på Parkvägen av Jesper Högström

Våld i vinets värld

Recension: Mordet som kom av sig av Lennart Rammer

Lyxig bok fylld av dansk stickinspiration

Recension: Knitting for Olive av Caroline Larsen, Pernille Larsen

En fulländad romandebut

Recension: Räkna hjärtslag av Katarina Widholm

Gedigen roman om en annan tid

Recension: Kaptenen och Ann Barbara av Ida Jessen
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB