Recension av Pojkarna, Jessica Schiefauer: Om att leva som en pojke för en natt - LitteraturMagazinet

 Gästrecension 

Recension av Pojkarna, Jessica Schiefauer

Om att leva som en pojke för en natt

Det finns väldigt lite av jämställdhet och god självkänsla hos flickorna, och det tycker jag känns tråkigt"
Bok-
presentation:
Pojkarna
Författar-
presentation:
Jessica Schiefauer
Utg.år: 2011
Inbunden
Beställningsvara, 190 kr
Pocket
Beställningsvara, 84 kr

Augustpriset för bästa ungdomsbok 2011 gick till Jessica Schiefauer för hennes bok ”Pojkarna”. En del av motiveringen lyder: ”med vass och avslöjande flickblick infiltreras Pojklandet”, och det beskriver boken väldigt bra. Den handlar om Bella, Momo och Kim, som genom saften från frökapslarna från en magisk planta kan förvandla sig till pojkar. En kväll testar de hur det är att leva som det motsatta könet. Att titta på flickor, röka cigaretter och dricka öl. När de vaknar på morgonen är de tillbaka i sina gamla flickkroppar. Detta är något som faller Kim i smaken, och trots att Momo och Bella inte följer med Kim på pojkäventyren, så gör Kim det om och om igen. Det är så mycket lättare att leva som kille!

Detta är en annorlunda skriven ungdomsbok. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad som är annorlunda, men det finns inga störande mobiltelefoner, sociala medier eller för många karaktärer att hålla reda på. Istället berättas en historia med ett magiskt skimmer, och det tilltalade mig i början. Orden i berättelsen var fint inlindade och förde berättelsen framåt på ett snabbt flödande vis. Det gick snabbt att sätta sig in i den.

Några kapitel in i boken började jag läsa med andra ögon. Jag funderade på vad som var så bra att det förtjänade Augustpriset. Det är visserligen en spännande berättelse då flickorna får se hur det är att vara som killar, och hur Kim gärna vill fortsätta så, medan de andra flickorna helst återvänder. Däremot är den alldeles för stereotyp för att vinna ett nutida pris! Flickorna är objekt i killarnas ögon, och de gör inget motstånd alls när killarnas händer börjar fladdra över flickornas kroppar. Det finns väldigt lite av jämställdhet och god självkänsla hos flickorna, och det tycker jag känns tråkigt. Det blir rentav tråkigt och gammalmodigt att läsa.

Överlag gillade jag boken när jag läste den, men när jag lagt lite distans till den sänker jag betyget. Dock helt okej ungdomsbok!

Första meningen: Jag har en historia att berätta, men min historia är inte till för vem som helst.

Gillar: Välskriven, intressant handling

Gillar inte: De stereotypa karaktärerna

Profil: Sofie Nordquist

Mottagen: 14 april 2012

 
 Relaterade artiklar 

Hård kamp om åtråvärt pris

Augustpriset gick till en debutant

Kampen om Sveriges mest åtråvärda författarpris är hård. Hundratals bidrag skickas in från olika svenska förlag varje år. I år gick det skönlitterära priset till debutanten Tomas Bannerhed och hans bok "Korparna" (Weyler förlag).

Läs mer ...

Anmäl textfel

 Recensioner 

Recension av Pojkarna, Jessica Schiefauer

Intressant om experiment med könsidentiteter

Ett glänsande språk och en otroligt intressant idé som förvaltas väl – nästan hela vägen"
"Pojkarna" vann Augustpriset förra året i ungdomsboksklassen. Det är lockande i sig, men temat – unga kvinnor som förvandlas till män när de dricker nektar från en blomma – lockade mig ännu mer. För queera böcker är så intressanta, och särskilt när de inte är realistiska utan använder sin fantasi. För vad händer när någon vet att hon kan dricka blomnektar och förvandla...
Recension av profil: Sebastian Lönnlöv

Recension av Pojkarna, Jessica Schiefauer

Med manligheten som drog

Den här boken får mig att känna. Jag blir upprörd, ledsen och får ont i magen. Jag blir illa berörd."
Kim, Momo och Bella är bästa vänner. På dagarna böjer de sig för killarnas svidande kommentarer som tjejer, men på nätterna blir de pojkar. De upplever friheten i att inte vara underlägsen, och snart blir det en drog. Kim vet inte längre vem hon är. Hon blandar ihop sina båda jag, och det ena, det förtrollade jaget blir mer riktigt än det verkliga. Hon känner sig otillräcklig i sin vanliga kropp. N...
Recension av profil: Anna Lagerqvist
 Författarporträtt 

Jessica Schiefauer

Hon fick Augustpriset 2011 för sin bok "Pojkarna" i kategorin årets svenska barn- och ungdomsbok. Boken är hennes andra efter "Om du var jag" som kom 2009.

Utgivning

När hundarna kommer (Lättläst)

av Jessica Schiefauer
Inbunden, Finns i lager, 278 kr

Pojkarna

av Jessica Schiefauer
Nattetid förvandlas 14-åriga Kim till pojke tillsammans med tjejkompisarna Bella och Momo. Kontrasten mot de kränkningarna som tjejerna får stå ut med under dagarna blir stor.

Om du var jag

av Jessica Schiefauer
Agnes och Louise är tvillingsjälar. Inga andra i hela världen pas...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Kärlek, klass och roller derby

Recension: Att se stjärnor av Vio Szabo

Stark avslutning om Tora

Recension: Hudlös himmel av Herbjørg Wassmo

Surrealistisk kolonial skröna

Recension: Arsène Schrauwen av Olivier Schrauwen

Nesser underhållande som vanligt

Recension: Schack under vulkanen av Håkan Nesser

På gungfly bland de andra

Recension: Trion av Johanna Hedman
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB