Recension av Den sommaren, Jillian Tamaki: Mitt i prick om tidiga tonåren - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Den sommaren, Jillian Tamaki

Mitt i prick om tidiga tonåren

En ingång till kvalitativa serier för tonåringar – och utmärkt läsning för alla som har varit unga"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Bok-
presentation:
Den sommaren
Författar-
presentation:
Jillian Tamaki

"Den sommaren" är en grafisk roman som både är allmängiltig och specifik i alla sina detaljer, med vackert tecknade bilder i blåa skalor som sätter stämningen.

Kusinerna Mariko och Jillian Tamaki har tidigare givit ut "Skim", en ovanligt stark grafisk roman som av oförklarlig anledning inte översatts till svenska. Men det är åtminstone delvis förlåtet nu när "This One Summer" kommer ut, under namnet "Den sommaren". I jämförelse med "Skim" har vi här en mycket tjockare, mera långsam bok som vågar dröja i det ordlösa och tveksamma.

Precis som titeln låter förstå befinner vi oss i sommarens hetta. Rose och Windy vistas sedan flera år tillbaka på samma ort under långsemestern. När terminen börjar åker de hem till olika städer och lever helt separata liv, vilket gör deras vänskap till en egen värld. Nu är de i den ålder då tonårstiden närmar sig och de utforskar denna närhet genom att iaktta både äldre ungdomar och vuxna. Obegripligheter måste kommenteras, fantiseras kring och lekas ut. Det handlar om mens och brösttillväxt, men också om sex.

I hålan där de vistas utvecklas ett drama bland traktens tonåringar. En tjej har blivit med barn och den hon menar är pappan vill inte erkänna sin del i det hela. Rose och Windy dras känslomässigt in i konflikten, särskilt i och med att Rose har blivit förälskad i den kille som utpekas. Han jobbar i en videoaffär och låter dem hyra skräckfilmer, vilket leder till mardrömmar men också är spännande – en kontrollerad farlighet som inte äger rum i deras egna liv.

Något som är svårare att känna kontroll över är Roses föräldrar. Sedan de försökte bli med barn igen och inte lyckades har ingenting varit som det borde. När bråken inte exploderar ligger de i luften och skilsmässan är ett ständigt hägrande hot. I denna soppa av vuxenliv och barndom ska de båda vännerna navigera.

Som grafisk roman blir "Den sommaren" både allmängiltig och starkt specifik i alla sina detaljer. De vackert tecknade bilderna som enbart går i blåa skalor sätter stämningen. För tonåringar kan detta säkert bli en ingång till kvalitativa serier – men även för den som någon gång har varit ung finns mycket av både fina stunder och hemska känslor att hämta hos kusinerna Tamaki.

Profil: Sebastian Lönnlöv

Mottagen: 15 december 2015

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Bländande vackert om en värld där djuren dör

Recension: Den sista migrationen av Charlotte McConaghy

Tro möter vetenskap i roman om en familj

Recension: Inte av denna världen av Yaa Gyasi

Inkluderande bidrag till svensk historieskrivning

Recension: Svenska hjältar : från Engelbrekt till Greta Thunberg av Gösta Hultén

Kärlek och svek, lögner och drömmar

Recension: Lyckans son av Herbjørg Wassmo
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB