Recension av Små grodorna, Johan Carle: Humoristisk feelgood i somrig bruksortsmiljö - LitteraturMagazinet

Butiken är stängd tills vidare

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Små grodorna, Johan Carle

Humoristisk feelgood i somrig bruksortsmiljö

den strikta ramen för vad som är tillåtet gör att man kanske väljer att inte vara sig själv av rädsla för hamna utanför"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Små grodorna
Författar-
presentation:
Johan Carle

Debutanten Johan Carle levererar en humoristisk feelgoodroman som med svart humor lyfter upp de människor som samhället ofta betraktar som annorlunda. Under några heta sommardagar får läsaren följa hans karaktärer och deras avgörande beslut i livet.

I Klingared, utanför Borås, är allt sömnigt och det händer inte särskilt mycket. I alla fall om man bara ser till det som syns på ytan. Mitt i det traditionsbundna gamla brukssamhället finns det många individer som kämpar med demonerna, både de inre och de yttre. Under några heta sommardagar kommer några av dem till tals. Som prästfrun Eva som med sitt nitiskt välputsade yttre och tankarna som bara gräver sig in i henne. Alkoholiserade Dolly som i kampen att ta sig bort från sin trasiga barndom bara skjuter de hon älskar allt längre ifrån sig. Anders vid sjön som kämpar med sin depression och med att alla pratar bakom ryggen på honom. Rebecka som är paniskt rädd för baciller och som funderar över om hon verkligen vågar visa bygden, och sin familj, vem hon egentligen är. Tillsammans skapar de alla en dominoeffekt som får dem att ta steg utanför ramarna som de lever inom, med livsavgörande resultat.

”Små grodorna” ger en humoristisk bild av livet i ett mindre samhälle och de för- och nackdelar som finns med att bo där. Särskilt situationen med att alla känner alla och hur det påverkar det egna agerandet. Hur den strikta ramen för vad som är tillåtet gör att man kanske väljer att inte vara sig själv av rädsla för hamna utanför. Och hur befriande det faktiskt kan vara när man väl gör det. Johan Carle har lyckats fånga det bra, dessutom med en varm känsla som genomsyrar hela berättelsen. Och trots att det är tunga känslor som lyfts, så tappar han aldrig sin humoristiska ton. Han får mig till och med att le vid ett flertal tillfällen. Dessutom kan jag riktigt känna sommarhettan komma krypande över boksidorna.

Jag hade dock gärna sett fler djupdykningar i de olika karaktärernas liv för att få lära känna dem bättre. Men då hade det gärna fått vara ett färre antal karaktärer som jag som läsare istället hade kommit närmare. I berättelsens nuvarande utformning kan bli lite svårt att hålla dem alla i minnet och hålla reda på deras olika vägar i livet.

Men, ”Små grodorna” är glad och lättflytande läsning, precis så som bra feelgood ska vara. Att kasta gamla bojor är i sig är en bra grund för att må bättre och alldeles ypperligt när det gäller att lyfta läsarens humör.

Profil: Emma Kreü

Mottagen: 10 december 2016

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel

Varför måste Dagerman dö?

Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek av Lo Dagerman

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB