Johan Theorin skapar noveller ur nostalgi och skrönor - Intervju - LitteraturMagazinet

 Intervju 
Johan Theorin skapar noveller ur nostalgi och skrönor
Foto: Hanna Modigh Glansholm
Bok-
presentation:
På stort alvar : berättelser från Öland
Författar-
presentation:
Johan Theorin
Utg.år: 2012
Pocket
Finns i lager, 69 kr
Skumtimmen
Johan Theorin
Storpocket
122 kr
Pocket
69 kr
Pocket
113 kr
Nattfåk
Johan Theorin
Pocket
69 kr
CD-skiva
203 kr
Blodläge
Johan Theorin
Pocket
69 kr
CD-skiva
203 kr

Han återvänder ständigt till sin barndoms Öland

Johan Theorin skapar noveller ur nostalgi och skrönor

– Landskap påverkar människor och människor påverkar landskap, säger Johan Theorin som ständigt återkommer till sin barndoms sommarö – både i sina böcker och under de årliga resorna till stugan på norra Öland.
Nya novellsamlingen ”På stort alvar” utspelar sig även den till stor del i det karga landskapet under den stora himlen.

Han har skildrat det öländska landskapet och människorna från förr tidigare, bland annat i spänningsromanerna "Skumtimmen" , "Nattfåk" och "Blodläge". Nu blir det ännu mer Öland i nya novellsamlingen "På stort alvar". Titeln anspelar förstås på den trädlösa hedmarken som finns på delar av Öland och framför allt det tre mil långa "Stora Alvaret" . Boken innehåller 15 korta berättelser skrivna under 30 år. Flera har publicerats förr, i tidskrifter och antologier, några är nyskrivna.

– Landskapet på Öland är nästan som en scen. Det är mer torgskräck än klaustrofobi över det där platta med den stora himlen över. För mig har det även blivit ett mentalt landskap som jag kan glida in i och komma tillbaka till, säger han.

Som liten klev han alltid i land på ön på sommarlovets första dag. Han stannade sedan hos mormor och morfar på norra Öland ända till skolstarten.
– Det blev något magiskt över den här tidsbegränsade perioden med den långa ledigheten, sommarkompisar och utan läxor och allt sånt. Det var aldrig vardag och det blev ett slags sagolandskap för mig, säger han.

Den första novellen i ”På stort alvar” skrev han redan i 20-årsåldern. Den heter ”Vågryttaren” (publicerad första gången 1986) och beskriver känslorna när sommarlovet precis håller på att ta slut och det kommer stråk av kyla i de tidigare så ljumma vågorna. Havet är plötsligt inte lika välkomnande men viljan att stanna kvar i sommaren till varje pris är stor.

Jag har alltid kommit tillbaka till Öland. Det är hemma för mig"

– Jag har flyttat runt mycket, bott i Göteborg, Bergslagen, Nora... Men jag har alltid kommit tillbaka till Öland. Det är ”hemma” för mig, säger Johan Theorin.

Somrarna med mormor och morfar präglades också alla muntliga skrönor som berättades som om de vore sanning och självupplevda. Ofta var de lite kusliga och innehöll de någon form av övernaturlighet och varsel.

– Det var ett sätt att umgås, i alla fall i min släkt. Inte så sällan var det rent skvaller. Man hade inte Se & Hör och då var det byskvaller i stället, säger han.
– Min syster hörde också alla berättelser men har tydligen inte tagit till sig dem på samma sätt. Men jag funderade mycket över det jag hört och har tydligen det där filtret som gör att det fastnar, säger han.

Historierna berättades ofta vid fikastunder i det flödande sommarljuset. Men när mörkret föll kom mörkrädslan.

Det är otäckt på Öland på kvällen"

– Det är otäckt på Öland på kvällen. Alla nyanser tappar riktning. Det är ofta så torrt att det knastrar under fötterna när man går. Enbuskarna ser ut som skuggan av en människa och man vet inte vad som gömmer sig bakom, säger Johan Theorin.

Hans noveller är – precis som hans böcker – väldigt inspirerade av alla kusliga öländska skrönor och sägner. Det ljusa på ”solens och vindarnas ö” är ofta beskrivet och behöver inte understrykas mer, tycker Johan Theorin. Han vill ge en annan, mörkare bild.

Men den viktigaste drivkraften till att skildra Öland är den egna nostalgin över det som för alltid är borta. Människor, platser, färjetrafiken...
– Det finns en sorg över det som inte finns kvar. Det är en hel värld som är försvunnen. Alla i mormor och morfars generation är borta. Jag hade velat ha dem i livet och fortsätta prata med dem och ställa frågor, säger Johan Theorin. 


Profil: Hanna Modigh Glansholm

22 maj 2012
 

Anmäl textfel

Kommentar av Anna

Under min uppväxt tillbringade jag en eller ett par veckor på Öland varje sommar. Jag har fortsatt att återvända varje sommar. Öland är mitt andningshål, där hämtar jag kraft och längtar alltid dit. Något magiskt är det med denna ö, i alla fall för mig.har inte läst j.t än men ska definitivt göra i sommar. Under en av dessa mörka lite kusliga kvällar i stugan...

8 juni 2012
Osignerad kommentar

Fin artikel.

Jag blir påmind om mina somrar på Kullahalvön när jag var liten när jag läser det här. Kullahalvön inbjuder också till liknande associationer med det spännande kustlandskapet, höga klippor och hav.

Johan Rosenlind - johanrosenlind.se

24 maj 2012
Kommentar av Eva

Barndomens somrar på Öland ute vid fyren är den viktigaste hembygd som jag har. Ingenstans är jag så hemtam som vid stranden när vågorna går högt i stormen från sydväst. Då finns all tid. Vilket också beror på att inte mycket har hänt med ön utanför Borgholm, Färjestaden och några andra få turistorter. Det är nog därför alla skrönor blir till sanning.

24 maj 2012
litteraturmagazinet.article_129370.comments
 Nästa spänningsroman 

När kommer egentligen den fristående fortsätten på "Skumtimmen", "Nattfåk" och "Blodläge"?
– Nästa år någon gång, säger Johan Theorin som ännu inte har någon deadline.

När lanseringen av novellsamlingen "På stort alvar" i månadskiftet maj–juni är över ska Johan Theorin fortsätta skriva den fjärde spänningsromanen som utspelar sig på Öland. Den är tänkt att utspela sig under sommaren och ska knyta ihop säcken med de tre föregående ("Skumtimmen", "Nattfåk" och "Blodläge") som i tur och ordning har utspelat sig under hösten, vintern och våren.
– Efter det är jag nog klar med Öland för ett tag, säger han.

 Författarporträtt 

Johan Theorin

Han gjorde succé med debuten "Skumtimmen" 2007 och har sedan dess givit ut en rad romaner. Flera av hans böcker utspelar sig på Öland där han har tillbringat många semestrar och lov i släktens stuga på norra Öland.

Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Fransk skärva i snygg förpackning

Recension: För fåglarna dör av Frédéric Dard

Om mänskliga relationer och onda handlingar

Recension: Händelser vid vatten av Kerstin Ekman

Mer miljö än spänning

Recension: Flickan utan hud av Mads Peder Nordbo

Lyckan att vara ett bokbarn

Recension: Bokbarnet av Sam Winston

Intrig måste man ha – det säger alla!

Recension: Grand final i skojarbranschen av Kerstin Ekman
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB