Recension av Döden tänkte jag mig så, Johanna Mo: Johanna Mo tillbaka med ny romanserie - LitteraturMagazinet

 Gästrecension 

Recension av Döden tänkte jag mig så, Johanna Mo

Johanna Mo tillbaka med ny romanserie

Romanen är språkmässigt välskriven, den är en njutning att läsa, och jag tror att nästa roman i serien kommer att bli betydligt bättre"
Bok-
presentation:
Döden tänkte jag mig så
Författar-
presentation:
Johanna Mo
Utg.år: 2013

Johanna Mo heter författaren till den här kriminalromanen, det här är den första boken i en serie. Tidigare har hon skrivit ett par romaner som fått bra recensioner. 

Jag ska villig erkänna att jag inte läst författaren tidigare och har inget referensmaterial till romanerna.

Hennes huvudperson kriminalkommissarie Helena Mobacke framträder som en riktig antihjälte. Det här är ingen ”kvinnor kan”-roman, snarare tvärtom. Helena Mobacke återvänder till en nytt jobb efter ett års sjukskrivning. Hennes son har dramatiskt avlidit och hon är verkligen inte kapabel att leda en utredning. Tragiken i sonens dödsfall löper som en röd tråd genom boken, men hur det gick till får vi antagligen veta i efterföljande böcker. Här läggs bara grunden till berättelsen. Hela romanen känns som en enda lång startsträcka. Gång på gång räddas Helena från sina fadäser av sitt team av medarbetare. Trots att jag kan ha förståelse för hennes tragiska förlust och sorg, så borde hon själv haft insikten att träda tillbaka, ingå i ett team och lugnt och försiktigt återgå till arbetet.

Det är inte bara problemet med utredaren Mobacke som gör mig tveksam. Spänningen saknas, i alla fall kan inte jag få tag i den. Romanen innehåller raffinerade mord som begås genom att personer knuffas framför tunnelbanan, men som läsare hade jag velat ha några alternativa gärningsmän att välja mellan relativt tidigt i romanen.

Vid upplösningen hade Johanna Mo sedan trovärdigt kunnat eliminera den ena efter den andra. Nu får läsaren glimtar av mördarens tankar, men utan att dessa kan ledas till någon eller några speciella personer, motivet framgår först efter drygt två tredjedelar av boken. Mördaren framträder efter ett tips från allmänheten i bokens slutskede. Ett tips som den kvinnliga utredaren dessutom schabblar bort genom att åka ensam till adressen och prata med den misstänkte, utan att reagera för alla varningssignaler. Och utan att ha någon som helst kunskap om den misstänkte på förhand.

Kanske skulle detta kunna vara en skildring av verkligheten, det håller jag inte alls för otroligt. Men det behövs en viss skillnad mellan verklighet och fiction i en deckare, och det är att läsaren får en spännande resa och helst känner sig i någon mån delaktig i gåtans upplösning.

Det jag upplever som positivt är att jag är väl bekant med tunnelbanestationerna och miljön. Jag känner igen mig överallt. Dessutom är det en kapplöpning med tiden, paniken sprider sig när människor knuffas framför tågen, som det verkar, utan urskillning.

Romanen är språkmässigt välskriven, den är en njutning att läsa, och jag tror att nästa roman i serien kommer att bli betydligt bättre. Kanske kommer kriminalkommissarie Mobacke också att bli mer strukturerad.

Profil: Viola Kondracki

Mottagen: 6 februari 2013

 

Anmäl textfel

Utgivning

Vänd om och var stilla

av Johanna Mo
Vänd om och var stilla är andra boken om polisen Helena Mobacke. ...

Döden tänkte jag mig så

av Johanna Mo
Helena Mobacke står länge och tvekar utanför polishuset i Västber...

Precis så illa är det

av Johanna Mo
Rakel ska fylla trettio men det är inte något hon ser fram emot, ...

Får i mig mer liv än jag är van vid

av Johanna Mo
Får i mig mer liv än vad jag är van vid är en syrlig nutidssaga, ...
Häftad, Finns i lager, 152 kr

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Grymma fäder, misshandlade barn

Recension: Leona. Öga för öga av Jenny Rogneby

Skitigt, uppkäftigt och genuint

Recension: Livet är en jävla fest av Simon Hanselmann

Gammal kärlek rostar aldrig?

Recension: Tistelhonung av Sara Paborn

Mordgåta på lättsamt allvar

Recension: Den sorgsne busschauffören från Alster av Håkan Nesser

Kort och lång resa bort och hem

Recension: I lögn och lust av Pernilla Lindroos
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB