Recension av Evigheten har redan börjat, John Ortberg: En bok om att vara på väg - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Evigheten har redan börjat, John Ortberg

En bok om att vara på väg

Vi uppmanas att bekänna vår otillräcklighet"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Bok-
presentation:
Evigheten har redan börjat
Författar-
presentation:
John Ortberg

I sin bok ”Evigheten har redan börjat” ägnar sig den amerikanske pastorn John Ortberg inte så mycket åt själva begreppet evighet. Han talar mest om Guds rike som redan finns här och som vi kan välja att gå in i genom att bli lärjungar till Jesus.

Ortberg vill understryka att det inte handlar om att vi ska nå upp till vissa minimikrav för att bli insläppta i himlen när vi dör. Hans bok kan vara en tröst. Men jag tycker inte att den lever upp till undertiteln ”En radikal återupptäckt av vad Jesus faktiskt menade med frälsning”.

Jesus uppdrag var övervägande att komma med Guds rike till de vanliga människorna, skriver Ortberg. Jesus evangelium var att Guds rike var tillgängligt och verkligt och att vi skulle söka det. Jesus erbjudande till oss är också att vi ska vara ett sändebud för Guds rike och hjälpa till att utvidga det.

Om Guds rike redan är här, hur kan då jorden se ut som den gör, människorna lida som de gör? Det beror helt enkelt på att det finns andra riken, andra viljor som sätter sig emot Guds. Han tvingar inte på någon sin vilja.

Jesus har kommit för att ge människorna liv. Det kan vi läsa om i Johannesevangeliet. ”Jag har kommit för att de skall ha liv, och liv i överflöd.”

Det slumpar sig så att jag parallellt som jag läser Ortbergs bok ser den norska serien ”Exit”. Tv-serien bygger på samtal med fyra män ur Oslos finanselit. Deras liv är en total motsats till livet i Kristus. De ger verkligen synden ett ansikte, tydligare än i de flesta andra serier. De ljuger, bedrar och visar likgiltighet inför sina familjer. Den tomhet de upplever söker de råda bot på i sprit- och knarkrus och genom att roa sig med kvinnor som de utnyttjar. För två av männen slutar det också mycket illa.

Jesus inbjuder oss att vara hans lärjungar, inte att bli kristna. Det betonar Ortberg. Ordet fanns ju inte när Jesus levde. Det kan finnas en fara i det. Vi kan avgränsa oss själva som kristna och se de andra som utanför.

Lärjungeskapet är ett livslångt projekt, där vi ska sträva efter att lyda Jesus, skriver författaren. Lydnad är ett svårt ord för en modern människa. Men Ortberg menar att det handlar om att bli en så bra människa som möjligt, inte om att följa reglerna så bra som möjligt.

”Evigheten har redan börjat” är en bok som kan lätta på trycket för dem som plågas av olika krav inom den kristna gemenskapen. Vi uppmanas att bekänna vår otillräcklighet. Det är en stor gåva till andra. Vi ska inte låtsas vara perfekta, inte låta oss nedslås av motgångar och återfall. För vi är på väg.

Profil: Anne-Charlotte Östman

Mottagen: 15 november 2019

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Ännu en besvikelse

Recension: Ondskans ekon av Arnaldur Indridason

Borgmästarinnan i Mjölby

Recension: Ruths garderob : En modehistoria av Ingela Bendt

Extremväder i Lilla Vargudden

Recension: Väderhemligheten av Sören Olsson

Svårsmält realism

Recension: Skamluvan av Ulla-Maria Andersson

Många tankar, blygsamt resultat

Recension: Saknad av Katarina Barrling, Cecilia Garme
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB