Recension av Sal 2, Julie Bonnie: I kvinnokroppen – på liv eller död - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Sal 2, Julie Bonnie

I kvinnokroppen – på liv eller död

Slutet lovar gott fast det framstår som lite hastigt påkommet. Och något skaver i berättelsen"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Bok-
presentation:
Sal 2
Författar-
presentation:
Julie Bonnie

Ett tema i "Sal 2” är kvinnokroppen med sin glädje och vånda. Den lilla romanen är välskriven. Jag undrar ändå vad den vill säga som är allmängiltigt.

Julie Bonnies debut belönades med Fnacs romanpris 2013. Författaren är musiker och har också arbetat inom vården. Bokens Béatrice har varit nakendansös i ett turnerande undergroundband. Skild från sin man har hon två barn att försörja. Därför tar hon jobb på en förlossningsklinik. Så det finns biografiska likheter.

Kapitlen från den inrutade arbetsdagen på BB varvas med minnen från ett fritt utsvävande liv. Béatrice älskade sin vackra kropp, den lydde hennes minsta vink, och hon var ett med musiken. Hon kuskade runt med sin man Gabor som var violinist och den övriga ensemblen. Paret bodde i en husbil, även sedan hon fött deras dotter Norma.

Béatrice var mycket lycklig över sitt barn. Norma utgjorde inte något hinder för henne att leva det liv hon önskade så länge bandet höll ihop. Men hon började inte uppträda med en gång. ”Jag ville vara kvar i min moderslycka, min kropp krävde förtrolighet och avskildhet.”

Namnet Béatrice betyder ”den lyckosamma, den som kommer med ljuset”. Hennes yrke som dansös brukade missförstås och fördömas, men den kvinnliga gynekolog som opererar henne efter ett missfall uppskattar det hon gör. ”Kvinnokroppen är så misshandlad nuförtiden och ni ger den upprättelse. Jag var djupt tagen av er senaste show.”

På jobbet på sjukhuset känner sig Béatrice ensam. Hon går i sin trånga rock bland ängsliga kolleger i en hierarki som hindrar dem från att säga vad de tycker. Det var livet på vägarna, dansen och den tajta vänskapen som var hennes liv.

Så gott som alla patienter på BB är oroliga eller olyckliga, vare sig förlossningen gått bra eller illa. Jag tycker det är lite underligt med det urvalet. För Béatrice själv har moderskärleken varit självklar, trots att hon inte kom till sjukhus när hon skulle föda sitt första barn och var nära att dö. Snarare än att ta något ifrån henne har gemenskapen med dottern och sedan sonen invaggat henne i ett behagligt lugn. Men efter sitt missfall däremellan vet hon att det handlar om att ge liv eller död. Kroppen kan åstadkomma det ena eller det andra.

Slutet lovar gott fast det framstår som lite hastigt påkommet. Och något skaver i berättelsen. Béatrice är ett med sin kropp, både i smärta och i lust. Andra kvinnor lever i fruktan. Varför är det så?

Profil: Anne-Charlotte Östman

Mottagen: 4 april 2014

 

Anmäl textfel

Utgivning

Sal 2

av Julie Bonnie
Béatrice lämnar sitt liv som nakendansös i ett turnerande undergr...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Möte med 80-talet

Recension: Den tionde punkarn av Arne Wickander

Kärlek, klass och roller derby

Recension: Att se stjärnor av Vio Szabo

Stark avslutning om Tora

Recension: Hudlös himmel av Herbjørg Wassmo

Surrealistisk kolonial skröna

Recension: Arsène Schrauwen av Olivier Schrauwen

Nesser underhållande som vanligt

Recension: Schack under vulkanen av Håkan Nesser
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB