“Döden kan alltid vara ett telefonsamtal bort” - Intervju - LitteraturMagazinet

 Intervju 
“Döden kan alltid vara ett telefonsamtal bort”
Foto: Hanna Modigh Glansholm
Bok-
presentation:
Fjärilseffekten
Författar-
presentation:
Karin Alvtegen
Utg.år: 2013
Pocket
Finns i lager, 69 kr
Skuld
Karin Alvtegen
Pocket
69 kr

Karin Alvtegen aktuell med ny bok

“Döden kan alltid vara ett telefonsamtal bort”

Karin Alvtegens nya roman “Fjärilseffekten” handlar om en kvinna som får beskedet att hon har en obotlig sjukdom och snart ska dö. 
– Vår rädsla för döden är människans innersta skräck. Vi gör allt vi kan för att undvika att tänka på den, säger hon.

Förr tyckte Karin Alvtegen intervjuer i samband med ett boksläpp var så plågsamma att hon ibland avstod helt.
– Numera ser jag det som en del av jobbet. Jag vill ju sälja min bok, säger hon när vi träffas på ett café i Gamla stan i Stockholm – den stadsdel där Karin Alvtegen själv bott och som hon dessutom låtit flera av sina romangestalter vandra runt i.

Vi tar varsin slät kopp kaffe och Karin Alvtegen beskriver den märkliga processen som de flesta kända författare får gå igenom: Först sitter man isolerad på sin kammare och skriver i fleecetröja några år. Sedan är boken färdig och man kastas ut i rampljuset under några månader för att prata om boken.
– Plötsligt förklara vad man har skrivit. Ofta har jag inte en aning själv, skrattar Karin Alvtegen.

Temat i hennes senaste bok kan hon i alla fall förklara: Romanen handlar om döden, om ödet, om det vi inte kan bemästra. Döden kan tyckas trivial – men är så svår. Kanske det svåraste av allt.
– Döden kommer alltid som en chock, säger Karin Alvtegen.

Plötsligt förklara vad man har skrivit. Ofta har jag inte en aning själv"

Hon vet. Hon har själv varit med om denna chock flera gånger och bearbetat sitt förhållande till det faktum att vi alla ska dö sedan mitten av 1990-talet då hennes bror oväntat dog – mitt i livet i en klätterolycka. Karin Alvtegen var gravid med sitt andra barn och sköt upp sin sorg i flera år – ända tills det inte gick längre och hon föll ner i en djup depression som krävde en hel massa terapitimmar för att ta sig ur.
– Livet tedde sig så mörkt, säger hon.

Depressionen handlade bland annat om att acceptera det där hjälplösa tillståndet som vi alla befinner oss i, att vi står maktlösa inför att livet när som helst ska ta slut. Vi måste alla acceptera det faktum att vi själva, och de vi älskar, finns här och nu – och att det är det enda vi någonsin kan veta.
– Döden kan alltid vara ett telefonsamtal bort, säger Karin Alvtegen.

Att börja skriva blev en väg ut ur det svarta hål hon hade hamnat i och så småningom kom kriminalromanen “Skuld” 1998. Sedan dess har Karin Alvtegen givit ut ytterligare fyra deckare och en skönlitterär bok som kom 2010. Idag är hon en av våra mest framgångrika författare och hennes deckare har översatts till ett 30-tal språk.

Övergången från att skriva deckare till att mer fritt skönlitterärt berättande kom naturligt och var ingenting hon funderade så mycket på – lika lite som det en gång var en plan att det skulle bli just en deckare.
– Det bara blev, säger hon.

Trots att döden är det enda vi säkert kan veta att vi kommer att få uppleva gör vi allt vi kan för att inte låstsas om att detta faktum"

Under arbetet med “Fjärliseffekten”, som alltså är hennes andra roman i den skönlitterära genren, bodde hon hos ett par goda vänner i Skåne, “två kloka människor”, som sorgligt nog var mitt i den process som huvudpersonen i “Fjärilseffekten” kastas in i. Den ena av de två männen hade fått diagnosen obotlig cancer och Karin Alvtegen fick på nära håll följa hur han och hans partner kämpade med alla känslor.
– Hur accepterar man att inget finns att göra? Det är så orättvist! Det blev så tydligt hur dåligt förberedda vi är. Det blev många samtal om döden – men också om livet, säger Karin Alvtegen.
– Trots att döden är det enda vi säkert kan veta att vi kommer att få uppleva gör vi allt vi kan för att inte låstsas om att detta faktum, säger hon.

Själv har hon till slut förlikat sig med tanken på sin egen dödlighet.
– Idag lever jag med döden som en sannolikhet utan att det är någon ångestfullt. Döden skrämmer mig inte. Däremot är jag rädd för att få en svår sjukdom och jag är rädd för att behöva separera från mina nära och kära, säger hon.
Evigt liv lockar definitivt inte.
– Jag tror att det skulle vara förfärligt! Jag tror att jag skulle få panik! Om någon erbjöd mig evigt liv skulle jag garanterat tacka nej, säger Karin Alvtegen innan vi skiljs åt.


Profil: Hanna Modigh Glansholm

27 mars 2013
 

Anmäl textfel

Ser fram emot att läsa Fjärilseffekten, har läst alla Karin Alvtegens böcker och de har gjort djupa intryck, kanske allra mest de senaste. Hon utforskar människan så att man både känner igen sig och får nya insikter.

17 maj 2013
Kommentar av Gunvor

Ser verkligen fram emot att läsa Fjärilseffekten. Sätter den på min lista över "ska läsa" i sommar.

9 maj 2013
Osignerad kommentar

Hej! Håller verkligen med att tanken på döden skrämmer så mycket att jag förtränger den. Och att döden är ett telefonsamtal bort känns chockartat trots att jag vet det och har upplevt det när min far dog i en olycka för många år sen. Ska definitivt läsa boken.

Vänder mig mot en sak som jag har tänkt på vad gäller Karin Alvtegens böcker; jag tycker inte Alvtegens tidigare böcker kan kallas deckare. Mer spänningsromaner. Håller ni med?

27 april 2013
Kommentar av Ethel

Oj, glömde signatur ovan, se nedan

27 april 2013
Kommentar av Ethel

ovan... det här blev riktigt roligt :-).

27 april 2013
Skriv svar
Kommentar av Åke Johansson
tur att vi inget vet. utan vi kan leva i livet nu och försöka bidra till rättvisan jag blir så ledsen när jag inser hur vi överkonsumerar och tar jord och natur från våra lyckliga bröder och systar i "fjärde världen"
30 mars 2013
Kommentar av Annelie Alm
Livet är orättvist. Jag får inte ned mitt liv på ord men jag är tacksam att jag r där jag är i dag. Det finns ord som att det räcker med en vuxen som ser dig. Ta den handen vilket jag gjorde: jag har två barn o en man som älskar mig-:)
30 mars 2013
Kommentar av Annelie Alm
O jag tror att de jag älskar finns med mig till livets slut på något sätt. -;)
30 mars 2013
Kommentar av Annelie Alm
Tankvärt i bland hinner livet i kapp men vi måste välja att stanna upp mitt i livet ifrån att vara den perfekta människan. En lärare sa till mig att du har ditt helvete nu (då var jag 15). Men många av dina vänner får detta senare i livet. Någonstans där försvann min ensamhet i livets sorg-,(.
30 mars 2013
Kommentar av Peter Westin
alla ska vi vägen vandra, men att tänka på det varje dag skulle göra mig deprimerad.
30 mars 2013
Kommentar av Ronny Knutsson
Tänker inte på det bara vet det
30 mars 2013
Kommentar av Wäinö Andersson
jag tänker på döden varje dag precis som Astrid lindgren beskrev det....
30 mars 2013
litteraturmagazinet.article_164813.comments
 Författarporträtt 

Karin Alvtegen

Karin Alvtegen är förmst känd för dsina deckare som har översatts och sålts till över trettio länder. Hon har tilldelats en rad prestigefyllda priser både i Sverige och utomlands.

Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Från förälskelse till förtryck

Recension: Helvetet jag kallade kärlek av Lena Bivner

Magisk läsning om en gåtfull verklighet

Recension: Labyrint – vägen in av Karin Pasche

Tragisk intrig i godmodig inramning

Recension: De vänsterhäntas förening av Håkan Nesser

Negligerat skrå i hemmets lugna vrå

Recension: Vaggvisa av Leila Slimani

Kerstin Ekman i sitt livs högform

Recension: Gubbas hage av Kerstin Ekman
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB