Recension av Det enda könet, Katrine Kielos: Världsekonomin sedd genom skarpa genusglasögon - LitteraturMagazinet

Butiken är stängd tills vidare

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Det enda könet, Katrine Kielos

Världsekonomin sedd genom skarpa genusglasögon

Kielos bok blev något av en ögonöppnare för mig, på många plan"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Det enda könet : varför du är förförd av den ekonomiske mannen och hur det förstör ditt liv och världsekonomin
Författar-
presentation:
Katrine Kielos
Pocket
Beställningsvara, 69 kr

Jag ska erkänna att när jag kryssade för den här boken i katalogen över möjliga recensionsexemplar missade jag att ta reda på vad Kielos bok egentligen handlade om. Jag hade läst hennes debut, ”Våldtäkt och romantik”, som var en kritisk genomgång av hur vi tänker kring könsroller i samband med våldtäkter. Så jag trodde helt enkelt att en bok av Kielos med titeln ”Det enda könet” skulle vara genusvetenskaplig – och kryssade för direkt, utan att läsa igenom presentationen.

Ner i min brevlåda dyker alltså en 300 sidor diger bok om ekonomi, sedd med genusglasögon. Det handlar om ”den ekonomiske mannen”: att modeller över hur människor fungerar som rationella, autonoma, egoistiska individer i ekonomiska sammanhang bygger på en stereotyp bild av hur mannen är, som aldrig har stämt med män eller människor utan snarare bygger på femåringars världsbild, innan de lär sig ta hänsyn till omgivningen. Och i detta tappas det arbete som huvudsakligen görs av kvinnor – hushållsarbete och oavlönat eller avlönat omsorgsarbete – bort. Det anses inte ha ekonomisk betydelse. Samtidigt gör synen på att alla individer är självständiga med valmöjligheter, och att marknaden bara fungerar och måste fungera som den fungerar, att det inte finns utrymme för visioner kring rättvisa eller intersektionella perspektiv: klass, etnicitet, kön, etc.

Jag var alltså inte alls insatt i nationalekonomi eller världsekonomi när jag började läsa – men det behövdes inte. Kielos skriver på ett engagerat och lättfattligt sätt som gör att sida efter sida flyger förbi. Många konkreta exempel gör allting förståeligt och Kielos bok blev något av en ögonöppnare för mig, på många plan.

Den enda kritik jag kan rikta mot Kielos, så oinsatt som jag är i det ekonomiska, är att hon företräder en tidvis stel form av vänsterinriktad feminism. Kielos är helt enkelt inte alls queer. Till exempel skriver hon om ett frapperande exempel i USA där det skulle avgöras om särbehandling av gravida kvinnor på arbetsmarknaden kunde räknas som könsdiskriminering. Slutsatsen blev att nej, så länge gravida män och gravida kvinnor behandlas lika handlar det inte om könsdiskriminering. Och det är helt klart en ganska skrattretande exempel på icke-queer argumentation, men jag hoppar till en smula när Kielos skriver att vi mycket väl vet att världen fungerar så att män inte kan bli gravida. Den enkla sanningen kan se väldigt sann ut, men samtidigt har vi hela det här året haft en riklig diskussion om tvångssterilisering av transsexuella – en debatt som i grunden handlar om att det finns individer som vill få en juridisk könstillhörighet som man och ändå behålla sin förmåga att bli gravida. Det finns redan de som identifierar sig som män och har genomgått allt ett könsbyte innebär utom just kastreringen, som har burit och fött barn. Det är inte alls ämnet för Kielos bok, men där jag önskar att ”Våldtäkt och romantik” hade innefattat någon slags medvetenhet om att män kan bli våldtagna önskar jag att Kielos här åtminstone hade visat en medvetenhet om att det finns andra sätt att tänka bortom extrema – men alltför lättsagda – förenklingar om vad män är och vad kvinnor är.

Jag rekommenderar ”Det enda könet”, dels till alla som – med Kielos ord – är ”förförda” av bilden av ”den ekonomiske mannen”, men främst till alla som inte orkar sätta sig in i ekonomiska modeller och kritiken gentemot dem. Här kan Kielos bok bli mer än bara en introduktion: en inbjudan till att ifrågasätta hela den världsbild som vårt samhälle i så hög grad bygger på.

Profil: Sebastian Lönnlöv

Mottagen: 21 maj 2012

 
 Relaterade artiklar 

Jonas Gardell inleder säsongen 2013

Många författare sommarpratar

Årets sommarpratare i P1 presenterades den 29 maj 2013. Ett tiotal av dem är författare, bland annat Jonas Gardell, Mikael Niemi, Theodor Kallifatides, Sara Danius och Sami Said. Kristian Gidlund, som i maj kom ut med “I Kroppen Min” som bygger på hans blogg med samma namn, pratar den 30 juni. Han lider av obotlig magsäckscancer och ska prata om livet och sjukdomen.”Jag ska prata om landet jag lämnar, om vår demoniserade rädsla för döden. Och jag ska berätta om resan mot livets slut och alltings början.”

Läs mer ...

Anmäl textfel

 Författarporträtt 

Katrine Kielos

Hon är författare och debattör med inriktning på ekonomisk politik och feminism. Hon skriver bland annat på Aftonbladets ledarsida och i den feministiska tidskriften Bang. Hon har givit ut böckerna "Det enda könet" (2012), "Den grå vågen" (2009) och "Våldtäkt och romantik" (2008).

Utgivning

Kameran och pistolen. En e-singel ur Granta 3

av Katrine Kielos
"Kungafamiljen gick ut och jagade dagen efter att prinsessan dog....

Det enda könet

av Katrine Kielos
Den ekonmiska mannen (Homo Economicus) lever och arbetar efter sitt egenintresse, slaktaren och skomakaren gör det den gör eftersom de själva finner lönsamhet i det. Mer och mer har det kommit att ta över vårt samhälle, vare sig det gäller priset på purjolök eller det globala oljepriset.

Våldtäkt och romantik : en berättelse om kvinnlig sexualitet

av Katrine Kielos
Det här är en bok om våldtäkt. Inte som ett symptom och inte som ...
Inbunden, Finns i lager, 152 kr

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke

Trovärdigt om vikingarnas handelsresor

Recension: Miklagård av Agneta Arnesson Westerdahl

Om motstånd i Hitlers Tyskland

Recension: Mildred : den sanna berättelsen om kvinnan i hjärtat av den tyska motståndsrörelsen av Rebecca Donner

En bok fylld av drömmar, minnen och längtan

Recension: Och väggarna förvandlades till världen runtomkring av Johanna Ekström
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB