Recension av Vi måste börja med orden, Kristian Johannesson: Språket är det enda som gör boken läsvärd - LitteraturMagazinet

 Gästrecension 

Recension av Vi måste börja med orden, Kristian Johannesson

Språket är det enda som gör boken läsvärd

örjat med orden har författaren sannerligen gjort. Men han har glömt bort berättelsen på vägen"
Bok-
presentation:
Vi måste börja med orden
Författar-
presentation:
Kristian Johannesson
Utg.år: 2012

Johannes är obehörig SFI-lärare i svenska och matematik. Han bor tillsammans med leksaksakrobaten Jimmy som inte gör något annat än att snurra runt, runt på sin stång. Tillsammans delar de många nedstämda yoghurtmornar vid köksbordet. Johannes brukar även ge sig ut för att springa ibland, men påstår sig inte vara någon löpare. Däremot är han en poet som inte skriver.

Och det är ungefär hela handlingen. Hur Johannes är som person – förutom rätt osäker – framgår inte så tydligt. Hur han mår tycker jag är rätt otydligt, då hela berättelsen har ett melankoliskt dis över sig (vilket väl i och för sig är ett tecken på att något inte står rätt till).

Så, själva berättelsen är oerhört trist. Det som gör boken (lite) läsvärd är det snygga språket. Om det inte vore för formvariationerna vet jag faktiskt inte om jag hade tagit mig igenom boken alls. Det är liksom formuleringarna som håller berättelsen igång.

Formuleringarna är snygga, men i övrigt är berättelsen rätt tråkigt framförs. Allt är berättat i någon sorts melankoliläge. Det vill säga: Den är helt jämtjock. Inga nivåer någonstans. Ledsen: Grått. Glad: Grått. Om den hade varit fast i ett läge där det hände saker hela tiden hade det i alla fall varit intressantare (även om även det hade blivit jobbigt efter ett tag), men nu händer det ju typ... tja ingenting skulle vara fel att säga, men åtminstone väldigt lite. Det är en sån där mållös bok som irrar runt och inte hittar något riktigt spår och mest går mig på nerverna.

Varför fick jag inte de här vibbarna när jag läste om den? Jag tror faktiskt att jag blev förblindad av det fyndiga omslaget och den lockande titeln. Börjat med orden har författaren sannerligen gjort. Men han har glömt bort berättelsen på vägen. Den känns snarare framställd för skrivandets skull, inte för berättandets.

Nåja, inte är det något fel att skriva enbart för skrivandets skull. I april recenserade jag Haruki Murakamis "Efter mörkrets inbrott" och ställde mig även då frågan: Är det värt att läsa en bok där själva berättelsen är sekundär? I det fallet var svaret: Ja, ja, ja! I det här fallet är svaret lite mer nedslående: ett brutalt... nja. Ett par sidor kanske. Några kapitel sådär. Men en hel bok? Tveksamt. Den här boken blir mest hemskt tröttsamt efter ett tag.

Profil: Anna Lagerqvist

Mottagen: 28 november 2012

 

Anmäl textfel

 Recensioner 

Recension av Vi måste börja med orden, Kristian Johannesson

Intressant debut om livsleda, förvirring och klasskillnader

Kristian Johannesson skriver roligt och nyskapande"
Ibland har man tur. På bokmässan upptäckte jag av en slump årets mest intressanta debutbok, ”Vi måste börja med orden”. Det här är boken om Johannes K som är Professeur de mathématique på SFI. Eller, egentligen är han obehörig lärare i matematik och svenska och rollen som lärare passar honom dåligt. Johannes K kommer från Landskrona (som ungefär betyder Sverigedemokrat) ...
Recension av profil: Eleni Schmidt

Utgivning

Vi måste börja med orden

av Kristian Johannesson
Det går att börja om. Det går att gå vilse igen. Stå i ett SFI-kl...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Många tankar, blygsamt resultat

Recension: Saknad av Katarina Barrling, Cecilia Garme

Undersök hund som en veterinär

Recension: Lilla veterinärskolan - Din hund från nos till svans! av Sara Klinga Myr

Borta bra men hemma bäst

Recension: En oväntad resa av Sheila O'Flanagan

Spännande drama med öppet slut

Recension: Allt är mitt av Ruth Lillegraven

Att leva i en våldsam relation - en sann berättelse

Recension: Den osynliga buren av Rebecca Romero
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB