Nya böcker sopar banan med glutenfri bakning - LitteraturMagazinet

 Krönikor 
Bok-
presentation:
Sockerdrömmen : glutenfri magi i köket
Författar-
presentation:
Linda Klintefjord
Nytt bröd : baka gott utan gluten
Jessica Frej
Inbunden
269 kr

Två böcker om glutenfri bakning

Nya böcker sopar banan med glutenfri bakning

Visst går det att baka både glutenfria cupcakes och danska rågbröd!

Nyligen kom två nya kokböcker om glutenfri bakning ut, "Sockerdrömmen" av Linda Klintefjord och "Nytt bröd" av Jessica Frej och Maria Blohm. Båda böckerna har sitt ursprung i upplevelsen att glutenfria alternativ antingen inte funnits eller inte varit goda. 

Författaren till "Sockerdrömmen", Linda Klintefjord, lider inte själv av celiaki. Däremot fick hennes man diagnosen och hon bestämde sig då för att familjen visst skulle fortsätta äta goda bröd och kakor. Hon började ta fram egna recept och startade till och med ett konditori då hon såg vilken efterfrågan som fanns. Det är efter egna konditoriet som boken "Sockerdrömmen" har fått sitt namn. 

Boken innehåller framför allt recept på kakor och tårtor men även en del bröd. I de flesta recept används glutenfri mjölmix men på ett sätt som gör att man inte tänker på att det är glutenfritt. Det är inte torra skorpor eller formfranska enligt receptet på mjölmixförpackningen. Det är gräddtårtor, brownies och cupcakes. Ett plus för de många kakorna med barnsligt utseende, jag tror nämligen att det finns många föräldrar till glutenintoleranta barn som gärna vill att även deras barn ska få njuta av fantasifulla hembakade kakor, inte minst när det vankas utflykt eller barnkalas. Boken innehåller också desserter och annat som inte innehåller gluten i vanliga fall, till exempel kräm, sylt och glass. Kanske inte nödvändigt men ett bra komplement som gör att den känns genomtänkt och komplett. Det jag saknar är information om det går att byta ut andra ingredienser som man inte tål, till exempel mjölkprodukter och om bakverken går bra att frysa. Boken har ett fint foto av Zalli Bagge, är färgsprakande, personligt skriven och ser ut som vilken annan kakbok som helst – vilket är ett gott betyg. Meningen är ju att alla ska kunna baka, äta och bjuda på det här, glutenintolerant eller ej.

Jessica Frej, författaren bakom "Nytt bröd", fick diagnosen celiaki som tolvåring och har sedan dess saknat att kunna ta en macka när som helst, en god och stor macka, inte en liten hård brödbit från affärens frysdisk vilket är vad många associerar glutenfritt bröd med. Tillsammans med Maria Blohm som har mångårig erfarenhet från bageribranschen började hon experimentera med olika ingredienser och tekniker.

Förutom att det är två mycket vackra böcker så är de ganska olika. I det glutenfria köket kompletterar de därför varandra väl"

"Nytt bröd" innehåller inga söta bakverk utan fokuserar på just matbröd och tillbehör till dessa. Dessutom används inte mjölmix i några recept utan de baseras helt på rena råvaror. Man höjer på ögonbrynen mer än en gång åt receptnamnen och bilderna. Sirapslimpa? Som dessutom ser ut som en sirapslimpa. Är det möjligt? Klassiskt danskt rågbröd, tunnbröd, snurrade baguetter, croissanter, smörgåstårta. Listan kan göras lång. För att kunna baka dessa bröd med rena råvaror krävs att man förstår vilken teknik man ska använda och hur de olika ingredienserna fungerar. Detta gås igenom på ett enkelt och kortfattat sätt i bokens början och man avskräcks inte från att prova. Blohm och Frej arbetar redan på en uppföljare med söta bakverk enligt samma princip; rena råvaror. Jag hoppas även där bli bjuden på klassiker som man inte trodde var möjliga att åstadkomma utan vete, råg och korn.

Förutom att det är två mycket vackra böcker så är de ganska olika. I det glutenfria köket kompletterar de därför varandra väl då man ibland vill baka något från grunden som får lov att jäsa länge och ibland svänger ihop något med en mjölmix. Det den ena saknar i söta recept får man med råge i den andra.

Det är nästan alltid dyrare att baka glutenfritt än med vanliga glutenbaserade mjölsorter, men det är alltid billigare än att köpa färdigt, och med hjälp av de här böckerna så mycket godare och roligare.


Erika Wallman

4 november 2013
 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

På andra sidan muren

Recension: Nadia av Elisabeth Norebäck

Ett bibliotek fullt av livsval

Recension: Midnattsbiblioteket av Matt Haig

De döda på Sandby borg får nytt liv

Recension: Odins eld av Elvira Birgitta Holm

Ett arv tungt att bära

Recension: Förintelsens barn av Margit Silberstein
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB