Så undviker du att bli en julmatszombie - LitteraturMagazinet

 Krönikor 
Så undviker du att bli en julmatszombie

LitteraturMagazinets matredaktör Erika Wallman

Så undviker du att bli en julmatszombie

LitterturMagazinets matredaktör Erika Wallman förklarar varför det ska stå spagetti, köttfärs, oregano och tomatpuré på din inköpslista inför storhelgen.

Som matredaktör i LitteraturMagazinet måste jag passa på att skriva om julen utifrån mathorisonten – alltså från köksbänken, utan att blicka mot bokhyllan.

Nog för att läsningen och boktipsen är oerhört viktiga under julen. Men man ska ha något i magen också. Och visst har det skrivits tillräckligt om julmat redan i oktober och man drunknar i nya och gamla recept på samma gamla rätter, men ändå. Nu när jag har chansen att ge det ultimata julmatstipset så måste jag ta den.

Håll i er.
Det ultimata julmatstipset: köttfärssås.

Låt inte uppläggningsfaten fara fram och tillbaka mellan kylskåpet och bordet via micron som om det var din sista jul på jorden"

Javisst. Minst lika viktig som skinkan, musten och Jansson är maten du äter när du tröttnat på julmaten. Låt inte uppläggningsfaten fara fram och tillbaka mellan kylskåpet och bordet via micron som om det var din sista jul på jorden. Det kommer fler jular och gör det inte det så ska väl inte den sista bestå av svettig sylta och lussebullar som kan döda? Nej, laga lagom mycket mat (miljösamvete är också en skön julkänsla). Vill du bli en julbordszombie så äter du så mycket du orkar på en gång och somnar med en god bok på magen framför brasan (med risk för att du kommer att hitta dig själv och dina snarkningar på sociala medier inom kort). Huvudsaken är att maten tar slut i rättan tid och på sin väg dit är god och fräsch.

På annandagens morgon knaprar du i dig den sista skinkmackan, suckar vällustigt och lagrar den som ett fint matminne. Sen tar du fram ingredienserna och gör en fantastisk köttfärssås utan minsta julkryddning. Barn som genomlidit ett antal bortbjudningar där endast prinskorven varit till belåtenhet kommer att jubla. Kanske blir det deras finaste julmatsminne.

Därför ska det stå spagetti, köttfärs och övriga ingredienser som du brukar ha i såsen överst på din inköpslista inför storhelgen. Så du slipper fara iväg över vidderna till affären som kanske inte är öppen som vanligt på röda dagar. Eller skickar en släkting som inte hittar hem igen. Eller ännu värre; kommer tillbaka men utan den helt avgörande vitlöken med motiveringen att "det har jag aldrig i min köttfärssås".

Planera bort paniken, ät er mätta. Det är så man får tid och lust över till annat i jul. Böcker förslagsvis (yes, där klämde jag in lite kultur också!). 


Erika Wallman

20 december 2013
 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Liten bok om tacksamhet

Recension: Om det inte vore för dig av Delphine de Vigan

Grafisk utgåva skänker nytt liv åt Anne Franks dagbok

Recension: Anne Franks dagbok av Ari Folman

En skärningspunkt mellan oändligheter

Recension: Det osynliga motstyckets bok av Göran Sonnevi

Krävande minimalist

Recension: de av Helle Helle

Välskrivet relationsdrama

Recension: Kom i min famn av Caroline Eriksson
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB