"Dubbelmoralen i böckerna får mig att må lite illa" - LitteraturMagazinet

Butiken är stängd tills vidare

 Krönikor 
Bok-
presentation:
Femtio nyanser av honom
Författar-
presentation:
E L James
Utg.år: 2012
Femtio nyanser av mörker
E L James
Femtio nyanser av frihet
E L James

Emma Kreü önskar huvudpersonen en helkväll med Malena Ivarsson

"Dubbelmoralen i böckerna får mig att må lite illa"

Böckerna om den oskuldsfulla Anastasia Steele och multimiljonären Christian Grey säljer som smör och det spekuleras nu vilt kring vad som har gjort att "Femto nyanser"-trilogin så populär. "Jag kan satsa lite av smöret i Småland på att det är just inslagen av handklovar, mjuka piskor och ögonbindlar" skriver Emma Kreü i sin krönika.
Men vad är det egentligen för dubbelmoral som genomsyrar böckerna? 

Det spekuleras vilt. Är det kärlekshistorien? Är det erotiken? Är det drömmen om en vanlig tjej som överöses med presenter av en tjusig besatt älskare? Eller är det helt enkelt det faktum att den introducerar BDSM-världen för den breda massan?

Jag kan satsa lite av smöret i Småland på att det är just inslagen av handklovar, mjuka piskor och ögonbindlar som har bidragit till "Femtio nyanser"-trilogins segertåg över världen. Att den anses vara ”en riktig bok” ger den dessutom en helt annan status än de porrnoveller som finns gratis på internet. Jag tycker att hela grejen är ganska överraskande! Men som en bekant till mig krasst konstaterade är det på sätt och vis uppfriskande att en bok som nämner ”anal fisting” kan sälja i över 20 miljoner exemplar.

Visst är boken en bladvändare och visst innehåller den fler och bättre erotiska detaljer än de flesta andra böcker. Och visst har den en viss charm, absolut. Men den innehåller också oerhört många tröttsamma upprepningar som borde ha försvunnit i det stora förlagets redigeringsgrottekvarn när de väl tog sin an manuset och körde det genom sitt enorma maskineri av marknadsföring och anpassning till läsarvänlighet.

Till exempel tuggar huvudpersonen Ana ständigt på sin underläpp och pratar alldeles för ofta med sin "inre gudinna" varpå hon om och om igen utbrister ”holy shit”. Hur många gånger kan man egentligen säga det till sig själv? På något sätt ska detta enda uttryck förklara ett helt spektra av känslor. Boken är helt enkelt ganska dåligt skriven, punkt slut.

Jag kan inte heller skaka av mig känslan av att ”Femtio nyanser av honom” är ett antal BDSM-light-noveller som bundits ihop till en enda lång bok, med lite utfyllnad däremellan. 

Personligen blir jag oerhört irriterad på Ana Steele ett par gånger under läsningen, speciellt när hon konsekvent uppför sig som en mes och onekligen skulle behöva ha ett rejält snack med sig själv om vad som egentligen är okej för henne i sänghalmen.

Den där devisen som det ständigt tjatas om i svenska sexrådgivningsspalter, ”så länge ni är två vuxna människor som inte skadar varandra och njuter av det ni gör så spelar det ingen roll vad ni gör i sänghalmen” verkar ha gått henne förbi. Det blir märkligt när hon dels finner det oerhört njutningsfullt att bli försedd med ögonbindel, fastbunden och utelämnad åt Mr Grey samtidigt som hon hela tiden ylar att det är ”skamligt” och ”inte normalt”. Men ändå går hon med på det.

Jag har lust att ropa till henne att hon inte skall göra något hon inte vill! Och om hon inser att hon faktiskt gillar smisket och piskorna så är inte det något fel med det"

Jag har lust att ropa till henne att hon inte skall göra något hon inte vill! Och om hon inser att hon faktiskt gillar smisket och piskorna så är inte det något fel med det. Felet är att gå runt och ha ångest och äckelkänslor och må pissigt av det. Ingen blir glad av det, allra minst jag som läsare.

Dubbelmoralen i boken får mig att må lite illa. För trots allt sex dryper den ändå av en slags moralkaka som till slut fastnar i halsen. Den går ut på att Christian Grey minsann är en sjuk jävel som gillar BDSM. Ana ska inte falla i samma grop som han. Hon ska rädda honom, älska honom och se till att han minsann gillar ”normalt” sex i framtiden. Så det så! Hon är ”räddaren i nöden”.

Det är ”Bad boys”-kvinnofällan rakt av och det blir helt enkelt för mycket. Vad hände med att ta konsekvenserna för sitt eget agerande?

I diskussionerna om boken undrar alltid upprörda läsare om inte Ana har någon stolthet. Jag kan inte låta bli att sucka lite. Har man ingen stolthet om man nu njuter av få smisk? Herregud, jag trodde att det fanns mer alarmerande saker att fokusera på här i världen. I Anas och Mr Greys förhållande finns viktigare saker att tala om, till exempel att han är så obehagligt svartsjuk.

Någon borde skaffa Ana en helkväll med Malena Ivarsson så hon får kontakt med sin sexualitet på djupet. 


Profil: Emma Kreü

14 september 2012
 

Anmäl textfel

 Artiklar 

Från och med denna vecka går böckerna att köpa på svenska

Nu har "Fifty Shades of Grey"-febern nått Sverige

Det började lite som en skakning över på den nordamerikanska kontinenten och de brittiska öarna i våras och nu har den även drabbat Sverige, den så kallade "Fifty Shades of Grey"-febern.

Böckerna om den oskuldsfulla litteraturstudenten Anastasia Steele och den några år äldre multimiljonären Christian Grey har snabbt översatts till svenska och finns från och med denna vecka ute i handeln. Författaren har själv sagt att hon är "helt chockad" över hur populära hennes böcker har blivit.

Läs mer ...
 Elin Lucassi: Visa mig din bokhylla 

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke

Trovärdigt om vikingarnas handelsresor

Recension: Miklagård av Agneta Arnesson Westerdahl

Om motstånd i Hitlers Tyskland

Recension: Mildred : den sanna berättelsen om kvinnan i hjärtat av den tyska motståndsrörelsen av Rebecca Donner

En bok fylld av drömmar, minnen och längtan

Recension: Och väggarna förvandlades till världen runtomkring av Johanna Ekström
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB