När författaren överskuggar boken - LitteraturMagazinet

 Krönikor 

Spelar det någon roll?

När författaren överskuggar boken

Hur mycket borde vi bry oss om författaren? Jag menar, säg att vi älskar en bok. Verkligen älskar. Vi har läst den som besatta och gått in i någon slags sorgeprocess när den är slut. Det gör fysiskt ont att veta att den underbara läsupplevelse man just haft är över. Även om man kan läsa böcker igen blir det ändå inte samma sak. Inte som den där allra första gången.

Sen visar det sig att författaren till den här underbara boken inte är speciellt schyst. Kanske har författaren värderingar du aldrig vill beblanda dig med, eller också har hen slagit sin partner. Hur stor roll ska det här få spela? Vad är författaren, och vad är boken? Ser vi spår av värderingarna du inte gillar i boken kan man naturligtvis störa sig enormt på detta, men säg att det inte finns några spår. Du har bara en perfekt bok och en författare vars personlighet gör dig illa till mods.

Jag skulle ha betydligt lättare att skrika ut hur mycket jag älskar Twilight om inte Stephenie Meyer var mormon."

Egentligen borde det här inte spela någon roll alls. Hur personen är som författare och privatperson kan (och är förmodligen) helt olika saker. Trots detta kan jag ha svårt att tänka så. Jag skulle ha betydligt lättare att skrika ut hur mycket jag älskar Twilight om inte Stephenie Meyer var mormon. Och jag fortsätter att köpa Stephen King-böcker fast jag egentligen inte gillar skräck, men jag älskar hans förord och hur vettig jag tycker han verkar som person.

Kanske handlar det om att vilja stötta rätt person. Att till exempel inte vilja bidra till böcker vars författare sprider (enligt en själv) dåliga värderingar runtomkring sig. Samtidigt finns det säkert massor av författare vi inte vet något om, och som har helt andra värderingar än en själv. Och om du vill ha en fantastisk massage, då går du till den som ger bäst massage. Inte den som tycker precis som du i politiska frågor. Detsamma borde gälla böcker. Egentligen.


Profil: Jonna Lindberg

17 december 2012
 

Anmäl textfel

 Författarporträtt 

Stephenie Meyer

Stephenie Meyer är främst känd för sina böcker i Twilightserien. De har sålt i över 100 miljoner exemplar och översatts till över 35 språk.

Stephen King

Han debuterade 1973 med "Carrie" och har sedan dess skrivit över 40 böcker som blivit storsäljare över hela världen. Flera av hans böcker har också blivit film.

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

På andra sidan muren

Recension: Nadia av Elisabeth Norebäck

Ett bibliotek fullt av livsval

Recension: Midnattsbiblioteket av Matt Haig

De döda på Sandby borg får nytt liv

Recension: Odins eld av Elvira Birgitta Holm

Ett arv tungt att bära

Recension: Förintelsens barn av Margit Silberstein
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB