Livsmedelsjättar halkar efter med glutenfri bakning - LitteraturMagazinet

 Krönikor 
Livsmedelsjättar halkar efter med glutenfri bakning
Bok-
presentation:
Stora boken om naturligt glutenfri bakning
Författar-
presentation:
Karolina Tegelaar
Bröd och kakor : baka utan gluten
Mekto Ganic
Inbunden
253 kr

Borde vara självklart även i Sverige

Livsmedelsjättar halkar efter med glutenfri bakning

Nyligen kom två nya bakböcker om glutenfri bakning. Både "Stora boken om naturligt glutenfri bakning" av Carolina Tegelaar och "Bröd och kakor – baka utan gluten" av Mekto Ganic tar den glutenfria bakningen till nya nivåer. Här finns verkligen bakglädje! Men livsmedelsjättarna verkar inte hänga med.

De här två nya bakböckerna om glutenfri bakning är fulla av spännande recept, nya metoder och goda ingredienser. Eftersom antalet svenskar som lider av glutenintolerans eller som av andra anledningar inte äter gluten ständigt växer är de ett välkommet tillskott. Många har tröttnat på butikernas utbud av småkakor och mjölmixer och efterfrågan på recept och mjölsorter som både ger bra resultat och innehåller fibrer och näring är stor. Tänk att få njuta av hembakade kanelbullar, megamuffins och surdegsbröd vilken dag som helst i veckan!

Länge har svenskar som undviker gluten varit hänvisade till att försöka översätta amerikanska recept med ovanliga måttenheter och okända ingredienser eller omarbeta klassiska vetemjölsrecepten med varierat resultat. För att inte tala om projektet med att hitta ingredienserna i någon webbshop med rimliga priser och smidig leverans.

Att baka naturligt glutenfritt är med andra ord inget man med enkelhet gör spontant om man bor en bit ifrån en större stad. Men – det har börjat röra på sig, utbudet växer och priserna sjunker, men det går långsamt. 

Det stora frågetecknet är vad de stora livsmedelsjättarna väntar på? De glutenfria kunderna finns där, experterna och deras kokböcker finns där, lusten att baka finns där. Nu fattas bara att de som säljer livsmedel i stor skala förstår detta och börjar saluföra xantangummi, tapiokastärkelse och durramjöl på regelbunden basis – och då menar jag inte bara i storstadsregionerna. Allergiker finns i hela landet och det har lagts tillräckligt mycket pengar på fraktkostnader och bensin nu. Naturligt glutenfri bakning är stort, till och med självklart, i många andra länder. Varför inte här?
 

Här nedan recenseras de två böckerna lite mer ingående!
 

"Stora boken om naturligt glutenfri bakning" av Carolina Tegelaar. Den här boken passar dig som är beredd att ännu en gång omkullkasta allt du trodde att du visste om bakning. Mycket av inspirationen verkar komma från USA där Carolina Tegelaar själv en gång upptäckt hur mycket mer det går att baka utan gluten än det vi är vana vid i Sverige.

Carolina Tegelaar har tidigare gett ut ett antal mindre böcker om bakning utan mjölk och ägg. Här går hon ett steg längre eftersom hon ville skapa bakverk även utan gluten som dessutom inte bara är goda för att vara glutenfria utan goda på riktigt.

Svenska kanelbullar och småkakor blandas med söta pajer, glass, cupcakes och färgglada tårtor i flera våningar. Ett par recept på nyttigare bröd har letat sig in men fokus ligger på söta bakverk.

Tegelaars recept är ganska unika i Sverige"

Tegelaars recept är ganska unika i Sverige då hon förutom ägg och mjölk också undviker de olika vätskebindande fiberprodukter som är vanliga i glutenfria bakverk. Istället används xantangummi, en ingrediens som fortfarande är ovanlig i Sverige men standard i många andra länder. Dessutom används vinäger i vissa recept för att öka jäsförmågan och kyla för att stabilisera degen så att den bli lätthanterlig.

Man brukar säga att bakning utan gluten är ett helt nytt sätt att tänka på. Carolina Tegelaar har uppfunnit ytterligare ett sätt och för dig som är beredd att ännu en gång omkullkasta allt du trodde att du visste om bakning väntar nya spännande upptäckter.

Boken har en omfattande inledning om knep ingredienser, allergier och köksredskap. De naturligt glutenfria mjölsorterna har vitt skilda egenskaper och det är en konst att byta ut dem om något saknas i skafferiet (vilket det ofta gör då man är hänvisad till webbshoppar med varierande leveranstid för att få tag i alla ingredienser). Därför är det en glädje att upptäcka att boken innehåller två efterlängtade hjälpredor: tips på vilka mjölsorter man kan byta ut mot varandra och recept på mjölmixer att blanda själv.
 

"Bröd och kakor – baka utan gluten" av Mekto Ganic. Vill stifta bekantskap med lite mer ovanliga bröd och bakverk som pita, galette, proja, kifle och krofne? Den här boken håller en ojämförlig bredd på recepten och många influenser från medelhavsländerna och framför allt Balkan.

Även recept på smoothies, marmelader och nötsmör att äta till"

Mekto Ganic började experimentera fram glutenfria recept när det konstaterades att hon och barnen drabbats av intolerans och allergier mot olika livsmedel. Recepten är enkla att följa och om det ingår mjölk så finns en tipsruta på varje sida om hur man gör receptet mjölkfritt. Ganic använder till skillnad från Tegelaar fiberprodukter och även ägg och bakar på ett mer traditionellt sätt. Det är en jämn fördelning mellan matbröd och sötebröd och därutöver även recept på smoothies, marmelader och nötsmör att äta till.

Eftersom Mekto Ganics släkt kommer från Montenegro i forna Jugoslavien kommer många influenser från medelhavsländerna och framför allt Balkan. Förutom de svenska knäckebröden, kavringen och frallorna får man här stifta bekantskap med lite mer ovanliga bröd och bakverk som pita, galette, proja, kifle och krofne. Ett välkommet tillskott i bokhyllan som erbjuder även den som inte tål gluten mer variation.


Erika Wallman

10 juni 2014
 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Grafisk utgåva skänker nytt liv åt Anne Franks dagbok

Recension: Anne Franks dagbok av Ari Folman

En skärningspunkt mellan oändligheter

Recension: Det osynliga motstyckets bok av Göran Sonnevi

Krävande minimalist

Recension: de av Helle Helle

Välskrivet relationsdrama

Recension: Kom i min famn av Caroline Eriksson

Morris Mohlin träffar målet

Recension: Morris Mohlin är levande måltavla av Maria Frensborg
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB