”Skaffa dig ett litterärt medicinskåp” - LitteraturMagazinet

 Krönikor 
”Skaffa dig ett litterärt medicinskåp”
Foto: Hanna Modigh Glansholm
Bok-
presentation:
Kollektivt självmord
Författar-
presentation:
Arto Paasilinna
Pocket
Finns i lager, 69 kr
Pappan och havet
Tove Jansson
Inbunden
158 kr
Madame Terror
Jan Guillou
Pocket
55 kr
Flugfällan
Fredrik Sjöberg
Pocket
55 kr
Ikonen i fickan : om yttre och inre resor
Owe Wikström

Esther Hansen samlar på böcker för livets alla stunder

”Skaffa dig ett litterärt medicinskåp”

Owe Wikström, professor i religionspsykologi, författare och litteraturälskare, föreslog en gång att man skulle skaffa sig ett ”litterärt medicinskåp”. Alltså en liten exklusiv boksamling som passade i de livets stunder då man behöver stöd, tröst, sällskap. I det "litterära medicinskåpet" skulle det finnas böcker som kunde fungera exempelvis som en huvudvärkstablett eller något lugnande, sövande, uppmuntrande... 

Det här är en tanke som jag omedelbart tog fasta på. Den första boken jag ställde in i mitt  ”litterära medicinskåp” var ”Kollektivt självmord” av Arto Paasilinna. Den fyller alla kriterier med sin humor, medkänsla och människokärlek. Boken kan få de allra flesta att skratta, glädjas och vilja leva ett tag till.

Grunden är den alldeles speciella känsla som uppstår när flera personer med samma problem kommer samman. Välkänd från patientgrupper av skilda slag. En galgenhumor som ofta kan te sig obegriplig för utomstående. Så oförstående kände jag mig själv då jag första gången började läsa Paasilinnas bok efter mångas rekommendation: vad är det för roligt med det här?

Men sen jag hittade rätt perspektiv kunde jag inte sluta skratta. Jag blir fortfarande lycklig bara jag tänker på boken nu tjugo år senare. Med Frej Lindgvist inläsning har boken blivit ännu bättre. Lindgvist torrhumoristiska finlandssvenska basröst bidrar till att man kan lyssna på ljudboken om och om igen utan att tröttna.

"Kollektivt självmord" utgår från en man som beslutar ta sitt liv på midsommardagsmorgon. Han uppsöker ett ensligt ställe som visar sig vara upptagen av en annan i samma ärende. Och då måste man ju rädda honom först! De två männen behöver sen hämta andan innan de sätter sina planer i verket och kommer på att många flera säkert går i samma tankar. Kanske skulle de samla så många som möjligt? Inte i syfte att rädda dem utan för att dö tillsammans men först skall de bara...

Paasilinnas bok har jag lyssnat på när jag längtat efter gemenskap, när jag velat ge mig ut på luffen i vårt vackra sommarlandskap men inte kunnat göra det annat än i fantasin, när jag behövt få skratta, när jag behöver påminnas om allt som fortfarande är möjligt och att även de svartaste stundar kan övergå till något helt annat!

Vilken effektiv medicin detta är: smärtstillande, lugnande, uppiggande, allt på samma gång. Och helt biverkningsfritt.

Säkert finns det flera av Paasilinnas böcker som kan fungerar på detta sätt, men för mig kvarstår ”Kollektivt självmord” som den allra bästa!

Exempel på andra böcker i mitt litterära medicinskåp är Tove Janssons ”Pappan och havet”. Varje gång jag vill vända världen ryggen följer jag med muminfamiljen längst ut i havsbandet där jag kan sitta och filosofera med pappa över havets outgrundlighet: Hur skulle vi kunna förstå havets personlighet? Vi ser ju bara ytan!

Om jag däremot grips av helig vrede över tillståndet i världen och vill ge mig ut och slåss för de förtrycktas rättigheter kan jag avreagera mig med ”Madame Terror” Av Jan Guillou.

Om jag längtar efter sommar och efter att förstå mera av naturens språk återvänder jag till Fredrik Sjöbergs ”Flugfällan” och lyssnar till surret av blomflugorna!

Av Owe Wikström själv väljer jag ”Ikonen i fickan” när jag grunnar över andlighet men har tröttnat på den överbelastade kristenheten. I ljudboksförmatet får jag Wikströms egen inläsning av boken och han är en av dessa författare som med sin röst förstärker innehållet i sin bok.

Vad har du i ditt litterära medicinskåp?


Profil: Esther Hansen

28 juni 2012
 

Anmäl textfel

Kommentar av Mia

De senaste tillskotten i mitt Litterära husapotek är bland annat "En engelsman i Paris" av Nicolas Barreau samt "Den sanna historien om Pinocchios näsa" av Leif G W Persson. Samnt en hel hög med pocketböcker.

9 december 2013
Kommentar av Mia

De senastse tillskotten i mitt"litterära husapotek" är Nicolas Barreaus "en engelsman i Paris" samt LEif G W Perssons "Den sanna historien om Pinocchios näsa" som inbunda samt ett helt gäng pocketböcker. "En man som heter Ove" av FRedirk Backman, Jan Mårtensons "Mord i blått" samt "Beslutet av Penny Vincenzi. Där finns också två av Nora Roberts böxker på engelska i storpocketformat. De är nr två och tre i trilogin som började med "Värdshuset". "The last Boyfriend" och "The perfect Hope". Som framgår av denna uppräkning så är jag allätaer när det gäller litteratur.

9 december 2013
Osignerad kommentar

Jonathan Livingston Seagull ger en styrka att vara den man är och kämpa för det man tror på...

21 mars 2013
Kommentar av Owe Wikström

Jag fick för mig att jag kallade det ett litterärt husapotek. Gläder mig att tanken går vidare. Det var nog i Sonjas godhet 2006.

Kolla gärna medicinerna mina mm på www.owewikstrom.se

10 augusti 2012
Redaktionens kommentar av Esther Hansen

Grunnar över skillnaden mellan ett husapotek och ett medicinskåp? Naturligtvis har Owe Wikström rätt. Wikström använde uttrycket husapotek i sin bok "Sonjas Godhet". Att jag glömt bort det är bara ett uttryck för att jag genast tog till mig innebörden i Wikströms förslag och därmed mindes det med mitt eget språkbruk. Husapotek låter mycket trevligare, mindre sjukvårdsbetonat.

11 augusti 2012
Skriv svar
Kommentar av Christoffer Grandin

Jag måste säga att jag har inte två böcker, utan två författare som jag går till när jag vill må bra. Sir Terry Pratchett när jag känner att jag behöver skratta (Då han är den okrönte mästaren i att få språket att dansa efter hans pipa) och Melissa Good när jag behöver känna att det finns kärlek här i världen, att vi har en andra halva någonstans uti världen. Hennes bok "Tropical storm" får mig alltid att må så underbart bra.

29 juni 2012
Kommentar av Johan R

Det finns många "piller" att ta till. På spaning ... av Marcel Proust är bra mot depression, De välvilliga av Jonathan Littell om man vill bota likgiltighet, Snö av Orhan Pamuk mot huvudvärk. Det finns många piller som sagt ;O)

johanrosenlind.se

28 juni 2012
Kommentar av My

Vilken underbar tanke! Tack för den.

28 juni 2012
Osignerad kommentar

Jag rekommenderar alla att läsa "100-åringen som steg ut genom ett fönster....". Den är nog den roligaste bok jag någonsin läst. Och den stärker mig i min filosofi att vi alla kan mer än vi tror och att vi alla har en klokskap att dela med oss. Själv skriver jag nu på en bok som handlar som "Balans i livet". Där jag mer faktamässigt lär ut konstens alla regler i att lyckas nå resultat. Just nu har jag skrivit kapitlen om att skapa vår vision, ta reda på vår mission och förutsättningar för att nå mål/resultat. Jag hoppas den ska bli ett redskap för alla som vill nå resultat och fokusera på det goda i livet. Det är min mission att få alla att växa. Lev väl och ha det gott där ute, ni alla!

10 juli 2012
Osignerad kommentar

jag tror jag kallade det Litterärt husapotek i Sonjas godhet (2006). Men kul att ni kör idén vidare

/owe wikström

kolla gärna mediciner via www.owewikstrom.se

10 augusti 2012
Skriv svar
Kommentar av Emma Kreü

Vilken bra idé! Minns att jag skrattade högt när jag läste "Kollektivt självmord", jag blev både paff och överlycklig där och då.

3 juli 2012
Kommentar av Gunvor Lönn

Ja, jag minns också att jag skrattade högt när jag läste "Kollektivt självmord". Det där med litterärt medicinskåp verkar innte så dumt. Får fundera på vilka böcker som skulle ingå i mitt........

3 juli 2012
Kommentar av Esther Hansen

Första delen av Marcel Proust' "På spaning efter den tid som flytt" fanns som ljudbok. En helt underbar bok som hjälper mot det mesta!

3 juli 2012
Kommentar av Heidi Carlsson Asplund

Jättebra förslag med Kollektivt självmord. Tänk på att den även finns som talbok för dem som är i behov av det. För alla som inte får låna talböcker men som ändå vill lysna så finns den som ljudbok. Fråga på ditt bibliotek!

2 juli 2012
Kommentar av Caroline

Jag har stort medicinskåp:) "pappan o havet" tillhör en av mina favoriter också. Annars tänkte jag senast i morse på vad roligt jag tycker det är att jag har flera böcker av "Bang",främst kåserierna då,de är inte så lätta få tag på.Jag skulle må hur dåligt som helst om vi inte hade välfyllda bokhyllor här hemma.

2 juli 2012
Kommentar av Ann-Marie Navell

Framförallt är det Martin Kellermans Rocky som ingår

i mitt literära medecinskåp. Även Arne Anka brukar göra nytta!

2 juli 2012
Kommentar av Mikke Vivungi

Utan något av Hjalmar Söderberg så finns det ingen hjälp att få!

1 juli 2012
Kommentar av Karin Erlandsson

"Det osynliga barnet" av Tove Jansson, Och "Mannen som planterade träd" av Jean Giono är mina gamla recept.

28 juni 2012
Kommentar av Anette "Feelgoodbibliotekarien"

"Sandvargen" av Åsa Lind passar både små och stora filosofer och säger mycket om livet självt. Samma med "Alla mina vänner är superhjältar". Den beskriver olika människotyper på ett helt underbart sätt.

För mig är läsning i sig läkande och uppfriskande.

Att jag gillar böcker som ger en skön magkänsla går att läsa mer om på min blogg: http://www.dorasbokprat.blogspot.se/search/label/Feel-good

28 juni 2012
litteraturmagazinet.article_134830.comments

Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Historien i en fascinerande trollspegel

Recension: Rövarna i Skuleskogen. av Kerstin Ekman

Med humor och svärta om anställningsintervjun

Recension: Vi hör av oss av Jacob Sundberg

Fransk skärva i snygg förpackning

Recension: För fåglarna dör av Frédéric Dard

Om mänskliga relationer och onda handlingar

Recension: Händelser vid vatten av Kerstin Ekman

Mer miljö än spänning

Recension: Flickan utan hud av Mads Peder Nordbo
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB