"Den kokbok jag vill skapa behöver ingen trendig kock" - LitteraturMagazinet

 Krönikor 
"Den kokbok jag vill skapa behöver ingen trendig kock"

Erika Wallman drömmer

"Den kokbok jag vill skapa behöver ingen trendig kock"

Det finns en kokboksidé som jag helst av allt skulle vilja genomföra. Men den kräver ingen trendig kock. Snarare en trollkarl. Jag skulle nämligen vilja göra en kokbok till föräldrar som vill ge sina barn både mättnad och näring – men inte har tillräckligt med pengar i plånboken ens i början av månaden. 

Jag vet inte hur många kokböcker jag skulle vilja författa. Jag har faktiskt slutat räkna antalet idéer jag fått genom åren. Dessutom har jag inte recept nog att fylla ens en bråkdel av dem, så det kan kvitta.

Men det finns en kokboksidé som jag mer än något annat skulle vilja förverkliga. Tyvärr är den antagligen helt omöjlig. Inte för att den skulle fotas i rymden eller innehålla recept med människokött eller något annat skruvat säljknep. Nej, det skulle vara en ganska enkel historia, och ändå så viktig.

Håll i er nu. Jag skulle nämligen vilja göra en kokbok med recept som medger att den som inte har tillräckligt med pengar kvar i plånboken ens i början av månaden kan ge sina barn både mättnad och näring. Smaka på den du!

Om någon duktig kokboksmakare känner sig manad att hjälpa till så är det bara att höra av sig"

Om någon duktig kokboksmakare känner sig manad att hjälpa till så är det bara att höra av sig. Men det är nog ingen trendig kock jag behöver vid min sida, snarare en trollkarl. Och med trollkarl menar jag, tror jag, en ekonom. Eller en dietist. Eller både och, ja kanske en hel armé av experter.

Barnfattigdomen i Sverige är utbredd, men dold. För att barn är så bra på att dölja. För att inte behöva skämmas för något som inte är deras fel, för att skona den förälder som inte räcker till.

Det finns så många barn som bara äter mat i skolan, för det finns inget hemma. Aldrig. Tänk om jag kunde göra en kokbok som var gratis för alla, där recepten knappt kostade något att tillaga men mättade och gav vitaminer. Och styrka. Och hopp.

Andra kan blanda de mest suspekta råvarorna, välja och vraka bland cupcakesformarna. De kan resa jorden runt och ta bilder till sin drömkokbok på den ena exotiska marknaden efter den andra. Men jag stannar här där jag är och försöker skapa recept till ett endaste litet barnkalas. Jag hoppas att det kommer att gå. Eller vad tror ni?


Erika Wallman

14 november 2013
 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Grafisk utgåva skänker nytt liv åt Anne Franks dagbok

Recension: Anne Franks dagbok av Ari Folman

En skärningspunkt mellan oändligheter

Recension: Det osynliga motstyckets bok av Göran Sonnevi

Krävande minimalist

Recension: de av Helle Helle

Välskrivet relationsdrama

Recension: Kom i min famn av Caroline Eriksson

Morris Mohlin träffar målet

Recension: Morris Mohlin är levande måltavla av Maria Frensborg
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB