Sebastian Lönnlöv: "Jag fick nog av att inte räcka till" - LitteraturMagazinet

 Krönikor 
Sebastian Lönnlöv: "Jag fick nog av att inte räcka till"
Foto: Cato Lein
Bok-
presentation:
Varje dag är en vårdskandal : Reportage från vård och vanvård
Författar-
presentation:
Sebastian Lönnlöv
Inbunden
Finns i lager, 262 kr

Vardagsanteckningarna blev en bok

Sebastian Lönnlöv: "Jag fick nog av att inte räcka till"

LitteraturMagazinets Sebastian Lönnlöv är aktuell med boken "Varje dag är en vårdskandal", en personlig berättelse om arbetet inom omsorgen. Här skriver han själv om hur boken kom till.

"Är lite osäker på det jag skriver." Så inledde jag, för mer än tio år sedan, ett Word-dokument med namnet Författardagbok. Sextonåringar är ju, milt sagt, oslagbara på pretentioner.

Dokumentet jag då började skriva på har nu hunnit bli 250 sidor långt. Textproduktion är min starkaste sida – och samtidigt den allra svagaste. En stor mängd manus har under årens lopp vuxit fram och åkt på refuseringsrundor. Om jag kunde skulle jag söka upp alla lektörer jag plågat och be dem om förlåtelse. Jag har i alla fall blivit bättre på att inte bara skriva och gå vidare, utan också vända tillbaka, stryka bort, jobba om.

När jag hade fyllt tjugo och börjat på sjuksköterskeutbildningen förde jag dagbok från dag ett. Om hur jag tänkte och kände, vad jag var rädd för och vad jag såg fram emot. Under praktikperioden blev det än mer akut. Jag behövde formulera allt jag var med om, varje dag.

Hellre se in i ögon och vara nära än att packa kartonger och sortera post"

Jag blev aldrig sjuksköterska. Jag hoppade av direkt efter praktiken och läste litteraturvetenskap istället. Samtidigt började jag extrajobba inom omsorgen, eftersom det kändes mera givande än alla andra okvalificerade timvikariat jag provade på. Hellre se in i ögon och vara nära än att packa kartonger och sortera post. Samtidigt återupptog jag antecknandet. Det var nödvändigt att få kasta upp alla känslor efter ett arbetspass som vårdbiträde bland dementa damer och herrar.

Jag hoppades att jag skulle vänja mig vid arbetet med tiden. Istället fick jag, ännu mer för varje dag som gick, nog av att aldrig räcka till. Inte hinna trösta eller underhålla. Bara det nödvändiga - och knappt ens det. När jag fick jobb på bibliotek istället landade jag lättad i en värld av böcker. Läste och sorterade. Skrev och blev refuserad.

Om texterna fick komma fram ur sitt ide skulle de kanske kunna väcka diskussioner om vilket liv vi vill att äldre ska ha rätt till"

En dag klack det till, som insikter tenderar att göra. Jag hade aldrig kunnat gå vidare och glömma mitt tidigare yrkesliv. Jag hade hundratals sidor vårdvardag som samlade damm på hårddisken, samtidigt som både förändringar och djupare debatter uteblev. Jag rotade fram, läste igenom alla osorterade intryck och fick en oerhörd lust att sortera dem. Om texterna fick komma fram ur sitt ide skulle de kanske kunna väcka diskussioner om vilket liv vi vill att äldre ska ha rätt till – och vilka förutsättningar personalen behöver för att kunna utöva omsorg.

Efter många strykningar och tillägg blev det en faktabok, men en personlig sådan, där debattartiklarna har sällskap med oerhört personliga passager. Och ungefär samtidigt blev jag författare.

Det där mastodontdokumentet vid namn "Författardagbok" behöver förhoppningsvis aldrig konfronteras med andra ögon än mina – men ett annat slags dagboksanteckningar går att läsa, eftersom det gick att vaska fram något ur textmassorna. Omsorgens vardag, med både genuina möten och livsfarliga brister.   


Profil: Sebastian Lönnlöv

25 januari 2016
 

Anmäl textfel

litteraturmagazinet.article_402765.comments

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Lysande när Atwood framtidsspekulerar

Recension: Oryx och Crake av Margaret Atwood

Atwood är "Stormens" öga

Recension: Häxyngel av Margaret Atwood

Portalfantasy på hal is

Recension: Isporten. Mörkt vatten av Jonna Berggren

Inte bara mamma

Recension: Barnvagnsblues av Ester Roxberg

Lyckopiller för gamla och unga

Recension: I slutet av regnbågen av Bitte Andersson

Viktig bok om folkhemskhetens dolda historia

Recension: Ditt liv och mitt av Majgull Axelsson

Ny deckarserie börjar segt

Recension: Det tyska huset av Arnaldur Indridason

En julklassiker att läsa året om

Recension: En julsaga av Charles Dickens

Tomten och hans renar på vers

Recension: Natten före julafton av Clement C Moore

En lättsam roman om utmattning

Recension: Kvinnan som gick till sängs i ett år av Sue Townsend
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB