Släpp sommarkraven – läs och njut! - LitteraturMagazinet

 Krönikor 

Våga vägra tegelstenar och de senaste debutanterna

Släpp sommarkraven – läs och njut!

Under sommaren är det många, inklusive mig själv, som bestämmer sig för att dra igång stora läsprojekt. Nu skall alla de där dammiga klassikerna som har legat och väntat i tid och evighet ut och luftas!

På samma sätt som många tänker ta tag i sin träning och få allt fixat med huset under sommaren så skall hjärnan tuktas i sommarform. Nu skall man bildas, omhulda sin intellektuella utveckling och visa att man inte har blivit slapp i de grå cellerna av alla TV-serier och all popkultur man har konsumerat under den långa, mörka och ibland även bittra vintern.

Ut kommer Marcel Proust, en hög Nobelpristagare samt det senaste halvårets mest hyllade debutanter – för nu har man ju chansen! Under den enda tiden på året då det är både varmt och ljust ute och man förhoppningsvis har en massa tid över ska allt det som man tycker att man borde läsa bli läst och det snabbt (även om man egentligen inte är så intresserad av just de böckerna).

Ofta slutar det med en halvläst mastig tegelsten och sedan blir det kanske inte något mer läst och den ligger där och samlar dåligt samvete"

Men det blir sällan som så. Ofta slutar det med en halvläst mastig tegelsten och sedan blir det kanske inte något mer läst och den ligger där och samlar dåligt samvete samtidigt som man själv ursäktar sig och läser något som är mer lättillgängligt för ens hjärna.

För lika orealistiskt som det är att tro att vartenda vinterkilo kan gnos bort under några få sommarmånader, och trädgården att bli prydlig som en Versallies-trädgård under samma tid, är det rimligt att ett års – eller kanske ett helt livs – ”måste-läsa-böcker” ska hinnas med under semestern. Det går helt enkelt inte. Särskilt inte som det är samma tid som man skall ha roligt, unna sig, umgås med familj och vänner, äta och dricka gott, få en solbränna, lära känna sig själv, hinna vara lite roligt och spontan samt dessutom hinna slappna av. Allt på samma gång, det går faktiskt inte!

Mitt bästa sommartips för sommaren är helt enkelt att bara läsa sådant som man tycker är intressant och som man faktiskt tror att man kommer att njuta av. Vad sedan det blir, det är en helt annan sak, för vi har alla olika smak. Det viktigaste är bara att inte tvinga sig. För blir det tvång så blir det varken roligt, avslappnande eller kul. Och kulturell bildning och intellektuell utveckling blir det definitivt inte om det tvingas fram i någon slags panik mixad med dåligt samvete. 


Profil: Emma Kreü

27 juli 2012
 

Anmäl textfel

 Elin Lucassi: Visa mig din bokhylla 

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB