Böckerna som säljer drömmen om den perfekta sommaren - LitteraturMagazinet

Butiken är stängd tills vidare

 Krönikor 
Bok-
presentation:
Magisk sommar : mat och härligheter med Hannah & Amanda
Författar-
presentation:
Amanda Schulman
Sommar med systrarna von Sydow
Amy von Sydow Green
Sommar med Ernst : mat blommor & fix
Ernst Kirchsteiger

Emma Kreü

Böckerna som säljer drömmen om den perfekta sommaren

Det är sommar och inför varje säsong kommer det en drös böcker som säljer konceptet En Lyckad Sommar (registrerat varumärke) till alla trötta, slitna och soltörstande människor runt om i landet. Men böckerna säljer en dröm och ingenting annat.

I sommarböckerna är solen alltid stekande het, saften rosa och svalkande och jordgubbarna söta. Dessutom är allting är så där avslappnat perfekt som de flesta av oss vill att det ska vara på semestern. Så som det är i drömmen som snurrar i bakhuvudet varje kall, regnig och blåsig morgon från januari fram till dess att syrenerna blommar.

Böckerna är oftast fokuserade på semesterlyx i form av söta bakverk, möra biffar och läskande drinkar, samtidigt som de ställs bredvid träningsböcker som berättar om hur magen slimmas ner till att passa jeansen från -01 och hur läsaren ska komma i form till nästa maraton. Komplexiteten är överväldigande, men inget som får någon att höja på ögonbrynen nämnvärt, det är ju ändå sommar det handlar om.

Dessa sommarböcker är ofta utformade för att tilltala de potentiella köparna (inte nödvändigtvis samma som läsarna) maximalt och det fläskas på med blommor i parti och minut, ännu mera solsken och grönska i överflöd. Ofta sitter en kändis på framsidan, med smultron på ett strå och ljusa sommarängar i bakgrunden, och ler i stilrena kläder som oftast ser ut att vara inköpta på American East Coast-avdelningen på ett riktigt dyrt varuhus, färdigslitna för rätt omslagselegans. Allt för att tilltala längtan och locka med längtan om den perfekta sommaren.

Men när sommaren nu väl kommit så blir det sällan så som det presenteras i böckerna. Solen är ofta frånvarande, saften för svag, jordgubbarna lätt sura utan en rejäl grabbnäve socker och allting är egentligen rätt så stressigt när det väl är dags för semestern. Tiden för att läsa och prova på alla fiffiga tips, smaskiga recept och lockande aktiviteter i böckerna blir sällan av. Jag brukar bli glad om jag hittar tiden, orken och lusten att sno ihop den enklaste pajen i hela boken och sedan stoltsera med den resten av sommaren. Som ett bevis på att jag faktiskt ansträngde mig.

Egentligen ser jag alltså rakt igenom konceptet En Lyckad Sommar (registrerat varumärke), men har bestämt mig för att ignorera det. För det är inte när sommaren väl är här som sommarböckerna fyller sin funktion. Det är när det snöar i april, då när sommaren känns så oändligt långt borta. När snön slaskar är det väl värt pengarna att ha investerat i en bok som lockar med en falsk bild av den avslappnade sommaren. För det är det sommarböckerna handlar om – längtan, drömmar och inspiration.

Någonstans hoppas vi alltid att vi just den här sommaren ska bli just så som i sommarböckerna med strålande sol, tid i överflöd och jordgubbar som smakar som när man var liten. Men hjälp av böckerna kan vi förlänga sommaren lite, lite – i våra drömmar.


Profil: Emma Kreü

16 juli 2013
 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke

Trovärdigt om vikingarnas handelsresor

Recension: Miklagård av Agneta Arnesson Westerdahl

Om motstånd i Hitlers Tyskland

Recension: Mildred : den sanna berättelsen om kvinnan i hjärtat av den tyska motståndsrörelsen av Rebecca Donner

En bok fylld av drömmar, minnen och längtan

Recension: Och väggarna förvandlades till världen runtomkring av Johanna Ekström
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB