Bibliotekarier kan också tatuera sig! - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet Kuriosa 
Bibliotekarier kan också tatuera sig!

Emily Grace, PR-ansvarig för almanackan "Tattooed Librarians"

Bibliotekarier kan också tatuera sig!

I flera delstater i USA har biblioteken hittat en ny inkomstkälla: almanackor där bibliotekarier visar sina tatueringar! Kanske något för svenska bibliotek att ta efter? Nja, tycker Niclas Lindberg, generalsekreterare på Svensk biblioteksförening.

Bibliotekarier har gjort det i nordvästra USA liksom i Texas och Massachusetts. Det senaste tillskottet bland kalendrar med tatuerade bibliotekarier i USA är nu "Tattooed Librarians of the Ocean State 2014". Den ges ut av biblioteken i den lilla delstaten Rhode Island i nordöstra USA.

– När jag blev PR-ansvarig förra året och den här idén kom upp kände jag direkt att den hade stor potential. Vi visste att det varit framgångsrikt på andra håll och jag ville verkligen göra något som skulle få stor uppmärksamhet och få folk att höja på ögonbrynen, berättar bibliotekarien Emily Grace som är projektledare för kalendern.

Sedan i våras har hon jobbat med välja ut bibliotekarierna till bilderna, ordna fotograf, stylist, smink och hitta på själva upplägget för varje bild.
– Vi hade en öppen urvalsprocess där vi sökte medverkande genom kanaler som Facebook och Twitter och via vår interna mejlinglista, berättar Emily Grace.

Det var inget krav att tatueringarna skulle ha litterär anknytning"

– Det var inget krav att tatueringarna skulle ha litterär anknytning. Det enda kravet var att de skulle sitta på "familjevänliga" ställen på kroppen så att vi kunde fotografera dem, säger hon. 

Emily Grace är själv med på ett av kalenderbladen (stora bilden ovan) där hon visar upp en av sina 15 olika tatueringar. Med snirkliga bokstäver har hon låtit tatuera in en rad ur en favoritlåt av Crosby, Stills, Nash och Young, "Lär dina barn väl" ("Teach Your Children Well"). På högra armen har hon en annan rad ur samma låt nämligen "Lär dina föräldrar väl".

– Jag valde de orden av många skäl – inte minst för att både jag och min mamma älskar den låten men också för att jag gillar det övergripande budskapet, det är något jag alltid vill ha i åtanke, säger hon.

Vilket kalenderblad tycker du själv är roligast?
– Jag tror inte det är så många "roliga" tatueringar i den här kalendern. Men min personliga favorit är den bild där Colleen poserar med sin tatuering av rubintofflorna som Dorothy har på sig i "Trollkarlen från Oz" samtidigt som hon har på sig "rubintofflor" och håller i boken. Den bilden är supersöt!

Hittills har The Rhode Island Library Association sålt cirka 700 kalendrar vilket är betydligt mer än de trodde från början.
– Det här projektet har vida överträffat alla mina förväntningar. Jag är så glad och tacksam, säger Emily Grace.

Kanske något för svenska bibliotek att ta efter?

Nja, tycker Niclas Lindberg, generalsekreterare på Svensk biblioteksförening.

Visserligen har Svensk biblioteksförening tagit fram en låtsastatuering ("gnuggis") som används i PR-syfte (nu senast under Bok & Bibliotek i Göteborg 2013) och visst är alla sätt bra "för att stärka och synliggöra bibliotekens demokratiska roll i samhället".

Men Niclas Lindberg vill absolut inte ha en situation som i USA, där biblioteken behöver samla in pengar för att kunna driva verksamheten.
– I Sverige finansieras det allmänna biblioteksväsendet via skatter. Vi vill inte se insamlingar som en del av finansieringen för att alla ska tillgång till fri information och kunskap. Därför är det glädjande att den nya bibliotekslagen slår fast alla ska ha tillgång till bibliotek i portalparagrafen, säger han.


Profil: Hanna Modigh Glansholm

18 november 2013
 

Anmäl textfel

Osignerad kommentar

Jag kan förresten meddela till er som precis som jag undrar om det går att få tag i kalendrarna att de uppenbarligen är slutsålda. http://rilibraries.org/they-are-going-goinggone

21 november 2013
Kommentar av Mr Green

Nr 12 FTW!

21 november 2013
Kommentar av Susanne

Tycker om nr 5 och den referens ges till boken "Flickan som lekte med elden" Tänker på scenen där hon tatuerar sin knäppe förmyndare ... Och Bild 1 är oslagbar :)

20 november 2013
Kommentar av T.K.N

Jag röstar på nr 1 i Tattoo ;fingret.

20 november 2013
Kommentar av Yrjö Björkqvist
Det finns inga snygga tatueringar
20 november 2013
Kommentar av Lotta Lalér
nummer 4 och 6 är snygga.
20 november 2013
Kommentar av Lia Malm
Men hörrni, Anders Wikberg, Carl-Olof Strand och Lilian Bengtsson, ni kanske inte ingår i bibliotekariernas "målgrupp"? Eller så är det eventuellt så att de skiter fullständigt i vem som gillar deras tatueringar, de har helt enkelt valt att tatuera sig för sin egen skull, för att de tycker att det är snyggt eller blir glada av det? Jag har inga tatueringar själv, tycker bara att det är så himla trist att ni känner er manade att uttala ert förakt och berätta för alla att ni minsann inte gillar tatueringar, vem tror ni är intresserad att få veta det? Det är f ö ingen fara för hälsan att tatuera sig om det görs på rätt sätt, jmfr äta pepparkakor eller ta hål i öronen eller ta en drink på krogen.
20 november 2013
Kommentar av skarp

Du har totalfel!! Man har identifierat 31 tungmetaller i de färger som använts och det t o m förändrar arvsmassan. Du är totalt okunnig. De värst tatuerade föder Gollum-ungar! Dessutom, om man frågar dessa genier varför dom inte ritar med tusch på tapeterna hemma så är svaret: "för det går inte att ta bort" Att tatuera sig är som att hänga upp en tavla på väggen och säga att "den ska alltid få hänga där, jag vill aldrig någonsin ta ner den eller flytta den, det är jag helt säker på". IQ = 0 och ingen prydnad för en yrkeskår som borde fatta mer.

17 december 2013
Skriv svar
Kommentar av Yvonne Stjärnkvist Ed
Jag tycker man får göra som man vill, tatuera sig eller ej. Jag gillar det inte själv, men för dem som är intresserade kan det säkert vara roligt med en kalender så här.
20 november 2013
Kommentar av Lilian Bengtsson
Bedrövligt när dålig smak sprids på detta sätt.
20 november 2013
Kommentar av Maria-Elena Hernandez
Annika Withycombe
20 november 2013
Kommentar av Carl-Olof Strand
Lite sorgligt att inte ens bokens folk kan motstå denna ohälsosamma sedvänja.
20 november 2013
Kommentar av Maria Eklund
Pst, titta hit, Anna.
20 november 2013
Kommentar av Anders Wikberg
Ja, den med "shh" var lite fyndig, får hoppas att hon inte byter jobb...=) I övrigt är det synd att vackra människor gör sig mindre vackra & sorterar bort sig själva från möjligheten att attrahera.
20 november 2013
Kommentar av Eva Neander
Det blir min kalender 2014
20 november 2013
Kommentar av Lotta Claesson Fd Wiberg
Den första tatueringen med "shh" på pekfingret är kul!
20 november 2013
Kommentar av Anneli Kunosson
Rikke Rørbeck Drustrup noget for Holbæk Bibliotek ?
20 november 2013
Kommentar av Ewa Klingberg
Häftiga bilder.
20 november 2013
litteraturmagazinet.article_206866.comments
 Fler bilder 

Klicka på bilderna för att se större versioner.
Publicerade med tillstånd av upphovsrättsinehavaren. Foto: Kate Fischer


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Med humor och svärta om anställningsintervjun

Recension: Vi hör av oss av Jacob Sundberg

Fransk skärva i snygg förpackning

Recension: För fåglarna dör av Frédéric Dard

Om mänskliga relationer och onda handlingar

Recension: Händelser vid vatten av Kerstin Ekman

Mer miljö än spänning

Recension: Flickan utan hud av Mads Peder Nordbo

Lyckan att vara ett bokbarn

Recension: Bokbarnet av Sam Winston

Intrig måste man ha – det säger alla!

Recension: Grand final i skojarbranschen av Kerstin Ekman

Fängslande action i korta kapitel

Recension: Nu i ro slumra in av M. J. Arlidge

Lång kamp för rätt vård

Recension: Hur i helvete kunde det bli så här? : om en okänd sjukdom och svensk psykiatri av Birgitta Aupeix

Triangeldrama i stallet

Recension: Vänd rätt upp av Emelie Novotny

Vacker och varierande lyrik om utsatthet

Recension: Knivkastarens kvinna : berättelse av Kerstin Ekman
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB