Bibliotekarier kan också tatuera sig! - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet Kuriosa 
Bibliotekarier kan också tatuera sig!

Emily Grace, PR-ansvarig för almanackan "Tattooed Librarians"

Bibliotekarier kan också tatuera sig!

I flera delstater i USA har biblioteken hittat en ny inkomstkälla: almanackor där bibliotekarier visar sina tatueringar! Kanske något för svenska bibliotek att ta efter? Nja, tycker Niclas Lindberg, generalsekreterare på Svensk biblioteksförening.

Bibliotekarier har gjort det i nordvästra USA liksom i Texas och Massachusetts. Det senaste tillskottet bland kalendrar med tatuerade bibliotekarier i USA är nu "Tattooed Librarians of the Ocean State 2014". Den ges ut av biblioteken i den lilla delstaten Rhode Island i nordöstra USA.

– När jag blev PR-ansvarig förra året och den här idén kom upp kände jag direkt att den hade stor potential. Vi visste att det varit framgångsrikt på andra håll och jag ville verkligen göra något som skulle få stor uppmärksamhet och få folk att höja på ögonbrynen, berättar bibliotekarien Emily Grace som är projektledare för kalendern.

Sedan i våras har hon jobbat med välja ut bibliotekarierna till bilderna, ordna fotograf, stylist, smink och hitta på själva upplägget för varje bild.
– Vi hade en öppen urvalsprocess där vi sökte medverkande genom kanaler som Facebook och Twitter och via vår interna mejlinglista, berättar Emily Grace.

Det var inget krav att tatueringarna skulle ha litterär anknytning"

– Det var inget krav att tatueringarna skulle ha litterär anknytning. Det enda kravet var att de skulle sitta på "familjevänliga" ställen på kroppen så att vi kunde fotografera dem, säger hon. 

Emily Grace är själv med på ett av kalenderbladen (stora bilden ovan) där hon visar upp en av sina 15 olika tatueringar. Med snirkliga bokstäver har hon låtit tatuera in en rad ur en favoritlåt av Crosby, Stills, Nash och Young, "Lär dina barn väl" ("Teach Your Children Well"). På högra armen har hon en annan rad ur samma låt nämligen "Lär dina föräldrar väl".

– Jag valde de orden av många skäl – inte minst för att både jag och min mamma älskar den låten men också för att jag gillar det övergripande budskapet, det är något jag alltid vill ha i åtanke, säger hon.

Vilket kalenderblad tycker du själv är roligast?
– Jag tror inte det är så många "roliga" tatueringar i den här kalendern. Men min personliga favorit är den bild där Colleen poserar med sin tatuering av rubintofflorna som Dorothy har på sig i "Trollkarlen från Oz" samtidigt som hon har på sig "rubintofflor" och håller i boken. Den bilden är supersöt!

Hittills har The Rhode Island Library Association sålt cirka 700 kalendrar vilket är betydligt mer än de trodde från början.
– Det här projektet har vida överträffat alla mina förväntningar. Jag är så glad och tacksam, säger Emily Grace.

Kanske något för svenska bibliotek att ta efter?

Nja, tycker Niclas Lindberg, generalsekreterare på Svensk biblioteksförening.

Visserligen har Svensk biblioteksförening tagit fram en låtsastatuering ("gnuggis") som används i PR-syfte (nu senast under Bok & Bibliotek i Göteborg 2013) och visst är alla sätt bra "för att stärka och synliggöra bibliotekens demokratiska roll i samhället".

Men Niclas Lindberg vill absolut inte ha en situation som i USA, där biblioteken behöver samla in pengar för att kunna driva verksamheten.
– I Sverige finansieras det allmänna biblioteksväsendet via skatter. Vi vill inte se insamlingar som en del av finansieringen för att alla ska tillgång till fri information och kunskap. Därför är det glädjande att den nya bibliotekslagen slår fast alla ska ha tillgång till bibliotek i portalparagrafen, säger han.


Profil: Hanna Modigh Glansholm

18 november 2013
 

Anmäl textfel

 Fler bilder 

Klicka på bilderna för att se större versioner.
Publicerade med tillstånd av upphovsrättsinehavaren. Foto: Kate Fischer


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Förfelad expedition in i mystiskt område

Recension: Avgrund av Jeff Vandermeer

Lisbeth Salander-aktig hjälte i actionfylld deckare

Recension: Farlig lek av Angela Marsons

Jakten på botemedel

Recension: Ylvania. De stulna skuggornas tid av Ylva Hällen

Spännande läsning med aktuella frågeställningar

Recension: Museion av Hans Olsson

Lika insiktsfulla som uttrycksfulla betraktelser om mat

Recension: Ät din jävel : En bok om matglädje, dödsångest, vitlök och smör av Malin Haawind

Egensinniga kråkor i konstfull volym

Recension: Kråkor av Cord Riechelmann

Sorgligt men stilsäkert

Recension: Doktor Bagges anagram av Ida Jessen

Lättläst om att vara ung

Recension: Linns bok av Moa Eriksson Sandberg

Kärlek på olika vis

Recension: Mizeria av Melody Farshin

Ett Sverige i nöd

Recension: Svälten : hungeråren som formade Sverige av Magnus Västerbro
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB