Se där – ett bokbytarträd! - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet Kuriosa 
Se där – ett bokbytarträd!

Berlin

Se där – ett bokbytarträd!

Viljan att byta böcker är stor runt om i världen, så även i Berlin. Det upptäckte Olof Lindqvist när han var i den tyska storstaden på en jobbresa – och upptäckte ett "Bokträd"! 

Utanför kaféet där Olof Lindqvist och kollegorna satt och åt frukost fanns "Bokträdet" där man skurit ut hyllor i trädstammen och ställt dit begagnade böcker bakom skyddande luckor av plexiglas.

– Det som fascinerade mest var att det verkligen kom dit människor och bytte böcker, säger Olof Lindqvist till LitteraturMagazinet.

Olof Lindqvist bor i en liten by i nordöstra Skåne och är nyss hemkommen från Berlin. Det var när han satt och åt frukost på ett kafé tillsammans med några kollegor som han såg trädet som är försett med lådor längs hela stammen. I lådorna finns böcker.
– Under den tiden vi satt och åt hade trädet en handfull besökare, berättar Olof Lindqvist.

"Bokträdet" ligger på Kollwitzstraße i det som en gång var Östberlin och berlinarna själva verkade inte tycka att det var något märkvärdigt, säger Olof Lindqvist.
– Vår vägledare berättade att det finns liknande ställen till i Berlin.
– Vi som var med på resan tyckte det var en genial idé!

Efter frukosten var Olof Lindqvist och kollegorna så nyfikna att de var tvungna att kolla närmare på trädet.
– Det var kanske inte de senaste böckerna och kanske inte någon titel jag själv skulle välja, men det var klart böcker värda att läsa.

I Sverige finns Stora bokbytardagen och på många arbetsplatser ordnas också bokbyten via en hylla eller låda där de anställda kan lägga böcker de vill göra sig av med – men något i stil med internationella ”BookCrossing” och amerikanska "Little Free Library" finns inte i Sverige (se faktaruta till vänster).
– Vi kanske tror att allting allmänt kommer att misskötas och vandaliseras och därför får det vara, funderar Olof Lindqvist.

En annan anledning till att organiserade bokbyten i störres skala saknas i Sverige kan vara de många bokhandlarna och den utbredda biblioteksverksamheten i Sverige.

Men nu när bokhandel efter bokhandel slår igen borde det finnas en grund för både ett eller flera bokbytarträd, tycker Olof Lindqvist.
– Jag skulle gärna se ett liknande träd här där jag bor, och jag skulle vara en av de första att donera några band!


Profil: Hanna Modigh Glansholm

3 oktober 2013
 

Anmäl textfel

Kommentar av lilla.ja

Det finns en bokbytarhylla på vår vårdcentral. Har själv både satt dit och hämtat hem böcker där. Det är allt från Heidenstam till Hungerspelen som passerar där. Något för andra vårdcentraler att ta efter kanske....

11 februari 2014
Kommentar av Tove

Väldigt snyggt, och mer att betrakta som konstverk. Att byta bort sina utlästa pocketböker är väldigt inne just nu och man kallar det bookcrosing. Det är ingen nyhet för en seglare. Alla gästhamnar med någon självaktning har en bokhylla där man byter böcker, och har alltid haft det. Såväl i Sverige som utomlands. Eftersom svenskar seglar mycket och långt är det ite något probelm att byta svenska pocketböcker mot andra svenska pocketböcker i Portugal eller Spanien. Jag har till och med bytt svenska mot svenska i Frankrike för 20 år sedan. Jag gissar att detta förekommer även på campingplatser.

21 januari 2014
Kommentar av Estrid

I Haninge centrum finns några hyllor vid ett cafe' där intresserade kan byta böcker. Har själv lagt några böcker där som genast blev uppfångade av en pensionär med rollator. Plötsligt kändes det som en god gärning.

6 oktober 2013
Kommentar av Sven Hjelmström

I vår bostadsrättsförening har vi bokbyte i vår föreningslokal varje gång det är någon aktivitet där. Man tar med sig någt´ra böcker när mam går dit och tar med sig ett par andra hem

3 oktober 2013
Osignerad kommentar

I Berlin har man också gjort om telefonkiosker till bokbytarbibliotek.

3 oktober 2013
Osignerad kommentar

På mitt jobb har vi en bokhylla där man kan ställa böcker man är klar med och gärna lämnar vidare. Funkar utmärkt.

Tråkigt nog fungerar ju det inte att göra detsamma med e-böcker - om man ska vara laglig och det ska man väl.

Så inte nog med att e-böcker är dyrare än pappersböcker - de går inte att lämna vidare heller.

3 oktober 2013
litteraturmagazinet.article_198215.comments
 Delad glädje är dubbel... 

Viljan att dela med sig av sina böcker sprider sig som en löpeld över världen. Här är några varianter:

Privata ge-bort-lådor. Lådor eller hyllor med gratisböcker dyker upp lite här och var till exempel i köpcentrum, på arbetsplater och i trapphus.

Bokbytardagar. Bland annat ordnas Stora bokbytardagen varje år i Sverige.

Ge-bort-en-bok-kampanjer. Ibland sprids kampanjer exempelvis på Facebook där bokälskare uppmanas att ge bort en bok.

”BookCrossing”. Det innebär att den som vill ge bort en bok registrerar den på en hemsida där boken får ett ID-nummer. Ägaren skriver ID-numret på bokens omslag och ger sedan bort den. Sedan går boken från läsare till läsare. Den som tar emot boken går in på hemsidan och berättar var boken befinner sig och vad man tyckte om den. Alla som haft med boken att göra kan på så sätt följa bokens färd över världen.

Little Free Library. Den amerikanska organisationen Little Free Library ligger bakom idén med bokholkar (som ser ut som fågelholkar men är fyllda med böcker). Organisationen uppmuntrar människor att bygga en egen bokholk, fylla den med böcker och registrera både holken och böckerna på hemsidan. Sedan kan vem som helst hitta både holk och böcker och komma och låna. Little Free Librarys projekt växter. Från början fanns det bara bokholkar på den nordamerikanska kontinenten, nu poppar de även upp på olika håll i Afrika, Asien, Australien och Europa.

Bokbytarträd. I Berlin – och eventuellt i andra städer – finns träd där man skurit ut hyllor i trädstammen och ställt dit begagnade böcker bakom skyddande luckor av plexiglas. Tanken är att man tar en bok och lägger dit en annan.

Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Från förälskelse till förtryck

Recension: Helvetet jag kallade kärlek av Lena Bivner

Magisk läsning om en gåtfull verklighet

Recension: Labyrint – vägen in av Karin Pasche

Tragisk intrig i godmodig inramning

Recension: De vänsterhäntas förening av Håkan Nesser

Negligerat skrå i hemmets lugna vrå

Recension: Vaggvisa av Leila Slimani

Kerstin Ekman i sitt livs högform

Recension: Gubbas hage av Kerstin Ekman

Historien i en fascinerande trollspegel

Recension: Rövarna i Skuleskogen. av Kerstin Ekman

Med humor och svärta om anställningsintervjun

Recension: Vi hör av oss av Jacob Sundberg

Fransk skärva i snygg förpackning

Recension: För fåglarna dör av Frédéric Dard

Om mänskliga relationer och onda handlingar

Recension: Händelser vid vatten av Kerstin Ekman

Mer miljö än spänning

Recension: Flickan utan hud av Mads Peder Nordbo
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB