Recension av Helvetet jag kallade kärlek, Lena Bivner: Från förälskelse till förtryck - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Helvetet jag kallade kärlek, Lena Bivner

Från förälskelse till förtryck

Modig, lättläst och personligt skriven, men tyvärr når den faktiskt inga litterära höjder"
Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2
Bok-
presentation:
Helvetet jag kallade kärlek
Författar-
presentation:
Lena Bivner

Utifrån sin personliga erfarenhet skriver debutanten Lena Bivner om mångårig psykisk misshandel i en nyutkommen självbiografisk roman. 

En kort tid efter skilsmässan från Lasse, hennes barns far, träffar Lena Peter på en dejtingsajt. Han har fina bruna ögon, grå stänk i håret, och inom kort slår det gnistor om de båda. Ett passionerat förhållande inleds, men snart kommer de första varningstecknen på att något inte står riktigt rätt till med Peter. När hon inte känner sig bekväm med avskedshånglet precis utanför hennes arbetsplats en tidig morgon beger han sig därifrån utan ett förklarande eller ursäktande ord.

Gradvis blir relationen mer och mer på hans villkor och Lena, som ända sedan barndomen har ett mönster av att hålla familjefadern nöjd, anpassar sig mer och mer. Bara när Peter är glad kan hon tillåta sig att vara glad. Tyvärr är han sällan glad. Han är kåt, lynnig, oförutsägbar och rent utsagt barnslig. Lena är istället självuppoffrande på gränsen till självutplånande men hyser en aningslös förhoppning om att relationen någon gång ska förbättras trots att allt pekar på motsatsen. 

Det finns en del förträffliga skildringar av dysfunktionella förhållanden och destruktiva relationer. Till mina personliga favoriter hör Lena Anderssons romaner om Ester Nilsson, och Karin Gafvelins serieroman "Djupet". "Helvetet jag kallade kärlek" är modig, lättläst och personligt skriven, men tyvärr når den faktiskt inga litterära höjder.

Ämnet är jätteviktigt och boken är en lättläst berättelse ur verkliga livet, ett bevis på att nästan vem som helst kan drabbas. Lena har ett bra jobb, egen lägenhet, två barn och ett stort socialt nätverk med vettiga vänner och kollegor. Men till och med efter avslutad läsning står jag lite frågande inför exakt vad det var som bokens Lena uppfattade som så tilldragande och charmigt med Peter. Bortsett från att de fungerade bra ihop rent sexuellt framstår han som alltför plump och inte tillräckligt klartänkt för att behärska någon slags manipulerandets konst. 

Boken avslutas med information om psykisk misshandel och författarens förhoppning är att boken ska fungera som ögonöppnare och vara till hjälp för någon som befinner sig i en riktigt dålig relation och utstår själsliga övergrepp. 

Profil: Sandra Sandström

Mottagen: 14 augusti 2018

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Bländande vackert om en värld där djuren dör

Recension: Den sista migrationen av Charlotte McConaghy

Tro möter vetenskap i roman om en familj

Recension: Inte av denna världen av Yaa Gyasi

Inkluderande bidrag till svensk historieskrivning

Recension: Svenska hjältar : från Engelbrekt till Greta Thunberg av Gösta Hultén

Kärlek och svek, lögner och drömmar

Recension: Lyckans son av Herbjørg Wassmo
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB