Recension av Det händer nu, Lisa Rydje: Spretigt men starkt om feminism - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Det händer nu, Lisa Rydje

Spretigt men starkt om feminism

Serierna är vältecknade, texterna välskrivna. Det är slagkraftigt, argt och roligt"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Det händer nu
Författar-
presentation:
Lisa Rydje

"Det händer nu" är en antologi med serier och texter, utgiven av Feministiskt Initiativ. Feminismen är därför hela tiden i centrum, men når långt bortom partigränser och angår alla som vill avskaffa patriarkatet.

Det här är en tjock antologi som rymmer många bidrag. Varje upphovsperson har en eller två sidor på sig. Det skulle lätt kunna bli alltför splittrat och fragmentariskt, men nu är temat och det grundläggande budskapet så gemensamt att boken hålls samman av ett solitt kitt.

En del av det kittet består säkerligen av redaktörerna: Lisa Rydje, Sara Jeppsson, Felicia My Piltz och Ellen Magnusson. Det huvudsakliga kittet är dock inget mindre än kampen för en värld där både kvinnor och män får ta den plats de förtjänar.

Att åsikterna gällande teoribildning och sakfrågor skiljer sig mellan de olika bidragen skymmer aldrig den visionen. "Det händer nu" är helt klart en viktig bok, men den är även underhållande, stärkande och skänker massor av framtidshopp.

De anmärkningar som ändå kan göras handlar om att många av texterna är lite för grundläggande, som om de snarare riktar sig till någon som inte alls vet vad feminism är – vilket inte lär vara dem som läser boken.

Dessutom märks förstås en brist på redaktionell sammanhållning, i och med att varje bidrag är skapat för sig, snarare än att olika deltagare har tilldelats olika uppdrag för att skapa en planerad helhet. 

Annars är det en mycket bra blandning jag hittar i denna digra antologi. För det mesta är serierna vältecknade och texterna välskrivna. Det är slagkraftigt, argt och roligt. Det blir också en speciell känsla med så snabba växlingar mellan olika skapare – ett rasande tempo i framförandena.

Bidragen tar upp erfarenheter av trans, rasifiering och funkisfrågor. Stilarna varierar från poesi till debatt till raplåtar till självbiografiska fragment. Alla för fram sin egen vinkel, men hela tiden med drömmen om feministisk politik som grogrund för såväl manifest som sprakande konst.

Profil: Sebastian Lönnlöv

Mottagen: 14 juni 2014

 

Anmäl textfel

Utgivning

Det händer nu

av Lisa Rydje
En antologi med feministiska texter och serier.

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Tunt men ömsint om en mor

Recension: En kvinnas frigörelse av Édouard Louis

Jul i Berlin 1939

Recension: Mörkläggning av Simon Scarrow

Vackert om en gåtfull färd

Recension: Myten om Luna av Hillevi Torell

Luxemburg under ytan

Recension: Tivolit av Jenny Runesson

Naturnära om livets hårda villkor

Recension: Dit du går, följer jag av Lina Nordquist
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB