Mija Åhlander är "Årets debutant" 2014 - LitteraturMagazinet

Hennes novell kom 1:a

Mija Åhlander är "Årets debutant" 2014

Mija Åhlander från Ljungby skrev den novell som juryn gillade allra bäst i LitteraturMagazinets och Brevnovellers stora novelltävling "Åres debutant" 2014. Söndagen den 16 november korades vinnaren.
– Det är så roligt! sa en glädjestrålande Mija Åhlander direkt efter prisutdelningen.

Novelljuryns ordförande Jens Klitgaard från Brevnoveller (lilla bilden ovan till höger) delade ut pokalen med Mija Åhlanders namn. 
– Det är det som är så fantastiskt kul med att ordna dessa typer av tävlingar för allmänheten, man får lära känna nya röster som annars inte skulle kommit fram. Skrivandet är verkligen en folkrörelse i det tysta, sa han.

Mija Åhlander själv hade svårt att hitta orden minutrarna efter beskedet att hon kammade hem förstapriset i årets omgång av "Årets debutant".
– Det känns inte riktigt som om det är sant, sa hon och strålade av glädje. 

Du ser chockad ut?
– Ja, det är jag verkligen! Jag har ju alltid skrivit men då har jag gjort det i ensamhet. Det här är något helt annat, sa hon.

Finalen i LitteraturMagazinet och Brevnovellers stora novelltävling hölls på teater Pero i Stockholm där de fem finalisterna själva läste upp delar ur sina bidrag inför publiken.

Starten på en novell är otroligt viktigt"

En expertpanel bestående av Gun Ekroth, under många år ansvarig för Radionovellen i Sveriges Radio, författaren Stephan Mendel-Enk och Nina Åkerberg, novellredaktör på Allers Media, samtalde också om novellen som litterär form och svarade på frågor.
– Starten på en novell är otroligt viktigt. Om en roman sägs det att den kan få 40 sidor på sig innan man lägger den ifrån sig. En novell har mycket kortare tid på sig för att fånga läsaren, sa Nina Åkerberg.

Skådespelaren Ruben Lopez gjorde också ett beljublat framträdande där han improviserade delar ur de fem finalistnovellerna. 

När det slutligen var dags för Jens Klitgaard att läsa upp vinnarens namn höll alla andan.
– Jag tycker både att Mija Åhlander visar att hon kan skriva en emotionellt kraftfull vinnarnovell med ett engagerande språk och en väl gestaltad huvudkaraktär, dessutom har hon visat att hon har ett romanprojekt på gång med god potential, sa Jens Klitgaard efter utdelningen.

Mija Åhlanders vinnarenovell "Pizzaskäraren" kommer att publiceras av både Brevnoveller och LitteraturMagazinet i december 2014.

De fyra andra finalnovellerna publiceras också i LitteraturMagazinet. De är skrivna av Anna-Carin Collin, Rasmus Bjerkander, Sarah Taubes Claesson och författartrion Susanna Aguirre, Maria Gunther Axelsson och Malin Svensson.


Profil: Hanna Modigh Glansholm

16 november 2014
 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Gripande slut på Bricken-serien

Recension: Stockens färd mot havet av Vibeke Olsson

Judisk pojke och hans far i efterkrigstidens Polen

Recension: En låda apelsiner av Lena Einhorn

Bland släktfejder och familjehemligheter

Recension: Hitta Linnéa av Johanna Wistrand

En entimmesbok om passion

Recension: Sinnenas tid av Annie Ernaux

Om ett yrkesval att kämpa för

Recension: En egen lön av Maria Gustavsdotter
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB