Novelltävlingen. Juryns arbete pågår. - LitteraturMagazinet

Butiken är stängd tills vidare

LitteraturMagazinets novelltävling 2014

Novelltävlingen. Juryns arbete pågår.

LitteraturMagazinets stora novelltävling är i full igång! I samarbete med Brevnoveller söker vi efter Sveriges nästa och bästa novellförfattare som koras till "Årets debutant 2014". Just nu pågår juryarbetet och det går inte längre att lämna in bidrag.

Uppdatering 5 januari 2015: Tävlingen är nu avslutad.

Vinnarbidraget publiceras både i LitteraturMagazinet och av Brevnoveller. Vinnaren får också en prissumma på 5000 kronor. 

Novellen ska både vara språkligt intressant och ha en engagerande berättelse.

Tävlingen sker i två steg. Först vaskas fem finalister fram. Deras bidrag publiceras i LitteraturMagazinet och presenteras under ett evenemang i Stockholm i november. I steg två får finalisterna skicka in ytterligare texter (till exempel delar av ett prosaprojekt, en påbörjad novellsamling, ett utkast till ytterligare en novell). En vinnare koras i december.

Sista inlämningsdag var den 9 oktober. Nu pågår juryns arbete.

Alla deltagare kommer att få information om de gått vidare eller inte. Finalisterna får ett personligt besked senast i början av november.


OBS! För att se tävlingsreglerna behöver du gå till desktopversionen av LitteraturMagazinet.


I juryn sitter:

Stephan Mendel-Enk är författare och journalist född 1974 i Göteborg. 2004 fick han sitt stora genombrott med reportageboken "Med uppenbar känsla för stil". 2010 släpptes hans första roman "Tre apor", en judisk släktkrönika som utspelar sig i Göteborg. I våras kom han ut med sin tredje bok, "Meningen med jobbet", en humoristisk novellsamling. 

Gun Ekroth, har tidigare varit ansvarig för Radionovellen i Sveriges Radio i många år. Under sin långa karriär har hon producerat fler än 2000 radionoveller och varit redaktör för ett 10-tal novellantologier, bland annat för Noveller för världens barn. Hon är även en av dem i Sverige som vet mest om nobelpristagaren Alice Munro. Gun är född 1941 i Enköping. 

Jens Klitgaard, är chefredaktör för Brevnoveller sedan starten 2009, lektör och utbildad manusförfattare född 1984 i Stockholm. Det senaste året har han jobbat som skrivcoach och gör till hösten premiär som skrivkursledare för en novellkurs på distans.
 

Sebastian Lönnlöv, är litteraturkritiker på LitteraturMagazinet och arbetar på bibliotek. Hans första bok, "HBTQ - Böcker bortom normen" utkom 2014 och nästa bok kommer 2015. Sebastian älskar novellgenren, både som läsare och skrivare.

Jonna Lindberg, är litteraturkritiker på LitteraturMagazinet med inriktning på ungdomsböcker och ansvarig för LitteraturMagazinet Skriv! Hon var även ansvarig för LitteraturMagazinets skrivarskola som pågick våren 2013 och har flera egna skrivprojekt på gång.

 

LitteraturMagazinet
Är en fristående journalistisk nättidskrift som bevakar litteratur med bland annat författarintervjuer, artiklar och recensioner. Tidningen är religiöst, kommersiellt och politiskt obunden och grundades 2012 av journalisten Hanna Modigh Glansholm och Linus Glansholm som är expert på redaktionella webbplatser med erfarenhet från flera av Sveriges största sajter.

Brevnoveller
Är en tidskrift och litterär rörelse som verkar för att uppmärksamma nyskriven svensk skönlitteratur och novellen som form. Sedan starten 2009 har de givit ut ett 20-tal etablerade författare och debutanter i sitt speciella format: Brevnovellen – novellsinglar som kommer hem till dig i brevlådan. Bland författarna finns exempelvis: Jonas Karlsson, debutanten My Vingren och nyligen bortgångna Birgitta Stenberg.


2 september 2014
 

Anmäl textfel

 Årets debutant 2014 

Tävlingsregler för "Årets debutant 2014"

Alla deltagare kommer att få information om de gått vidare eller inte. Finalisterna får ett personligt besked senast i början av november 2014.

• Du ska vara debutant, dvs ej tidigare publicerad med skönlitterär text på något förlag (antologier och tidskrifter/magasin räknas ej).
• Temat är fritt.
• Endast ett bidrag per deltagare.
• Novellen ska vara 10 000 – 30 000 tecken inkl. blanksteg och ha dubbelt radavstånd.
• Alla fem finalister publiceras i LitteraturMagazinet (www.litteraturmagazinet.se)
• Du intygar att den novell du skickar in är tidigare opublicerad och att du är upphovsman.
• När du skickat in ditt bidrag ger du oss samtidigt rätten att publicera novellen ifall du blir finalist eller tävlingsvinnare.
• Vinnaren får 5000 kr (ev. vinstskatt betalas av vinnaren) och publiceras av Brevnoveller och LitteraturMagazinet i december 2014.
• Juryns beslut kan ej överklagas.
Senast den 9 oktober 2014 skulle man lämna in sitt bidrag. Nu arbetar juryn med bidragen.
• Obs! Ange novellens titel, ditt namn, ditt telefonnummer och din e-postadress överst i dokumentet. Lägg sedan in novellen direkt i samma dokument (ej pdf-format). Använd typsnittet Times New Roman, 12 punkter och dubbelt radavstånd. 
• Om du vill vara anonym i tävlingen går det bra. Skicka in ditt bidrag från en anonym mejladress och ange bara novellens namn och din anonyma mejladress i dokumentet (se ovan).
• Skicka novellen till: novellen@litteraturmagazinet.se

Uppdatering, priser till finalisterna:
• Alla finalister får Brevnovellers samlingsbox (värde 300 kronor). De som kommer på 2:a respektive 3:e plats får även varsitt presentkort (värde 500 kr) i Glansholms bokhandel.

 

Frågor om novelltävlingen besvaras av Hanna Modigh Glansholm, chefredaktör på LitteraturMagazinet, hanna.glansholm@litteraturmagazinet.se
 

Tävlingen "Årets debutant 2014" arrangeras av LitteraturMagazinet i samarbete med Brevnoveller.

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel

Varför måste Dagerman dö?

Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek av Lo Dagerman

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB