Recension av Brännmärkt (Första boken i Imperiet-serien), Lizette Edfeldt: Tio ranger, fyra zoner, ett imperium - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Brännmärkt (Första boken i Imperiet-serien), Lizette Edfeldt

Tio ranger, fyra zoner, ett imperium

En ung svensk debutant med fingertoppskänsla för spänning och action och framför allt för intrigmakeri"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Bok-
presentation:
Brännmärkt (Första boken i Imperiet-serien)
Författar-
presentation:
Lizette Edfeldt
Inbunden
Finns i lager, 242 kr

Större delen av befolkningen svälter i Lizette Edfeldts dystopiska debut som utspelar sig många generationer in i framtiden. I det strikt hierarkiska klassamhället är umgänge mellan rangerna tabu.

Sjuttonåriga Adeline tillhör Theta-rangen. Precis som alla andra har hon ett brännmärke på vänster arm med sin rang och sitt nummer, och eftersom hon tillhör en av de lägre rangerna tvingas hon svälta trots att hon arbetar med att flå djur och stycka kött. 

"Brännmärkt" fick tyvärr ligga oläst ett tag på grund av den felaktiga föreställningen jag hade om att den skulle vara som en svensk version av Susan Collins "Hungerspelen". Jämförelsen ligger i och för sig nära till hands. Adeline är en ung rebell med kort stubin som visserligen inte skjuter pilbåge, men istället kastar kniv. Hennes fridfulla lillasyster Lola trivs bättre i skolan, Hoppet, än vid beredningsbänken. 

"Vi har inte fått mycket vetskap om den gamla världen i Hoppet, bara att det var de människornas fel att nästan all jordyta täcks av vatten nu. Att vi måste spara på våra resurser för att de slösade med sina. Att vi har dem att tacka för alla orkaner som ständigt förstör det vi bygger upp och för vädret som kan bränna dig en dag och låta dig frysa ihjäl nästa."

Det finns ingen karta i "Brännmärkt" och den blå zonen där Adeline bor skulle kunna ligga i vilket högt beläget inland som helst. Under läsningens gång kommer jag ibland på mig själv med att fundera över vilken amerikansk delstat det möjligen skulle kunna vara som avses, innan jag minns att boken inte är en bra översättning, utan faktiskt skriven av en ung svensk debutant med fingertoppskänsla för spänning och action och framför allt för intrigmakeri. Det är i precis rätt ögonblick som Lizette Edfeldt gång på gång via sin upproriska huvudperson delar med sig av alldeles lagom mycket information om Imperiet, och medan Imperiet växer blir läsningen alltmer intressant. 

Trots sina olika livsvillkor lever rangerna i blå zonen relativt nära inpå varandra. Umgänge mellan olika rangerna är strikt förbjudet och överträdelser leder till offentliga avrättningar men inom varje rang saknar kön, hudfärg och sexuell läggning all betydelse. Religioner finns inte. Demokrati, journalistik och offentlig debatt finns inte. Politik består i att Alfa-rangen fattar beslut och Gamma-rangen (soldaterna) utför dem.

Romantik finns med på ett hörn när Adeline, av orsaker som jag inte kan gå in på utan att säga för mycket, blir insyltad i ett allvarligt dubbelspel där mångas liv hänger löst. Adelines ibland lite repetitiva tankegångar uppvägs mer än väl av författarens alla vältajmade överraskningsmoment och stridsskildringar. "Brännmärkt" är en väldigt bra debut, och Lizette Edfeldt gör något alldeles nytt och eget av en alltmer välbeprövad genre.

Profil: Sandra Sandström

Mottagen: 2 mars 2018

 

Anmäl textfel

Utgivning

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Gripande slut på Bricken-serien

Recension: Stockens färd mot havet av Vibeke Olsson

Judisk pojke och hans far i efterkrigstidens Polen

Recension: En låda apelsiner av Lena Einhorn

Bland släktfejder och familjehemligheter

Recension: Hitta Linnéa av Johanna Wistrand

En entimmesbok om passion

Recension: Sinnenas tid av Annie Ernaux

Om ett yrkesval att kämpa för

Recension: En egen lön av Maria Gustavsdotter
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB