Recension av Pestens år, Magnus Västerbro: Bladvändare om pesten - LitteraturMagazinet

Butiken är stängd tills vidare

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Pestens år, Magnus Västerbro

Bladvändare om pesten

Det som gör historisk populärvetenskaplig litteratur relevant är hur läsaren genom historien kan se på sin egen tid med lite nya glasögon"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Pestens år
Författar-
presentation:
Magnus Västerbro

"Pestens år" är journalisten och författaren Magnus Västerbros andra bok. Det är en spännande skildring av en mörk period i Sveriges historia.

Det sista stora pestutbrottet i Sverige sker 1710 när nästan hälften av Stockholms befolkning dör. Magnus Västerbro skriver i "Pestens år" om en historiskt betydande händelse som har kommit i skymundan av slaget vid Poltava och Karl XII:s sista dramatiska år som kung av Sverige. Det är en skildring som lyckas bra med att balansera mellan att vara en historievetenskaplig redogörelse av ett skeende och samtidigt vara lättillgänglig och spännande för den lagom historieintresserade.

Med hjälp av brev, dagböcker och liknande kommer berättelsen nära de människor som upplever misären till vardags"

Dramatiken när pesten anländer till Stockholm, eventuellt med en pestsmittad besättning från andra sidan Östersjön, och lamslår staden är visserligen ganska given. Men med hjälp av brev, dagböcker och liknande kommer berättelsen nära de människor som upplever misären till vardags. Det blir inte bara en beskrivning av ett händelseförlopp utan läsaren placeras på Stockholms gator där den möter kärrorna som fraktar kroppar, känner stanken och ser förtvivlan i människornas ansikten.

Förutom de personliga vittnesmålen kring pestens härjningar får en också följa hur de styrande i staden hanterar krisen. Den förnekelse av allvaret i situationen som först dominerar reaktionen hos politiska beslutsfattare och medicinsk expertis är frustrerande att följa. Den kände kunglige livläkaren Urban Hjärne spelar här en huvudroll, bl.a. när han inför kungliga rådet beskriver att även om det finns pestsmitta i Stockholm så är det nog bara litegrand.

Så småningom inser naturligtvis alla allvaret när dödssiffrorna fortsätter att stiga. En del av de personer som är satta att förvalta huvudstaden och landet väljer då att fly, medan andra stannar och kämpar emot farsoten. När en läser om samhällets reaktioner på pesten blir det intressant, inte bara som enskild händelse utan också ur ett historiskt perspektiv. Västerbro lyfter blicken åt läsaren och visar på skillnader i hur samhället agerar jämfört med något sekel tidigare, såväl som i nutid.

Det som gör historisk populärvetenskaplig litteratur relevant är hur läsaren genom historien kan se på sin egen tid med lite nya glasögon. "Pestens år" gör just det. Till exempel dras paralleller mellan det svenska storhetsvansinnet i början av 1700-talet då man skulle försvara sina positioner mot omvärlden och dagens nationalistiska rörelser.

Människorna, såväl de fattiga som de mäktiga, hjälper varandra och gör sitt bästa för att hålla döden stången"

När det är som mörkast syns ljuset klarare och det gäller även för peståret 1710. Trots undergångsstämningarna så fortsätter livet i den hårt ansatta huvudstaden. Det är också något som en tar med sig från läsningen. Människorna, såväl de fattiga som de mäktiga, hjälper varandra och gör sitt bästa för att hålla döden stången. Överståthållare Burensköld ser till att ordningen i staden hålls uppe, rådmännen kämpar för att organisera begravningar och få fram mat till befolkningen, läkare jobbar non-stop, barnhuset tar emot allt fler ensamma barn och folk sliter för överlevnad och för sina döda nära och kära.

"Pestens år" är en bladvändare om en mörk period i Sveriges historia samtidigt som den är upplysande och väcker nya tankar hos läsaren. Boken har med sitt måttliga omfång också ett format som tilltalar, den undviker att bli för överlastad som en del annan historisk litteratur där läsaren kan tappa intresset för skildringen.

Profil: Henrik Elstad

Mottagen: 20 maj 2016

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke

Trovärdigt om vikingarnas handelsresor

Recension: Miklagård av Agneta Arnesson Westerdahl

Om motstånd i Hitlers Tyskland

Recension: Mildred : den sanna berättelsen om kvinnan i hjärtat av den tyska motståndsrörelsen av Rebecca Donner

En bok fylld av drömmar, minnen och längtan

Recension: Och väggarna förvandlades till världen runtomkring av Johanna Ekström
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB