Recension av Besvärjelser och beskydd, Maria Friedner: Rapp och fyndig fantasy - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Besvärjelser och beskydd, Maria Friedner

Rapp och fyndig fantasy

En fartfylld, lättsam historia som har många likheter med en glad skröna"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Bok-
presentation:
Besvärjelser och beskydd
Författar-
presentation:
Maria Friedner

Debuterande Maria Friedner har lyckats bra med sin Urban Fantasy-roman om bibliotekarien Cecilia som upptäcker att hennes mormor har blivit kidnappad av hämndlystna vättar.

Cecilia är egentligen inte speciellt förtjust i andra människor, den enda hon faktiskt bryr sig om är sin mormor. Varken på jobbet på biblioteket eller på barerna hon vanligtvis besöker har hon några vänner, utan kontakterna med andra människor är begränsade till de gånger i veckan då hon dricker kopiösa mängder alkohol och idkar älskog med någon av sina utvalda Kavaljerer. En dag är hennes mormor försvunnen och när en vätte levererar ett mystiskt meddelande om att Cecilia måste leverera ett barn för att återfå fen som är hennes mormor inser hon att inget är som det ”borde” vara. Ju mer Cecilia nystar, desto konstigare blir livet.

Med en varm och bitvis lite spetsig humor introducerar Maria Friedner sin hjältinna Cecilia, bibliotekarien som vinglar omkring med en flaska Chardonnay under ena armen och en tjusig karl under den andra. De två sakerna är hennes lösning på all världens problem och när det inte funkar för att få tillbaka mormor så tittar hon för första gången utanför sin egen trygghetszon och börjar undersöka den nya världen som öppnas för henne på allvar. Hon upptäcker att trots att alla talar om ”goda feer”, så är det långt ifrån alla som har träffat en fe som faktiskt är god. De verkar däremot vara riktigt otrevliga figurer…

Som huvudperson i det klassiska ”inget i världen är vad jag trodde att det var”-scenariot är hon riktigt underhållande och tillsammans med de andra huvudkaraktärerna, Movitz, Masti och Ingeborg, blir det en fartfylld, lättsam historia som har många likheter med en glad skröna.

Det är en rapp berättelse, som med en gladlynt ton och underliggande, men ständigt närvarande, fyndighet, gör att det blir en givande läsupplevelse. Med ett kvickt språk och roliga vändningar så är det fantasy-feelgood när det är riktigt avkopplande. Förhoppningsvis dyker Cecilia och hennes entourage i fler böcker, jag tror bestämt att det finns potential för fler utsvävningar om deras gemensamma ansträngningar för att överleva i feernas ganska hårda värld.

Profil: Emma Kreü

Mottagen: 13 juni 2013

 

Anmäl textfel

Utgivning

Besvärjelser och beskydd

av Maria Friedner
Cecilia lever ett bekymmerslöst liv, fyllt av kravlöst sex och se...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Trovärdigt om vikingarnas handelsresor

Recension: Miklagård av Agneta Arnesson Westerdahl

Om motstånd i Hitlers Tyskland

Recension: Mildred : den sanna berättelsen om kvinnan i hjärtat av den tyska motståndsrörelsen av Rebecca Donner

En bok fylld av drömmar, minnen och längtan

Recension: Och väggarna förvandlades till världen runtomkring av Johanna Ekström

På andra sidan Urvattnet

Recension: Spiritus av Linda Åkerström

En titel som lovar för mycket

Recension: Himmlers Sverige: Visioner och verklighet av Lennart Westberg
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB