Recension av Tänk positivt annars kan du dö, Marie Tillman: Livscoachen hela veckan - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Tänk positivt annars kan du dö, Marie Tillman

Livscoachen hela veckan

Jag har nog varit så pass förskonad från alla slags coacher att hela igenkänningshumorn fallerar, och Livscoachen blir för mig mest som ett slag i luften"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Bok-
presentation:
Tänk positivt annars kan du dö
Författar-
presentation:
Marie Tillman

Marie Tillmans serieskapelse "Livscoachen" har sedan 2016 publicerats på måndagar i tidningen Metro. I "Tänk positivt annars kan du dö" har Livscoachen fått sällskap av andra figurer som också sprider tvivel och självförakt. 

Med Livscoachen, ett svart och oformligt inre spöke, har Marie Tillman vänt på hela självhjälpsindustrin. I vardagen, på jobbet, genom föräldraskap, vänskap och kärlek – Livscoachen finns alltid nära till hands och trampar på de ömmaste av tår. Det vilar en Nina Hemmingssonsk stämning över både innehållet och bilderna, som består av collage och teckningar. 

Om jag bott i ett Metro-område hade jag med all sannolikhet sett fram emot Tillmans måndagsserie, men som ett samlat verk är det lite svårare att tugga i sig. Det blir väl många variationer på temat "Lyssna på din inre röst – din inre röst säger att du inte klarar av någonting". Nu föredrar jag Livscoachen framför löjeväckande floskler (Tro på magin inom dig! När du tror på dig själv är allt möjligt!) alla dagar i veckan, men jag har nog varit så pass förskonad från alla slags coacher att hela igenkänningshumorn fallerar, och Livscoachen blir för mig mest som ett slag i luften. 

Men visst har den sina poänger. Min favorit är ett brev: "Hej. Vi vet att du är oförmögen att göra nånting alls så vi ber dig komplettera din ansökan om försörjningsstöd med följande..." Det är en snabbläst och smårolig bok, och den perfekta gåbortpresenten till alla "Att vara optimist är ett val!"-typer som uppenbarligen behöver lite balans i tillvaron. 

Profil: Sandra Sandström

Mottagen: 31 oktober 2018

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Känsliga läsare varnas när tv-serie blir bok

Recension: Världens hemskaste sjukdomar av Sofia Bergström, Ida Kjellin

Ung för 50 år sedan

Recension: En flickas memoarer av Annie Ernaux

Påskgodis i bokformat

Recension: Knäckta ägg och krossade hjärtan : en alldeles omöjlig påsk av Maria Ernestam

Det gäller livet hos Herbjørg Wassmo

Recension: Den som ser av Herbjørg Wassmo

På andra sidan muren

Recension: Nadia av Elisabeth Norebäck
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB