Recension av Neverworld, Marisha Pessl: Galant om fångar i tiden - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Neverworld, Marisha Pessl

Galant om fångar i tiden

Handlingen måste varit svår att ro i hamn, men Marisha Pessl gör det ändå, på bästa tänkabara vis"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Bok-
presentation:
Neverworld
Författar-
presentation:
Marisha Pessl

Trots att hon bara har två tidigare titlar bakom sig sticker hennes egenartade och mystiska historier ut i bokfloden. Med "Neverworld" riktar sig nu den amerikanska författaren Marisha Pessl till unga vuxna.

"Neverworld" börjar i samma anda som vilken ungdomsbok som helst. Vi lär känna Beatrice som avslutat sitt första år i college och envetet sommarjobbar på sina föräldrars strandkafé i en kuststad på Rhode Island. Så fort arbetet inte håller henne sysselsatt gör fantasin det. Hon skriver sångtexter till påhittade filmer, ritar på servetter och hämtmatsmenyer och kastar allt i papperskorgen innan någon får syn på det. Hon sörjer sin döde pojkvän Jim.

Jim var något av en ledare för det alternativa gäng hon umgicks med på sitt ganska exklusiva high school. De andra vännerna har hon inte haft någon kontakt med sen Jim dog, men när hennes gamla bästis Whitley fyller år dyker hon till deras förvåning upp på residenset där de tillbringat lov och ledigheter tillsammans. Det blir ingen storartad ankomst direkt, Beatrice känner sig mest generad och malplacerad och kommer sig inte för att ställa frågorna hon har om Jim och omständigheterna kring hans död. 

Whitleys fördelsedag firas med en blöt utekväll med vodkadrinkar, shots och liveband, och på hemvägen ett vräkande hällregn rakt igenom bilens öppna tak som inte går att stänga. De närapå krockar med en bärgningsbil och hamnar i diket. När de till sist lyckats ta sig tillbaka till Whitleys residens är de fulla och flamsiga. Isen har brutits, och när de som bäst håller på att hitta tillbaka till varandra ringer det på dörren. En äldre man med kostym och slips och tjockt silverfärgat hår står vid tröskeln. Han förklarar att de är döda, eller åtminstone nästan döda.

Där börjar "Neverworld" – ett gränsland mellan liv och död. Beatrice, Whitley, Kipling, Martha och Cannon blir snart varse att de är fångade i tiden. Varje dag börjar som deras sista dag, de är fria att göra vad de vill, på morgonen vaknar de ändå dyngsura upp i Whitleys Jaguar cabriolet. Deras icke-död är konsekvenslös. För att en av dem ska kunna gå vidare i livet måste alla de andra dö, och de måste vara överens om vem som ska få leva.

Gåtan kring Jims död löper parallellt med det oförklarliga tillståndet i Neverworld. Tog han verkligen livet av sig? Vem är skyldig till hans död, vem är oskyldig? Naturvetaren Martha använder de oändliga dagarna till att försöka ta reda på hur Neverworld fungerar. Hon observerar omgivningarna medan Kipling liftar med en främling för att för en stund få glömma bort att han överhuvud taget är där. Whitley och Cannon faller tillbaka i highschooltidens destruktiva mönster men istället för stöldturnéer roar de sig med att dag efter dag trakassera ett par på en lyxyacht. Beatrice spionerar på dem alla.

Efter "Fördjupade studier i katastroffysik" och "Nattfilm" har jag haft svårt att hålla förväntningarna på Pessls nya bok på en rimlig nivå. "Neverworld" är tyvärr ingen tegelsten som Pessls tidigare böcker, men det är också det mest negativa med den. Handlingen är utmanande och knepig och för tankarna till Douglas Coupland, David Levithan och Donna Tartt. Det kan inte ha varit lätt att ro den i land, men Marisha Pessl gör det ändå, på bästa tänkbara vis. 

Profil: Sandra Sandström

Mottagen: 22 oktober 2018

 

Anmäl textfel

 Recensioner 

LitteraturMagazinets recension av Neverworld, Marisha Pessl

Hisnande läsning när Pessl är tillbaka

Det som börjar som en spännande thriller med hälsningar från Donna Tartts Hampden college övergår snart till en mörk, ångestframkallande Groundhog day"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Neverworld är Marisha Pessls första ungdomsroman. Hon debuterade 2006 med Fördjupade studier i katastroffysik, en framgång som hon följde upp med Nattfilm 2013. En smula snålt, kan man tycka, att bara ge oss en bok med så långa mellanrum, men å andra sidan tar det säkert tid att skriva sådana här mästerverk. Och "Neverworld" var verkligen värd att vänta på. Den är så hisnande att jag pen...
LitteraturMagazinets recensent: Karin Cellton

Utgivning

Nattfilm

av Marisha Pessl
"En spännande, skickligt iscensatt bladvändare"Ingalill Mosander,...
Pocket, Finns i lager, 73 kr

Fördjupade studier i katastroffysik

av Marisha Pessl
Jag skrev den här redogörelsen ett år efter att jag hittade Hanna...

Utgivning - andra språk

Night Film (TPB) (eng)

av Marisha Pessl
Cult horror director Stanislas Cordova hasn't been seen in public...

Night Film (eng)

av Marisha Pessl
Cult horror director Stanislas Cordova hasn't been seen in public...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Tunt men ömsint om en mor

Recension: En kvinnas frigörelse av Édouard Louis

Jul i Berlin 1939

Recension: Mörkläggning av Simon Scarrow

Vackert om en gåtfull färd

Recension: Myten om Luna av Hillevi Torell

Luxemburg under ytan

Recension: Tivolit av Jenny Runesson

Naturnära om livets hårda villkor

Recension: Dit du går, följer jag av Lina Nordquist
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB