Recension av Nemesis, Martin Ekman: Historiskt hämndlystet i kriminaldebut - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Nemesis, Martin Ekman

Historiskt hämndlystet i kriminaldebut

Ekman har lyckats att avstå från de värsta klyschorna"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Bok-
presentation:
Nemesis
Författar-
presentation:
Martin Ekman

Nemesis är hämndens gudinna i grekisk mytologi och i Martin Ekmans bok med samma titel är det hämnd av historiska mått som utkrävs.

Det är en lovande debut som innehåller spänning, trovärdigt polisarbete samt en originell kärlekshistoria för att vara kriminalroman.

Med 25 års mellanrum utförs nästan identiska mord i Örebro och det verkar vara samma mördare. Det första mordet som inte blir löst utreddes av Håkan Steen och när det andra sker har hans son, Mårten, just tagit över faderns roll som chef för grova brott. Far-och-son-motivet är genomgående i boken. I Mårtens fall återvänder han till hemstaden och möter pappan när denne just haft en stroke. Deras relation har varit frostig under flera år, bland annat på grund av Håkans reaktion på sonens val av partner, men Mårten hoppas på att något kanske kan förändras.

Mårten var den som upptäckte det första mordet när han var 10 år, en händelse som nästan gjorde att han själv strök med. Efter den dramatiska inledningen av boken när den skildras tar det ett tag innan läsningen blir riktigt engagerande. Ekmans prosa är ordinär och socialrealistisk och blir nästan lite präktig när karaktärernas liv beskrivs. Det är först när det hettar till i polisarbetet som en inser att det samtidigt skänker trovärdighet till berättelsen. Kanske är det författarens egen bakgrund som polis som bidrar till det.

Förutom att läsaren tror på polisernas sätt att jobba med morden är det också underhållande att följa relationerna mellan dem. Ekman har lyckats att avstå från de värsta klyschorna. Mårten Steen blir radarpar med Anna-Lena Hallberg, en rättfram polis som också har jobbat med hans far. Deras munhuggande är underhållande och påminner lite om Lehanes deckarpar Gennaro och Kenzie minus den erotiska undertonen.

Gamla oförrätter kommer till ytan och förutom att det andra mordet har kopplingar drygt två decennier tillbaka i tiden, visar det sig finnas kopplingar ännu längre tillbaka genom seklerna. För att lösa gåtan måste Steen lära av historien. Det är en kul vinkel som Ekman har hittat, åtminstone för den historieintresserade deckarläsaren. Lösningen på mordgåtan är inte originell, men knyter ihop berättelsen på ett ganska logiskt sätt med en hyfsat spännande upplösning.

Just det en kärlekshistoria har också annonserats. Även här har författaren frångått de romantiska klichéerna i kriminalromanen. På vilket sätt avslöjas inte här men det utlovas både bultande hjärtan och lite naket.

Profil: Henrik Elstad

Mottagen: 4 augusti 2015

 

Anmäl textfel

Utgivning

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB