Recension av Psykologen, Martin Falkman: Träffsäkert om psykisk ohälsa - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Psykologen, Martin Falkman

Träffsäkert om psykisk ohälsa

Och det är här som den här boken trycker ner mitt huvud under vatten, som om jag dränks i toalettstolen på en högstadieskola, för jag har aldrig läst en så drabbande beskrivning av vilken sorg det är att misslyckas som människa och att misslyckas som mor"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Bok-
presentation:
Psykologen
Författar-
presentation:
Martin Falkman

Jag kastade mig över Martin Falkmans senaste roman för han har i tidigare böcker skildrat psykopater, så kalla och beräknande och våldet så hårt att det nästan kändes i mina knytnävar. Jag älskade det.

Psykologen gav mig däremot något helt annat. Här mötte jag istället Henry och hans ångest, Henrys sorg efter sin mamma och längtan efter sin pappa. Framförallt mötte jag Birgitta, Henrys mamma. Henrys mamma försvann för fem år sedan. Henry har haft ångest sedan dess och långt innan. Alltid.

Nu börjar det närma sig de fem år som krävs för att en försvunnen person skall kunna dödförklaras och Henry velar. Han vill inte ge upp hoppet om sin mamma samtidigt som han förstår att det är det rimligaste. Han går äntligen med på att träffa en psykolog. Jag tycker att historien med psykologen är ganska ointressant. De inleder snabbt ett förhållande och ses på hotell för att ha plojig sex med knivatrapper och låtsasblod. Det känns lite som en clownversion av BDSM. Och sen tar det slut.

Tack och lov är Henrys funderingar på vad som egentligen hände med hans mamma det som bär. När hon försvann kontaktade han polis, man letade, Missing persons var involverade men hon var och förblev borta. Henrys pappa är övertygad om att hon inte längre lever. Har hon tagit sig liv? Hon mådde ju väldigt dåligt i perioder. Henry går igenom Birgittas gamla kartonger och hittar psykologutlåtanden och papper från Försäkringskassan. Det blir som en psykiatrisk detektivhistoria. Birgitta själv träder fram i dagboksanteckningar från tiden för försvinnandet. Och det är här som den här boken trycker ner mitt huvud under vatten, som om jag dränks i toalettstolen på en högstadieskola, för jag har aldrig läst en så drabbande beskrivning av vilken sorg det är att misslyckas som människa och att misslyckas som mor. Den oro och sorg Birgitta uttrycker över sitt barn, rädslan att han skall bli som hon är så fruktansvärt smärtsam. Hur vidrigt det är att vara psykiskt sjuk fångas på bara några få sidor och jag tycker att alla skall läsa den här boken. Författaren vet vad han snackar om när det gäller psykisk ohälsa. Han jobbar på NSPH, Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa och i slutet av boken finns nummer att ringa om man behöver hjälp.

Men det är ingen bruksbok han har skrivit. Det är en spännande bok om Henry och hans mammas försvinnande. Och psykisk ohälsa. Det är skillnad. Men jag tycker verkligen att alla skall läsa den här boken.

Profil: Karin Cellton

Mottagen: 19 april 2018

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Tätt inpå Victoria Benedictsson

Recension: Mitt stora vackra hat av Elisabeth Åsbrink

Styrka i motgången

Recension: Barnsköterskan av Stacey Halls

Jenny Rogneby kan bättre

Recension: Medlaren av Jenny Rogneby

Storartat om en gåtfull kärlek

Recension: Kvinna sedd bakifrån av Jesper Wung-Sung

En pärla i bokhösten

Recension: Andromeda av Therese Bohman
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB