Recension av Small world, Martin Suter: Kamp mot demensens mörker - LitteraturMagazinet

 Gästrecension 

Recension av Small world, Martin Suter

Kamp mot demensens mörker

Mörka hemligheter. Oheliga allianser. Men läsningen är ganska långsam"
Bok-
presentation:
Small World
Författar-
presentation:
Martin Suter

Jag har konsumerat de flesta genrer. Brevromaner, självbiografier och skräcknoveller. Men "Small world" av Martin Suter beskrivs som del ett i en neurologisk trilogi, vilket låter nytt och spännande.

Vi kastas direkt in i berättelsen. Den gamla anrika grekiska villan står i lågor. Allt, utom veden i öppna spisen, brinner som fnöske. Det är Konrad Lang som tuttat på. Konrad har i större delen av sitt liv på nåder levt under den rika änkan Elvira Senns beskydd. Det är hennes hus han nu ödelagt. Samtidigt har han gett henne en mycket efterlängtad chans att göra sig av med sin skyddsling för gott.

Till saken hör att Konrad drabbats av demens. Till en början är det mest gullig och småroligt. Han ställer in väskan i kylen och glömmer bort småsaker. Men småsakerna blir snart större. Närminnet försvagas allt mer, men i gengäld träder gamla minnen fram ur skuggorna och skvallrar om att allt inte är vad det verkar.

Konrad hamnar mitt emellan två motstridiga krafter. De som vill hjälpa honom ut ur demensens dimmor och de som har allt att vinna på att han stannar kvar i glömska och mörker. Och så väcks den klassiska frågan. Vem kan man egentligen lita på?

"Small world" har både prisats som bästa utländska roman i Frankrike och filmatiserats med samma lands stolthet, Gérard Depardieu, i huvudrollen. Den castingen känns som att den träffar rätt. Konrad är just så förvirrad och lättledd som vi är vana att se Depardieu.

När jag läser min egen sammanfattning här ovan ser jag att den skulle kunna uppfattas som thrilleraktig. Mörka hemligheter. Oheliga allianser. Men läsningen är ganska långsam. Den liksom smyger fram. En bok som passar rätt bra så här när hösten kryper närmare.

Profil: Elin Lucassi

Mottagen: 21 september 2012

 

Anmäl textfel

Utgivning

Small World

av Martin Suter
Konrad har börjat glömma det han gjorde i går, men minns allt starkare barndomens händelser, vilket skrämmer hans vänner och familj. Han diagnostiseras med Alzheimers och det går allt snabbare utför.

Utgivning - andra språk

The Chef (eng)

av Martin Suter
A huge international bestseller - The Chef is a thriller and a lo...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Instängd med de stora

Recension: Jag vill skriva sant : Tora Dahl och poeterna på Parkvägen av Jesper Högström

Våld i vinets värld

Recension: Mordet som kom av sig av Lennart Rammer

Lyxig bok fylld av dansk stickinspiration

Recension: Knitting for Olive av Caroline Larsen, Pernille Larsen

En fulländad romandebut

Recension: Räkna hjärtslag av Katarina Widholm

Gedigen roman om en annan tid

Recension: Kaptenen och Ann Barbara av Ida Jessen
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB