Recension av Klubben, Matilda Gustavsson: Journalistik när den är som bäst - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Klubben, Matilda Gustavsson

Journalistik när den är som bäst

Trots att vi alla vet hur det slutar så upphör det aldrig att vara genomtänkt, spännande och mycket välskrivet"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Bok-
presentation:
Klubben
Författar-
presentation:
Matilda Gustavsson

När det hösten 2017 avslöjades att filmproducenten Harvey Weinstein under årtionden utsatt kvinnor för sexuella trakasserier och övergrepp, och hashtagen #metoo svepte över världen, började Matilda Gustavsson undersöka kulturklubben Forum och dess ägare.

Matilda Gustavsson kom i kontakt med fler och fler kvinnor som alla utsatts för sexuella övergrepp eller våldtagits av Jean-Claude Arnault, som tillsammans med sin hustru, Svenska Akademi-ledamoten Katarina Frostensson, ägde och drev Forum. En del av kvinnorna berättade öppet om sina erfarenheter av Arnault och Forum, de flesta gjorde det anonymt. Avslöjandet fick enorma efterskalv, i civilsamhället, i kultursfären och framför allt inom Svenska Akademien som drabbades av intern splittring, Sara Danius som lämnade sin post som ständig sekreterare, ett inställt nobelpris i litteratur 2018 samt två fällande våldtäktsdomar mot Arnault.

"Klubben" kastar ljus över alla turer inom Svenska Akademien, över tysthetskulturen som omgav Forum, författarens egen process under reportage- och bokarbetet, och figuren Jean-Claude Arnault. Det är lika delar skrämmande och intressant med alla Forum-besökare som valde att inte se, höra eller uppmärksamma Jean-Claude Arnaults beteende och kvinnosyn, och – kanske ännu värre – de som till och med förnekade, och fortfarande förnekar det Arnault gjort sig skyldig till. Jean-Claude Arnault framstår som en tom man, ett skal som både Katarina Frostensson och Horace Engdahl fyllt med eget innehåll.

Det här är journalistik när den är som bäst, när jag läser om hur hon innan reportaget publiceras själv går ner för trappan till Forums källarlokaler får jag samma känsla som när jag läser Ester Blenda Nordströms "En piga bland pigor", och trots att vi alla vet hur det slutar så upphör det aldrig att vara genomtänkt, spännande och mycket välskrivet. Med reportaget kammade Matilda Gustavsson hem stora journalistpriset i kategorin årets avslöjande 2018 och boken "Klubben" utsågs i år till Årets kvinnogärning av organisationen Roks. Det är välförtjänt. Läs den.

Profil: Sandra Sandström

Mottagen: 8 mars 2020

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Stringent om en livsavgörande händelse

Recension: Dödsängel av Axel Burénius

Instängd med de stora

Recension: Jag vill skriva sant : Tora Dahl och poeterna på Parkvägen av Jesper Högström

Våld i vinets värld

Recension: Mordet som kom av sig av Lennart Rammer

Lyxig bok fylld av dansk stickinspiration

Recension: Knitting for Olive av Caroline Larsen, Pernille Larsen

En fulländad romandebut

Recension: Räkna hjärtslag av Katarina Widholm
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB