Recension av Carl Larsson och evigheten, Mats David Ranaxe: Carl Larsson som ciceron genom konsthistorien - LitteraturMagazinet

 Gästrecension 

Recension av Carl Larsson och evigheten, Mats David Ranaxe

Carl Larsson som ciceron genom konsthistorien

Så nästa gång hoppas jag att Ranaxe väljer att hålla sig mer i bakgrunden så att människan han skriver om kan få vara den självklara huvudpersonen på scenen av sitt eget liv"
Bok-
presentation:
Carl Larsson & evigheten
Författar-
presentation:
Mats David Ranaxe

Efter att konstvetaren Mats David Ranaxe jobbat som guide på Sundborn blir han fylld av vilja att skriva en bok om vår nationalkonstnär Carl Larsson. Boken ska enligt förslaget ”botanisera i vad Carl Larsson tros ha haft för intentioner med sin konst”.

Ranaxe börjar mycket ambitiöst genom att ge en allmän konsthistorisk bakgrund som ska hjälpa läsaren att kunna hänga med i resonemangen som förs. Jag får veta att det är en ikonografisk konstanalys som kommer att göras. En mycket bred och disciplinöverskridande analys som ställer oerhörda krav på kritikerns bildning inom så vitt skilda områden som dräkthistoria och militärväsende.

Vidare presenteras en mängd symboler som använts av Carl Larsson och i konsten i allmänhet samt tolkningar av dessa. Det är mycket givande och ger en som amatör snabbt en ganska omfattande förståelse för dylika ting.

Jag blir dock inte riktigt klok på den här boken. Vad vill den egentligen? Det vackra omslaget och det nostalgiskt gyllene sidenbandet signalerar seriös konstbok men texten har till en början en lätt kåserande ton som liksom skär sig med det proffsakademiska anslaget.

Ranaxe använder sig av jag-form och vill visa upp sitt personliga intresse i ämnet för att få med mig som läsare. Problemet blir att jag känner mig utestängd. Bokens inledning känns alltför mycket som en onödigt lång livsanekdot framförd av en uppspelt fader vid ett middagsbord där barnen för länge sedan slutat lyssna.

Genom att välja att vara så extremt personlig tappar jag något av tilltron. Ännu mer av den försvinner då han försöker stärka en av sina teorier genom att hänvisa till att en kompis, som faktiskt är intresserad av kulturhistoria, håller med honom.

Jag blir förvirrad. Vad vill du mig?! Att å ena sidan hålla hög akademisk nivå och å andra sidan ta mig med på din personliga resa där du är den store reseledaren med egoistiska motiv. Jag känner mig kvarglömd på bussen medan du myser över att få förklara ordet allegori för den bedårande lokala pöbeln.

Nej, de avsnitt där Ranaxe håller sig från jag-formen är helt klart bäst och en bit in i boken hittar han faktiskt en form som fungerar. Och det är någonstans här jag kan börja ta in information om Carl Larsson.

Det har skrivits en uppsjö böcker om Larsson. Vi vet mycket om hans älskade Sundborn och hans liv med Karin och barnen. Nu får vi veta hur han älskade att alternera mellan stilar och tekniker. Han och de verk han producerar fungerar helt enkelt som en slags ciceron genom konsthistoriens alla epoker.

EN ciceron är allt jag som läsare behöver. Så nästa gång hoppas jag att Ranaxe väljer att hålla sig mer i bakgrunden så att människan han skriver om kan få vara den självklara huvudpersonen på scenen av sitt eget liv.

Profil: Elin Lucassi

Mottagen: 1 juli 2012

 

Anmäl textfel

Utgivning

Carl Larsson & evigheten

av Mats David Ranaxe
Konstvetaren och författaren Mats David Ranaxe vill i boken sätta fokus på en annan bild av Carl Larsson än den traditionella, där mycket fokus ligger på familjeidyllen. Han vill visa på att Carl Larsson hade bakomliggande motiv med sin konst och att han hade ambitionen att fostra sin publik i konst, vilket han även uttryckte i de nio böcker han skrev under sin livstid.

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Instängd med de stora

Recension: Jag vill skriva sant : Tora Dahl och poeterna på Parkvägen av Jesper Högström

Våld i vinets värld

Recension: Mordet som kom av sig av Lennart Rammer

Lyxig bok fylld av dansk stickinspiration

Recension: Knitting for Olive av Caroline Larsen, Pernille Larsen

En fulländad romandebut

Recension: Räkna hjärtslag av Katarina Widholm

Gedigen roman om en annan tid

Recension: Kaptenen och Ann Barbara av Ida Jessen
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB