Mats och Sara skapar magi - Intervju - LitteraturMagazinet

 Intervju 
Bok-
presentation:
Cirkeln
Författar-
presentation:
Mats Strandberg
Utg.år: 2011
Pocket
Finns i lager, 66 kr
Eld
Mats Strandberg
Pocket
73 kr
Berättelser från Engelsfors
Karl Johnsson
Låt den rätte komma in
John Ajvide Lindqvist
Pocket
69 kr

Nu kommer uppföljaren till"Cirkeln"

Mats och Sara skapar magi

När LitteraturMagazinet träffar författarduon Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren i slutet av feburiari 2012 har de precis lämnat ifrån sig det sista korrekturet till ”Eld”, uppföljaren till succéboken "Cirkeln".
– Vi känner oss själva så nöjda med "Eld" så det ska bli otroligt kul att få släppa den. Sen såklart nervöst också, säger Mats Strandberg.

Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren började blanda till ett succérecept för sin Engelsforstriologi redan för tre-fyra år sedan: Skräck, magi och tonårsproblem. Vävt i många lager. Inbäddat i den mörka storskogen i den utdöende bruksorten.

Vi hade nog aldrig vågat ge oss på något så här stort på egen hand men när man är två blir det inte lika skräckinjagande"

– Vi hade nog aldrig vågat ge oss på något så här stort på egen hand men när man är två blir det inte lika skräckinjagande, säger Sara Bergmark Elfgren.

Hon och Mats Strandberg lärde känna varandra genom jobbet 2008 och kände direkt att de hade en bra jobbkemi. Hon kom från filmbranschen och han har tidigare skrivit flera böcker på egen hand.

– Jag var ganska trött på filmbranschen och Mats var trött på att skriva ensam, säger Sara Bergmark Elfgren.

Från början var idén skriva ett filmmanus ihop.

– Det skulle bli en oglamorös High School Musical som utspelade sig på en högstadieskola i en liten ort, berättar Sara Bergmark Elfgren.
Annika Norlin (gruppen Säkert) skulle skriva musiken.

Men de kom inte vidare med idén och kom fram till att de skulle skriva en bok i stället.
– Vi hade flera idéer men alla innehöll småstad, tonåringar och sociala roller på en skola. Men en gång när vi satt och snackade kom vi på att tjejerna kunde vara häxor. Tänk om de skulle tvingas samarbeta för att stoppa apokalypsen? Plötsligt kom alla idéer och alla pusselbitar föll på plats, säger Mats Strandberg.

– Egentligen var det en ganska enkel idé men den satte igång så himla mycket. Det behövdes verkligen lite häxor. Ingen av oss var egentligen sugen på att skriva något realistisk, säger Sara Bergmark Elfgren.

Både hon och Mats Strandberg älskar skräckfilm och fantasy. 
– Men det skrivs inte så mycket i den genren i Sverige, i alla fall inte för crossoverläsarna. Så det var kanske därför det tog lite tid för oss att komma på idén till Engelsforstriologin, säger Sara Bergmark Elfgren.

Inspiration har de bland annat fått från böcker som ”Låt den rätte komma in” och ”I en klass för sig” och teveserien ”Buffy the Vampire Slayer”.

– Vi pratade ganska mycket om inspirationskällor och vad vi gillade hos andra. Just Buffy-skaparen Joss Whedon är en stor inspiration för att han berättar något om att växa upp och väver ihop det med det övernaturliga, säger Sara Bergmark Elfgren.

Den gamla teveserien ”Twin Peaks” är också en favorit och Mats Strandberg beskriver bokens Engelfors som det Fagersta i Bergslagen där han växte upp med ett ”Twin Peaks”-lager.
– Vi gillar det här mikrokosmoset som blir i en sådan här stad, omgiven av skogar och avskärmad. Det känns lite som den har sina egna regler, säger Mats Strandberg.

Idén var redan från början att skriva tre riktiga tegelstenar på 500 sidor vardera och temat var klart från start. 

Första delen ”Cirkeln”, som kom ut våren 2011. Boken har bland annat nominerats till Augustpriset och fått bokbloggarnas litteraturpris 2011. 
Nu har Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg precis pillat med de sista ändringarna i korrekturet till uppföljaren ”Eld” – som nu är på väg till tryck. Utgivningen är planerad till april 2012.
– Vi är väldigt petiga. Med allt. Vi är verkligen perfektionister, säger Sara Bergmark Elfgren.
– Det finns så många lager i en sådan här berättelse. Dels är det många huvudpersoner och bikaraktärer. Dels är det alla magiregler vi måste vara konsekventa med. Dessutom måste vi hålla reda på vad vi egentligen har sagt om karaktärerna tidigare i ”Cirkeln” och hålla koll på vad vi berättar inför tredje boken, säger Mats Strandberg.

Tanken är att det ska finnas så många detaljer i berättelsen att folk ska vilja läsa om och upptäcka nya saker som de kanske inte tänkte på första gången de läste.
– Vi älskar sådant själva! Vi planterar saker i första boken som man kanske får payoff för först i tredje boken, säger Mats Strandberg.

Duon började skriva på ”Eld” redan i januari 2011, flera månader innan ettan kom ut. Men det intensiva arbetet tog fart i maj 2011.
– Vi hade deadline för råmanuset i november. Vi skrev alltså första versionen av boken på fem månader. Det är egentligen helt stört! konstaterar Sara Bergmark Elfgren.

På många sätt har tvåan ändå varit betydligt lättare att skriva – inte minst för att de nu hade slipat på sitt sätt att jobba ihop och hittat den gemensamma berättarrösten.
– Vi märker direkt om det skorrar lite falskt eller om det plötsligt har dykt upp någon sorts humor som inte tillhör vår värld, säger Mats Strandberg.
– När vi skrev ”Cirkeln” var det ett nötande samtidigt som vi inte visste hur boken skulle tas emot och hade andra uppdrag samtidigt, säger Sara Bergmark Elfgren.

Varje kapitel i böckerna har både ett Sara-raster och ett Mats-raster – oavsett vem som skrivit stommen – och numera har de till och med upparbetat ett eget kodsystem med färger som de använder när de läser igenom de kapitel som den andra har skrivit. 
– Blåmarkerat betyder att man gillar det den andra skrivit, gul att man inte gillar det och grön att man vill diskutera, berättar Sara Bergmark Elfgren.

De känner också varandras skrivande så väl nu att de kan retas lite med varandra och skriva in sådant som de vet på förhand att den andra kommer att klaga på.
– Jag brukar provocera Mats med kolon. Han hatar kolon! säger Sara Bergmark Elfgren

Jag brukar provocera Mats med kolon. Han hatar kolon"

Mats Strandberg kan kontra med att skriva in jobbig pappahumor, något som Sara Bergmark Elfgren stör sig på.
– Vi har inget liv så vi måste roa oss på något sätt! säger Sara Bergmark Elfgren

 

Det fina mottagandet av ”Cirkeln” kunde ha stressat dem – men både Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg säger att det är precis tvärtom.
– Man får mer frihet när det går bra och det är inspirerande att det finns folk därute som går och väntar på fortsättningen, säger Mats Strandberg.
– Det hade varit så mycket värre att skriva en fortsättning om den första boken inte hade gått bra. Det gäller bara att förvalta det och inte bli slö och tro att man kan jobba mindre än man gjorde med första boken, säger Sara Bergmark Elfgren.

Den sista och avslutande delen i triologin, som redan fått namnet "Nyckeln", beräknas komma ut hösten 2013. Både Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg är väldigt sugna på att fortsätta skriva om sina karaktärer i Engelfors. 
– Man borde kanske vara trött på det här nu men det ska verkligen bli så himla kul att sätta sig ner och planera "Nyckeln". Nu ska vi binda ihop allt, säger Mats Strandberg. 


Profil: Hanna Modigh Glansholm

28 februari 2012
 

Anmäl textfel

 Intervjuer 

Halloween-läsning

Mats Strandberg: "I skräcken finns många bra historier"

Författaren Mats Strandberg är högaktuell med sin bok "Färjan". LitteraturMagazinet ställde några frågor om framgångarna med boken, och om hur han firar Halloween.

Läs mer ...
 Författarporträtt 

Mats Strandberg

Han är en av författarna bakom Engelsforstriologin. Första boken i triologin, "Cirkeln", nominerades till Augustpriset 2011 i kategorin barn- och ungdomsböcker. Medförfattare är Sara Bergmark Elfgren.

Mats Strandberg debuterade 2006 och hann skriva tre böcker på egen hand innan han inledde samarbetet med Sara Bergmark Elfgren.

Han är också journalist och krönikör.

Sara Bergmark Elfgren

Sara Bergmark Elfgren (född 1980) har tidigare arbetat som manusförfattare både inom film och tv. Tillsammans med Mats Strandberg skapade hon Engelsforstrilogin där första boken "Cirkeln" hyllades av kritiker och läsare då den kom.

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB