Recension av Minnesskymning, Mattias Kuldkepp: Mord och mystik i Dalarna - LitteraturMagazinet

Butiken är stängd tills vidare

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Minnesskymning, Mattias Kuldkepp

Mord och mystik i Dalarna

Författaren är skicklig på att skildra vardagsliv så att det bidrar till känslan av autenticitet utan att det stör spänningen"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Bok-
presentation:
Minnesskymning
Författar-
presentation:
Mattias Kuldkepp

Mattias Kuldkepps senaste roman är en spännande berättelse som utspelar sig i den fiktiva orten Jarlstorp vid Siljan.

I Mattias Kuldkepps roman "Minnesskymning" är pensionären Evert Johansson redan dömd för mordet på en bärplockerska när boken inleds. Anders Rask som är nyinflyttad och var med som vittne i rättegången börjar dock hitta ledtrådar som pekar mot att Johansson inte var skyldig, eller åtminstone inte var ensam om brottet. Det som verkar vara ett enskilt dåd av en enstöring i idyllen Jarlstorp i Dalarna visar sig vara mer komplicerat när en envis amatördeckare börjar rota i fallet.

Anders, som är inflyttad från Stockholm med sin fru Moa och dotter Klara, har inte koll på alla släktband och relationer i Jarlstorp. Snart får han klart för sig, bland annat med hjälp av kollegan Saga från dykarbutiken där de båda jobbar, att det finns två rika och mäktiga krafter som har delat samhället i två läger. Familjen Stjärnqvist är en anrik släkt som äger mycket av marken och "grosshandlaren" Waltman är entreprenören som har stort inflytande över traktens näringsliv. Båda sidor visar sig ha koppling till fallet på lite olika sätt.

Om en köper förutsättningen att det är en helt utomstående privatperson som börjar utreda ett mord som redan har en dömd gärningsman så är det en spännande berättelse. Författaren är skicklig på att skildra vardagsliv så att det bidrar till känslan av autenticitet utan att det stör spänningen. Det läggs också ut många trådar åt olika håll för att förvilla såväl Anders som läsaren, kanske lite väl många då flera känns oavslutade efter upplösningen.

I mitten av boken, när berättelsen litegrand börjar tappa greppet om läsaren har det lagts in ett dramatiskt förlopp av händelser som förändrar förutsättningen för Anders och hans utredning totalt. Det kan inte avslöjas här, men det är effektivt för att öka intresset hos läsaren. För Anders blir det mer personligt och hela hans tillvaro sätts på spel. Det utvecklas också en berättelse om hur bedrägligt minnet kan vara, hur det påverkar ens verklighetsuppfattning och handlande.

Profil: Henrik Elstad

Mottagen: 13 januari 2016

 

Anmäl textfel

Utgivning

Efter branden i Sodom

av Mattias Kuldkepp
Tvillingsystrarna Joanne och Inés har aldrig bott tillsammans. De...
Storpocket, Finns i lager, 224 kr

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel

Varför måste Dagerman dö?

Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek av Lo Dagerman

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke

Trovärdigt om vikingarnas handelsresor

Recension: Miklagård av Agneta Arnesson Westerdahl
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB