Taliah Pollacks blogg 
Topplista tecknade barnfilmer: plats 6

Topplista tecknade barnfilmer: plats 6

Tecknad film är en av mina stora passioner, och visst kan jag bli nostalgisk när jag tänker på klassiker från 80-talet. Men precis som med min skräckfilmslista tänker jag här fokusera på tecknad barnfilm från detta millennium. För det var helt enkelt inte ”bättre förr” utan bättre nu.

Varje dag från söndagen den 24:e november fram till söndagen den 1:a december lägger jag upp åtta tecknade filmer i stigande ordning. Det blir som en nedräkning till julkalendern, if you will. Så häng med, för nu vankas det riktigt grymma tips!

6. Dumma mej och Dumma mej 2 (Pierre Coffin, Chris Renaud, 2010, 2013)
Dessa två filmer tycker jag är bäst av de stora tecknade manistreamkoncepten på 2000-talet. Historien om elakingen Gru som tvingas ta hand om tre föräldralösa flickor är egen och originell, storyn är invecklad men lättillgänglig och framförallt riktigt, riktigt rolig. Karaktärerna är även skapade med genusmedvetenhet och tanke på mångfald. Credd!

 


Avdelning: Barn
26 november 2013
 Blogginlägg avdelning Skriv! 
 

Mitt sista blogginlägg: Om Tillvaron och Skrivandet

Mitt sista blogginlägg: Om Tillvaron och Skrivandet

I denna tankeprocess är skrivandet alltid närvarande. För vad är inte skrivandet om ett sökande att förklara vår plats i tillvaron? Vad det är som gör oss mänskliga. Att bygga en historia, inte bara ha en historia, utan kunna skildra den på ett sätt som upplevs som sann"

Den senaste tiden har jag funderat mycket över tillvaron. Jag har hållit mig undan nyheter från omvärlden, skvaller från kändisvärlden, förändringar i närvärlden. Inte gjort några nerslag, inte intresserat mig nämnvärt eller engagerat mig. Bara detta stora begrepp – tillvaron – har cirkulerat i mina tankar.

Tidigare har jag reagerat. Haft känslomässiga reflexer som lett till åsikter och ståndpunkter. Jag har fört diskussioner för att hitta mina sanningar, mina positioner, min identitet.

Från att i ungdomen haft mycket starka åsikter åt höger och vänster förde utbildning och erfarenhet mig vidare till mer diffusa lägen. ”Om detta, så detta.” ”Å andra sidan, å tredje sidan.” Jag vet numera att information genererar förklaring och förståelse, oavsett vad ens inneboende och utarbetade kompass anser vara rätt eller fel. Vissa ställningstaganden blir därmed mer självklara, just genom nyanseringen som kunskap ger, medan andra blir mindre självklara tills ingen känsla eller åsikt finns kvar. Bara ett allmänt intresse.

Det måste medges, jag har varit orolig. Orolig över att apati kommit över mig med åldern. Att alltför mycket engagemang i unga år gjort mig less på allt. Härdad. Att jag hamnat i en vaggande vardag där ingenting förutom min egen direkta bekvämlighet spelar någon större roll. Att den trista passivitet jag beskyllt mina föregångare för hunnit ikapp även mig. "När nya gardiner upptar mina tankar mer än världshungern kan jag lika gärna dö", skriker mitt ungdomsjag. Är det där jag har hamnat nu när starka känslor tycks vara som bortblåsta?

Nej, för jag funderar över tillvaron. I en ny form. Efter att ha gjort nerslag efter nerslag i världens konflikter och sociala orättvisor. I patriarkatets mekanismer, klassamhällets dolda käftar och kapitalismens instabilitet, har jag kommit till en punkt där jag tar ett steg tillbaka för att urskilja sammanhangen.

När nu ett stort antal pusselbitar finns i mitt medvetande, vad föreställer bilden?

Grandiosa tankar om att förändra världen har dunstat bort. Min egen litenhet i det stora världsalltet var till en början förlamande, sedan en befrielse. Det som finns kvar är detta lilla som är jag, som är min värld, och en ny platå av sökandet efter en plats i tillvaron.

I överblicksbilderna tar jag mig an de stora frågorna och skiftar positioner. Här är en sanning: alla människor är unika, alla levande varelser på jorden är lika mycket värda. Här är en annan: alla människor är utbytbara, ingen enskild individ spelar någon roll.

Å ena sida är vi så många att ett terrordåd som dödar hundratals eller en jordbävning som dödar tusentals eller ett krig som driver miljoner på flykt inte genererar mer än en suck och en statusuppdatering. Å andra sidan bryr vi oss så mycket om enskilda människoliv att vi ger allt för att rädda ett föräldralöst barn, eller en familj på flykt, eller en panda som inte hittar hem. Men bara om en strålkastare riktas och skapar en historia.

Och det är orättvist, men nerslagen måste finnas. Enskilda lyckligt lottade som får stå som representanter för flertalet obeaktade.

I denna tankeprocess är skrivandet alltid närvarande. För vad är inte skrivandet om ett sökande att förklara vår plats i tillvaron? Vad det är som gör oss mänskliga. Att bygga en historia, inte bara ha en historia, utan kunna skildra den på ett sätt som upplevs som sann. ”Först hände det, sen hände detta och därefter det här.” Så fungerar inte vårt intag.

En historia är som en målning. Att känna till vinklarnas logik och veta hur ett föremål ser ut runt hörnet hämmar skildrandet. Först måste allt man tror sig veta rensas bort från ens uppfattning. Motivet måste ses med nya ögon för att skapa en tvådimensionell illusion, något som i betraktarens ögon upplevs som sann. Så också med skrivandet.

Att ha gått från känslomässiga nedslag och direkta reaktioner i tillvaron till att se helheter och få en klarare överblick är första steget till att bli en bättre författare. Nästa steg är att bryta sönder. Att rensa bort det jag tror mig veta för att bättre skildra tillvaron och vår plats i den. Att tränga in från oväntade vinklar och skriva på sätt som gör att historien upplevs som sann. Något som gör att läsaren känner och reagerar.

Och jag tycker mig börja närma mig något. En kärna. En känsla. Som så småningom kan bli till ord som kan bli en berättelse.

På återseende!


Avdelning: Skriv!
Kommentera
 

Nästa roman påbörjad!

Nästa roman påbörjad!

För att skriva om sig själv måste man kunna ta ett steg tillbaka och betrakta skeendena som en historia. Urval tror jag är det absolut viktigaste, att se vilka detaljer som gynnar historien och vilka som bara är intressant för en själv"

Den 1:a januari satte jag igång med en ny roman! Sen dess har jag skrivit ungefär en sida om dan.

Efter en höst av mammaledighet och anpassning till det nya livet som förälder är jag nu tillbaka i skrivandet. Under hösten hade jag 25 författarbesök men våren verkar inte bli lika inbokad. Gott om tid för att skriva, och det kommer bli något självbiografiskt.

Hebronboken är ute och snurrar hos förlag just nu och jag försöker att inte tänka på vilka svar som så småningom kommer droppa in. Kontrakt, lektörsutlåtande eller bara en massa refuseringar?

Mitt nästa större projekt är egentligen tänkt att bli en ungdomsroman som utspelar sig i Rwanda efter folkmordet. Jag kommer dock inte åka tillbaka till Rwanda förrän om ett år, och jag behöver göra research på plats för att komma igång rätt, som jag gjorde för att skriva Hebronboken.

Alltså har jag nu ett år att fylla med något annat.


Avdelning: Skriv!
Kommentera
 

Ny tid - nya idéer

Bok-
presentation:
Saga Swärd : omskakare och världsresenär
Författar-
presentation:
taliah Pollack
Inbunden
Finns i lager, 188 kr

Ny tid - nya idéer

Vår tid i Rwanda lider mot sitt slut, på tisdag flyger vi från Kigali till Köpenhamn och har ungefär 40 timmar på oss hemma i Malmö att packa om innan vi åker vidare till Israel-Palestina månaden ut.

Tiden här har varit både avslappnande och produktiv, nu har jag en sommar av ledighet, redigeringsarbete av Hebronromanen och barnafödande att se fram emot. Höstens bokningar av författarbesök har börjat rulla in, så jag ser ut att ha lagom med jobb året ut.

Tanken på vad nästa bokprojekt ska bli börjar bli alltmer aktuell. Jag hade gärna fortsatt på uppföljaren till min fantasyroman Saga Swärd – Omskakare och världsresenär som jag påbörjade direkt efter debuten 2012. Sen har jag ett något mer självbiografiskt projekt på gång om min tid i Israel som tonåring som utspelar sig året då andra Intifadan bröt ut. Den har jag också skrivit en hel del på redan.

En annan idé är att skriva en ungdomsroman som utspelar sig i Rwanda direkt efter folkmordet. Jag hade en tanke om det redan innan vi åkte hit men det var först efter ett par månader i landet som historien började ta form.


Avdelning: Skriv!
Kommentera
 

Manus på språng!

Manus på språng!

Att hitta kompetenta, hårda och ärliga läsare ser jag som något av det viktigaste, romanen kan lyftas till en helt ny nivå genom andra människors blick"

Nu har jag gjort färdigt min första genomgång av Hebronboken, det var väldigt spännande att läsa igenom allt från början till slut för första gången. Några scener har stoppats in, andra har strukits, konsekvensen har stärkts. Men annars har det inte varit ett alltför omfattande arbete.

Nästa steg är att skicka ut till läsare.


Avdelning: Skriv!
Kommentera
 

Den sista raden är skriven!

Den sista raden är skriven!

Processen som sätter igång nu är min favoritdel av bokskrivandet"

Jag kan knappt fatta det, men idag skrev jag klart det första utkastet till min roman om Hebron!

Det har tagit mig två år och (för tillfället) är texten 277 datorsidor lång, vilket är ungefär exakt lika långt som min förra roman, konstigt nog.

Jag har också bloggat här i två år nu, och det här är mitt hundrade inlägg.

Om jag hade varit Stephen King (och inte gravid) hade jag firat med ett glas whiskey och en cigg. Istället åker jag och min partner ut på en tredagars safari i nordöstra Rwanda, på gränsen till Tanzania. Inte helt fel :)

Den resan har varit en bra deadline att förhålla sig till; de senaste veckorna har jag skrivit mer än någonsin. I vanliga fall är två skrivna sidor en väldigt bra dag för mig, igår skrev jag exempelvis sju. Men så är det i slutetappen, romanen blir mer verklig än verkligheten. Man andas, drömmer och lever i den.

Processen som sätter igång nu är min favoritdel av bokskrivandet.


Avdelning: Skriv!
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

Långa veckor, lugna helger

Långa veckor, lugna helger

De senaste två veckorna har jag varit på elva skolor och haft nitton författarbesök. Jag har också skaffat revisor, spelat in radio med Kalle Lind (sänds om ett par veckor) och varit på ett seminarium på Linnéuniversitetet med Sveriges främsta barnkultursforskare.

Även om det är mycket jobb är det sjukt kul att komma ut och träffa så många barn och ungdomar. Ibland kommer man till en skola där lärarna inte har förberett eleverna ordentligt eller där stöket tar över mer än ämnet, men för det mesta får man ett väldigt fint mottagande med intresserade elever och engagerade lärare. Det brukar alltid vara ett par stycken elever som sticker ut när det gäller intresse för fantasy eller skräck eller skrivande. Att få inspirera dem till att fortsätta utveckla sig och se glöden i ögonen på dem när vi pratar om olika verk de älskar är verkligen ett privilegium.


Avdelning: Skriv!
Kommentera
 

Att utveckla barns kreativitet

Att utveckla barns kreativitet

Problemet tror jag till stor del handlar om inställningen att det vi gör måste vara till en viss nytta. Vi måste bli ”bäst” för att det ska vara värt något. Vårt konkurransdrivna kapitalistiska samhälle tillåter oss bara att satsa på sådant vi kan briljera och vinna i"

När jag är ute på skolor inleder jag med att berätta hur det kom sig att jag började skriva.

Jag var invandrare, fattade ingenting i skolan, fick ingen ordentlig hjälp och hade en miljon funderingar i huvudet. Så istället för att hänga med i klassrummet satt jag och skrev äventyrsberättelser om smugglare och rymdfarare, skräckhistorier om monster och spöken, sagor om hästar, katter, hundar och papegojor.

Skrivandet blev tidigt ett sätt att hantera svåra situationer; något som blev ännu viktigare i tonåren och som jag fortfarande använder mig av när verkligheten blir alltför tung.

Även om vissa lärare irriterat sig på att jag berättar för eleverna hur jag delvis struntade skolan är jag övertygad om att känslan av utanförskap är något som många kan identifiera med. Om jag kan få någon att rikta sin frustration till något kreativt är jag nöjd.

I skolklasser finns lite av ett Barbapappafenomen.


Avdelning: Skriv!
Kommentera
 LitteraturMagazinet Skriv! 

LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.

Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.

Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!

Bli medlem
Ditt fullständiga namn:
Din epost:
 
Logga in
Epostadress:
Lösenord:
Behöver du ett nytt lösenord? Klicka här!
 LitteraturMagazinet presenterar 

Författarblogg

Om att leva i en intensiv konfliktsituation

Författaren och filmvetaren Taliah Pollack har rest runt i Hebron på Västbanken för att få underlag till en barnbok. Hon har pratat med både palestinier och judar för att kunna skriva om hur det är att leva i en intensiv konfliktsituation. Följ hennes blogg om nya boken och skrivprocessen på LitteraturMagazinet Skriv!

Läs mer ...

Sök i bloggen

 

Läst 2015

Mrs Dalloway

av Virginia Woolf
"Mrs Dalloway" (1925) är en av Virginia Woolfs mest k&aum...

The Knife of Never Letting Go

av Patrick Ness
Imagine you're the only boy in a town of men. And you can hear ev...

The Shining Girls

av Lauren Beukes
The girl who wouldn't die, hunting a killer who shouldn't exist.....

Broken Monsters

av Lauren Beukes
EVEN KILLERS HAVE DREAMS A terrifying new thriller from Lauren Be...

Invandrarna

av Vilhelm Moberg
Del 2 i serien inledd med Utvandrarna. Folket från Ljuder kommer ...

The Magician's Land

av Lev Grossman
Quentin Coldwater has lost everything. He has been cast out of Fi...

Morgon i Jenin

av Susan Abulhawa
Susan Abulhawa gestaltar de mänskliga aspekterna på...

The cell

av Stephen King
'Civilization slipped into its second dark age on an unsurprising...

Under tiden

av Stefan Casta
Den föräldralöse pojken Li Li sitter som vanligt och metar i vall...

The Picture of Dorian Gray

av Oscar Wilde
At eighteen, the handsome Dorian Gray has his portrait painted, w...

Av kött och blod

av Henrik Johansson
På en rostfri arbetsbänk i ett restaurangkök i östra Malmö låg en...

Godnatt mister Tom

av Michelle Magorian
Under andra världskriget evakueras barn från centra...

The Night Circus

av Erin Morgenstern
The circus arrives without warning. No announcements precede it. ...

Amatka

av Karin Tidbeck
Människorna har hamnat i en alternativ värld som ...

Sju jävligt långa dagar

av Jonathan Tropper
Roman om relationer, familjeliv, överraskningar och hemli...

Molnfri bombnatt

av Vibeke Olsson
En skildring av tiden kring och under andra världskriget ...

En Ö i havet

av Annika Thor
Den tolvåriga flickan Stephanie skickas av sina för...

Gullivers travels

av Jonathan Swift
A shipwreck brings Lemuel Gulliver to Lilliput, where he finds hi...

The Magician King

av Lev Grossman
Nothing is ever as it seems Deep in the forests of the magical la...

Percy Jackson and the Lightning Thief (FTI)

av Rick Riordan
Look, I didn't want to be a half-blood. I never asked to be the s...

En helt ny människa

av Henri Gylander
Om boken Hekka väntar och väntar men allt tar så lång tid. Hur lå...

Älskade, inte.

av Elin Hoppeler
Hon möter honom på en konstutställning där han ställer ut sina se...

Läst 2014

Divergent

av Veronica Roth
She turns to the future in a world that's falling apart.

Kunskapens frukt

av Liv Strömquist
Liv Strömquists nya seriealbum Kunskapens frukt handlar om det so...

The Death Cure

av James Dashner
The Trials are over. But something has happened that no one at WI...

The Scorch Trials

av James Dashner
Thomas was sure that escape from the maze meant he would get his ...

1Q84 : tredje boken

av Haruki Murakami
Aomame har försvunnit och utredaren Ushikawa har få...

Himmelstrand

av John Ajvide Lindqvist
Det ser ut att bli en fin dag på Saluddens camping. Himlen är dju...

1Q84 : andra boken - juli-september

av Haruki Murakami
En dag i Tokyo, år 1984, sitter Aomame i en taxi, och ha...

1Q84 : första boken - april-juni

av Haruki Murakami
Den första boken i trilogin 1Q84. Aomame är hitman &...

Magikerna

av Lev Grossman
Första delen i en serie med mycket magi, äventyr och...

Kalmars jägarinnor

av Tove Folkesson
»SJU ORD svävade ovanför våra huvuden, som glorior, som ett mantr...

World War Z

av Max Brooks
We survived the zombie apocalypse, but how many of us are still h...

Främlingen

av Albert Camus
I "Främlingen" undersöker Albert Camus vad som h&aum...

The Wind Through the Keyhole

av Stephen King
For readers coming to the epic bestselling Dark Tower series for ...

Jag heter inte Miriam

av Majgull Axelsson
Majgull Axelsson tar oss med på en omvälvande resa genom krigets ...

Doktor Sömn

av Stephen King
För 36 år sedan lyckades en liten pojke fly undan en besatt förfa...

11.22.63

av Stephen King
A riveting, high-stakes political story like UNDER THE DOME, a lo...

Tordyveln flyger i skymningen

av Maria Gripe
En tordyvel flyger in i ögat på en truckförare och orsakar en tåg...

The Fault in Our Stars

av John Green
Despite the tumor-shrinking medical miracle that has bought her a...

Pride and Prejudice

av Jane Austen
When Elizabeth Bennet first meets eligible bachelor Fitzwilliam D...

Det eviga folket är inte rädda

av Shani Boianjiu
Yael, Avishag och Lea växer upp tillsammans i en dammig israelisk...

Under the Dome

av Stephen King
Finns med 4 olika omslag men har ett och samma ISBN (levereras sl...


Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2