Recension av Varför vi älskar hundar, äter grisar och klär oss i kor : en introduktion till karnismen : trossystemet som gör att vi kan äta vissa djur men inte andra, Melanie Joy: Att förstå varför vi äter gris men inte hund - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Varför vi älskar hundar, äter grisar och klär oss i kor : en introduktion till karnismen : trossystemet som gör att vi kan äta vissa djur men inte andra, Melanie Joy

Att förstå varför vi äter gris men inte hund

Oavsett om man vill sluta äta kött och djurprodukter helt och hållet eller inte så är i alla fall den här boken en påminnelse om den vidriga djurindustri som vårt samhälle understöder"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Bok-
presentation:
Varför vi älskar hundar, äter grisar och klär oss i kor : en introduktion till karnismen : trossystemet som gör att vi kan äta vissa djur men inte andra
Författar-
presentation:
Melanie Joy
Danskt band
Finns i lager, 262 kr

Varför äter köttätare kött? Den amerikanska socialpsykologen och djurrättsaktivisten Melanie Joy har skapat ett helt nytt begrepp för att försöka besvara frågan.

“Varför vi älskar hundar, äter grisar och klär oss i kor" är en liten bok som introducerar begreppet karnism – ett trossystem som, enligt författaren Melanie Joy, är motsatsen till trossystemet veganism.

Att vara vegetarian eller vegan är ett ställningstagande som ofta väcker frågor från omgivningen. Personen behöver svara på frågan: Varför? 

Men köttätare då? Varför äter de kött? Det frågade sig den amerikanska socialpsykologen och djurrättsaktivisten Melanie Joy i början av 2000-talet. För att förstå mer om mekanismerna bakom köttätandet skrev hon en avhandling som undersökte saken och myntade begreppet karnism – där “karn” kommer från engelskans “carn” som betyder just kött.

Sedan hösten 2014 finns Melanie Joys bok om karnism på svenska med titeln “Varför vi älskar hundar, äter grisar och klär oss i kor". I USA kom den ut redan 2010.

Karnismen förklarar, enligt Melanie Joy, varför köttätare tycker att det är helt okej att äta kött och varför det kan vara så självklart att äta kött från vissa djur men inte från andra. Hennes paradexempel är en middagsbjudning där en god köttgryta serveras. När en av gästerna frågar efter receptet berättar värden att grytan är gjord på golden retriever varpå alla gäster blir vita i ansiktet och inte vill äta en tugga till. Detta exempel finns med i många intervjuer med Joy och inleder både hennes bok och finns dramatiserat som en liten film av aktiongruppen Carnism Awareness and Action Network (CAAN) där Melanie Joy är ordförande. Inte ens när värden avslöjar att det hela var ett skämt – det var inte hund utan nötkött – vill gästerna äta vidare. Maten känns besudlad av skämtet om hundkött. 

Exemplet visar hur psykologiskt och vanemässigt vårt (kött-) ätande är, enligt Joy. Djuret gris och djuret hund är ju rent biologiskt sett väldigt lika så det handlar inte om vilket djur som rent objektivt är bäst lämpat att äta eller inte.

Melanie Joys svar på frågan varför köttätare äter kött är att köttätandet är en tro och en övertygelse där flera olika mekanismer samspelar. För att äta exempelvis griskött behöver vi förneka fakta som vi egenligen känner till – så som att grisar är lika smarta och tillgivna som hundar och att situationen i många grisfabriker är riktigt dålig.

Vilka djur som människan gillar att tillaga skiftar som bekant mellan olika kulturer. (Titta på några avsnitt av SVT:s "Historieätarna" så förstår du.) Men en gemensam nämnare finns – en viss typ av kött är ofta okej medan annat inte är det. Det finns också fler ritualer kring köttätande som inte finns kring vegetabilier, enligt Joy.

Oavsett om man vill sluta äta kött och djurprodukter helt och hållet eller inte så är i alla fall den här boken en påminnelse om den vidriga djurindustri som vårt samhälle understöder. Livmedelsverkets föreslog nyligen att vi ska äta mer mat från växtriket och högst ett halvt kilo kött per vecka. Köttet ska väljas “med omsorg om miljö och djurhälsa” anser verket. Detta skriver nog många under på. Att plåga kännande varelser är något som de flesta människor rent intuitivt avskyr. Att med egna händer avliva ett djur för matens skull känns bara det outhärdligt för det flesta. Melanie Joy beskriver detaljerat hur grisarna, fåren och hönsen behandlas som döda ting i industrin trots att de fortfarande lever och känner. Jag mår illa och blir jag på stående fot övertygad vegan. I alla fall innan karnismens klor griper tag i mig igen.

Profil: Hanna Modigh Glansholm

Mottagen: 8 december 2014

 

Anmäl textfel

Utgivning

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Lika insiktsfulla som uttrycksfulla betraktelser om mat

Recension: Ät din jävel : En bok om matglädje, dödsångest, vitlök och smör av Malin Haawind

Om krisen eller kriget kommer

Recension: Överlev katastrofen : 12 sätt att förbereda dig av Herman Geijer

Om kvinnans utsatthet

Recension: Kärlekens Antarktis av Sara Stridsberg

En månad kvar att leva

Recension: Slutet av Mats Strandberg

Oslipat och fyllt med känsla

Recension: Bleknande berg av Kazuo Ishiguro
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB