Recension av Hasselskogen, Melissa Albert: Alice i sagoskogen - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Hasselskogen, Melissa Albert

Alice i sagoskogen

Melissa Albert imponerar med sin debut, inte minst genom det mörker som är rätt ovanligt i den här typen av böcker för unga vuxna"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Hasselskogen
Författar-
presentation:
Melissa Albert

När Alices mormor Althea dör kan mor och dotter i lugn och ro stadga sig i New York, men när mamma Ella försvinner växer mysteriet som gäckat Alice sen barndomen. 

I början påminner "Hasselskogen" en del om Marisha Pessls bok "Nattfilm", både stilmässigt och med själva mysteriet som kretsar kring den otillgängliga, gåtfulla och i det närmaste mytomspunna författaren Althea Proserpine, Alices mormor som blivit kultförklarad av en liten men desto mer hängiven läsarkrets. Mormor Altheas enda bok, en gruvlig sagosamling, har blivit ett obskyrt samlarobjekt, så svåråtkomlig att inte ens Alice har läst den. 

Alice och mamma Ella har levt ett kringflackande och otursförföljt liv. De har hållt sig borta från Altheas beundrare och från Hasselskogen, hennes stora gods som saknar adress.

"Mamma och jag levde som nomader, bodde hos vänner tills det blev alltför tydligt att vi inte var välkomna längre, gjorde oss bräckliga, tillfälliga bon innan vi drog vidare. Vi hade inte lyxen att kunna bli nostalgiska. Vi hade ingen möjlighet att stanna upp. Inte förrän det år då jag fyllde sjutton och Althea dog i Hasselskogen."

Blandningen av realism och fantasi är inte helt unik. "Hasselskogen" för tankarna till verk av Michael Ende, Cornelia Funke, Jeff Noon, Catherynn M. Valente och självklart Lewis Carroll. Men Melissa Albert imponerar med sin debut, inte minst genom det mörker som sänker sig över hjärtat av Manhattan och är rätt ovanligt i den här typen av böcker för unga vuxna. Althea har länge varit Alices hemliga besatthet och hennes intresse delas av Finch, den rikaste killen i hennes nya skola, han har till och med läst hennes sagor. När de ger sig av tillsammans för att hitta Ella finner de kanske sig själva.

Profil: Sandra Sandström

Mottagen: 10 mars 2018

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Gripande slut på Bricken-serien

Recension: Stockens färd mot havet av Vibeke Olsson

Judisk pojke och hans far i efterkrigstidens Polen

Recension: En låda apelsiner av Lena Einhorn

Bland släktfejder och familjehemligheter

Recension: Hitta Linnéa av Johanna Wistrand

En entimmesbok om passion

Recension: Sinnenas tid av Annie Ernaux

Om ett yrkesval att kämpa för

Recension: En egen lön av Maria Gustavsdotter
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB