Recension av Mizeria, Melody Farshin: Kärlek på olika vis - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 
Kärlek på olika vis
Foto: Caroline Andersson

LitteraturMagazinets recension av Mizeria, Melody Farshin

Kärlek på olika vis

Melody Farshin är en fantastisk språkkonstnär"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Bok-
presentation:
Mizeria
Författar-
presentation:
Melody Farshin

Ståupp-komikern Melody Farshin är född och uppvuxen i Husby. Hennes högaktuella ungdomsbok "Mizeria" utspelar sig i en miljonprogramsförort där meningslösa skjutningar blir alltmer vanliga.

Aicha och Ali är tvillingar. När de var barn sprang de runt som en sammansatt tornado. Nu när de blivit tonåringar blir det mer komplicerat; Ali har tagit på sig rollen som storebror och håller koll på Aicha, som drar sig undan både psykiskt och fysiskt. De delar inte längre varandras liv; Aicha får kontakt med en kille på Snapchat och blir kär medan Ali har problem med sin bäste vän Osman som langar. Området där de bor är utsatt; flera unga killar i grannskapet råkar illa ut på olika sätt. Mamma Mona försöker hålla koll på sina barn men det är inte lätt när man lever så olika liv, trots att man delar samma adress. Misären, eller "Mizeria Deluxe" hotar att drabba dem allihop på olika sätt.

Melody Fashin är en fantastisk språkkonstnär. Hennes metaforer är roliga och nyskapande. Historien är tragisk men språket gör att man småfnissar och stryker under ord. En pruttande förälder blir till "mr Bombastic" och en gråtande dito får heta "ms Telenovela". En kompis på hipstercafe beskrivs som "Gräddigt skägg i kontrast till hans grova ansikte, sittandes på blommigt grovsopsrumcafé, walla så många error" Det är meningar som jag kommer att leva länge på. Melody Farshin arbetar bland annat med Stand up och det märks i hennes kreativa, humoristiska stil. Tyvärr kommer man inte personerna så nära. Ali och Aicha beskrivs inte tillräckligt djupgående. Man vill veta mer om dem och deras familj, men det skrapas bara på ytan. Melody Farshin behöver arbeta mer med att ge sina personer djup. Lyckas hon med det kommer nästa bok bli otroligt bra.

Profil: Eleni Schmidt

Mottagen: 27 september 2018

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

En nessersk feelgood

Recension: Halvmördaren : Krönika över Adalbert Hanzon i nutid och dåtid författad av honom själv av Håkan Nesser

Från Sargassohavet och tillbaka igen

Recension: Ålevangeliet : Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk av Patrik Svensson

Humor och inlevelseförmåga i läsvärd roman

Recension: Vissla i mörker av Emma Healey

Samma typ av annorlunda böcker

Recension: Det slutna sällskapet av Elizabeth Klehfoth

Förändring på gott och ont

Recension: Systerklockorna av Lars Mytting
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB