LitteraturMagazinets recension
av Nina av en slump, Michèle Lesbre
Fint skildrad uppväxt i ett litet samhälle






Michèle Lesbres har skrivit tretton böcker, varav Nina av en slump är den andra bok som översatts till svenska. Det är det lilla förlaget Sekwa som än en gång importerat läsglädje till icke-fransktalande svenskar, vackert översatt av Lotta Riad.
Nina har just slutat skolan och arbetar på en frisörsalong. Hon bor med sin mamma, en attraktiv och handlingskraftig kvinna som Nina längtar efter att komma nära. Mammans tid upptas av pojkvänner och organiserande av strejker på fabriken, och hon ser gärna att Nina tillbringar mycket tid med Arnold, för ”han förstår sig på henne”. Och sedan Arnold, Ninas ende vän och ägare av en djuraffär fylld med fåglar, böcker och musik, tagit med henne på teater drömmer Nina om att bli skådespelare.
Romanen börjar på Ninas första lediga dag, där hon gett sig själv i uppdrag att för en gångs skull hitta den perfekta födelsedagspresenten till sin hårt arbetande mamma. När hon kommer över en stor summa pengar kan hon också köpa presenten, men det blir ändå inte som hon tänkt sig.
I det lilla samhälle som är romanens värld figurerar åtskilliga personer som förnedrar, hunsar och försöker utöva den gnutta makt de har. Nina är ung, utan ställning eller anseende att sätta emot, och utan Arnold hade det kanske sett mörkt ut för henne. I sin butik erbjuder han henne asyl från trångsyntheten, han är hoppet om att den ensamma Nina ska klara av att ta sig bort. Det är han som kallat henne måsen sen hon var liten, och det är först efter några år hon får veta att i Tjechovs pjäs med samma namn figurerar en annan Nina, som också drömmer om ett annat liv.
Men det viktiga i berättelsen är Ninas blick. Det är en ensam människas blick. Genom den blir det tarvliga synligt. Under berättelsens gång flätas det förflutna ihop med nuet, och Ninas uppväxt blir den fond mot vilken man ser Nina idag. Som liten har hon maktlös vänt sig inåt som reaktion på omgivningens hårdhet. Men allt eftersom historien fortlöper gör hennes små akter av motstånd henne mindre liten och ensam, och för henne också närmare sin mamma.
Michèle Lesbre låter Nina balansera precis på gränsen mellan vuxen förbittring och barnslig fantasi, utan att slå över åt något håll. Det nästan neutralt hållna språket förmår skapa en lågintensiv spänning genom hela berättelsen. Det är en väl sammanhållen, tätt skriven historia om förmågan att ta makten över slumpen.
Mottagen: 24 november 2012
Anmäl textfel