Recension av Min syster, Michelle Adams: Stark debut om komplicerad familj - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Min syster, Michelle Adams

Stark debut om komplicerad familj

Mardrömmen tar ett allt fastare grepp om Irini som alltid verkar ligga ett steg bakom, och vidrigheter avlöser varandra tills det nästan blir fysiskt tröttande att läsa vidare"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Min syster
Författar-
presentation:
Michelle Adams

Michelle Adams, uppvuxen i England och bosatt på Cypern, har läst skräckromaner sen hon var liten. I debuten "Min syster" blandas klassiska skräckelement med svek och medberoende.

Narkosläkaren Irini bor i London med sin pojkvän Antonio. Bortsett från den medfödda höftskadan som vållar henne hälta och ständig värk lever hon ett relativt okomplicerat och bekymmerslöst liv där det mörkaste molnet är att hon inte alls delar sin pojkväns längtan efter barn. Tillvaron förändras i ett slag när Irini en natt vaknar av att telefonen ringer, och systern som hon aktivt undvikt de senaste åren meddelar att deras mamma har dött.

Irini lämnades bort när hon var tre år gammal, varför vet hon inte. Familjen var långt ifrån fattig, men den enda som höll kontakten efter att hon flyttat till sin faster var storasystern, Elle. I hopp om att få svar på sina frågor åker Irini iväg till begravningen i Skottland, till trakten där hon inte växte upp. Elle verkar oberörd över moderns död, och systrarnas motstridiga känslor till varandra blossar upp på nytt.

Elle är Irinis raka motsats. Karismatisk, rolig, gränslös och impulsiv. Det handlar inte bara om vad Elle gör och är kapabel till, utan även om hur hon påverkar andra och får dem att göra. Irini låter sig svepas med i hennes infall och just skildringen av medberoendet är sällsynt träffande. Mardrömmen tar ett allt fastare grepp om Irini som alltid verkar ligga ett steg bakom, och vidrigheter avlöser varandra tills det nästan blir fysiskt tröttande att läsa vidare.

Det som gränsar till överdrift räddas av att det trots allt är en både genomtänkt och välskriven psykologisk thriller. Bilden av de båda systrarna och deras föräldrar ändras gradvis genom läsningen. Utrymme ges för komplexa dilemman, och missriktad välvilja väcker förståelse. Handlingen utspelar sig lika mycket under ytan som ovanför den, där handfat droppar i övergivna sinnessjukhus och öppna kistor i hemlighetsfulla gods sätts i gungning. Det är en stark debut med mycket smärta, både mental och fysisk.

Profil: Sandra Sandström

Mottagen: 8 februari 2018

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Litterär fullträff om destruktiva relationer

Recension: Slagsmål av Karl Modig

Känsliga läsare varnas när tv-serie blir bok

Recension: Världens hemskaste sjukdomar av Sofia Bergström, Ida Kjellin

Ung för 50 år sedan

Recension: En flickas memoarer av Annie Ernaux

Påskgodis i bokformat

Recension: Knäckta ägg och krossade hjärtan : en alldeles omöjlig påsk av Maria Ernestam

Det gäller livet hos Herbjørg Wassmo

Recension: Den som ser av Herbjørg Wassmo
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB