Recension av Svart skimmer, Nada Alami: Personlig skildring av palestiniernas situation - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 
Personlig skildring av palestiniernas situation
Foto: Josefin Lassbo

LitteraturMagazinets recension av Svart skimmer, Nada Alami

Personlig skildring av palestiniernas situation

Det är med en beundransvärd saklighet hon berättar sin morbrors historia"
Bok-
presentation:
Svart skimmer
Författar-
presentation:
Nada Alami

Nada Alami är född och uppvuxen i Jerusalem och kom till Sverige som ung. "Svart skimmer" är den sanna historien om hennes morbror Waleed och hans flykt från sin palestinska hemstad Lydda.

Alami är tydlig med att varken hon eller hennes morbror lastar judarna som folk, utan Israel som stat, för de orättvisor och övergrepp som alltjämt drabbar palestinierna. Och det är med en beundransvärd saklighet hon berättar sin morbrors historia.

Ett kraftigt bultande på dörren en vinternatt i Kuwait år 1991 väcker avdelningschefen på Radiohuset, Waleed, och hans hustru. Sex män tränger sig in i deras hall, de tar Waleeds pass ifrån honom och utan förklaringar förs han iväg i en polisbil. I en obekväm cell på polisstationen tänker Waleed tillbaka på sitt liv. Han minns sin barndom, sin optimistiske far, och sin envisa mor. Tryggheten innan Israel utropade sig till en självständig stat och palestinierna attackerades, massakrerades och drevs iväg.

Militären upprättade vägspärrar längs delar av flyktvägen. De länsade de panikslagna människorna på det de hunnit stoppa på sig från sina hem. Guld och minnessaker, klockor, pengar, smycken, böcker, värdepapper, intyg, betyg. Också dokumenten som bevisade ägarens rätt till sin egendom konfiskerades.

Det är mardrömslika scener och minnen som åttaårige Waleed får med sig från vandringen mellan hemstaden Lydda och Nablus på Västbanken, bilder som etsar sig fast även i läsarens huvud. Mannen som får sin fina häst avlivad, kvinnan vars örsnibb snittas av när hon inte tillräckligt snabbt får av sig sina örhängen, vattenbristen som tvingar flyktingarna att dricka sin egen urin.

I cellen har Waleed gott om tid att minnas. Han har liksom de flesta palestinier levt ett händelserikt liv, han erinrar sig släktingar och vänner och hur de alla råkat ut för övergrepp av den israeliska regimen och hur de gång på gång måste ge sig av. Men parallellt med alla trauman löper fantastiska miljöbeskrivningar och vänskap och kärlek spirar.

"Svart skimmer" speglar inte bara Waleeds historia och längtan efter en egen plats, utan hela det palestinska folkets. Det är en oerhört läsvärd biografi som tog författaren inte mindre än tjugo år att fullborda.

Profil: Sandra Sandström

Mottagen: 23 juni 2021

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB