Recension av Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank, Nathan Englander: Ett intellektuellt samtal om stora frågor - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank, Nathan Englander

Ett intellektuellt samtal om stora frågor

Det är en omskakande upplevelse att läsa Nathan Englanders novellsamling som innehåller både humor och tragik"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Bok-
presentation:
Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank
Författar-
presentation:
Nathan Englander
Utg.år: 2013
Pocket
Färdig att skickas, 52 kr 69 kr

De som gömde Anne Frank undan nazisternas förföljelser tog en stor risk för egen del. Vem skulle du vara beredd att ta samma risk för?

I titelnovellen till Nathan Englanders novellsamling ställs huvudpersonerna inför en fråga som visar sig vara en avslöjande övning i humanism. På liknande sätt tar sig de åtta novellerna an moraliska och existentiella dilemman.

Den judiska historien och kulturen utgör genom hela boken en viktig bakgrund. Ur den hämtar Englander fantastiska berättelser och ställer invanda föreställningar på sin spets. Han problematiserar den judiska identiteten som han själv och andra förhåller sig till. Det handlar mycket om att sätta in sig själv i ett sammanhang där familjehistoria, kultur och modernitet möts i en person.

Förintelsen har en självklar roll när Englander utforskar mänskligheten och sätter sina karaktärer i svåra situationer. Några överlevande träffas på ett sommarläger som äldre med lite grumliga minnen. De är övertygade om att en av lägerdeltagarna är en före detta fångvakt som deltog i förintelsen. Hur säkra är de på mannens identitet? Vilken rätt har de att utdöma straff om han har undkommit rättvisan?

I flera av novellerna finns intressanta diskussioner om offer och förövare som kräver att läsaren tar ställning.

Förutom förintelsen finns också den israeliska statsbildningen under 1900-talet med som ett centralt historiskt skeende. En av de starkaste novellerna i denna mästerliga samling är ”Systerkullarna”. Den skildrar bosättningspolitiken på ett oerhört gripande sätt. Här finns förutom historia dessutom bibliska referenser, politiska konflikter och familjetragedi av stora mått.

Rena, som bosatt sig på ockuperat område, hjälper sin granne Yehudit vars barn är svårt sjukt. Yehudit tror att onda krafter är ute efter henne och har ansatt barnet. Det onda ska luras genom att Rena låtsas köpa barnet av Yehudit. Barnet överlever men när Renas familj så småningom dör ifrån henne kräver hon på allvar rätten till barnet. Det leder till en religiös process för att avgöra moderskapet. Englander använder den för att jämföra med striden kring rätten till mark i Israel/Palestina. Det är ett skickligt sätt att beskriva hur svårt det är att hitta en lösning på konflikten. Moraliska och historiska argument av sekulär och religiös natur används i båda fallen för att hävda sin rätt.

Det är en omskakande upplevelse att läsa Nathan Englanders novellsamling som innehåller både humor och tragik. Han för ett intellektuellt samtal om stora och angelägna frågor med sin läsare (en av novellerna handlar också om relationen mellan författare och läsare). Med ett flödande språk, fascinerande karaktärer och ibland halsbrytande vändningar finns det ett driv i berättelserna som gör att man behåller intresset. Novellerna lever kvar i medvetandet ett bra tag efter läsningen. Detta är kanske det främsta kännetecknet för en riktigt bra bok.

Profil: Henrik Elstad

Mottagen: 19 mars 2013

 

Anmäl textfel

Utgivning

Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank

av Nathan Englander
Nathan Englanders "Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank" är en samling med åtta noveller.

Utgivning - andra språk

What We Talk About When We Talk About Anne Frank (eng)

av Nathan Englander
From the up-and-coming young American writer who has contributed ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Ännu en besvikelse

Recension: Ondskans ekon av Arnaldur Indridason

Borgmästarinnan i Mjölby

Recension: Ruths garderob : En modehistoria av Ingela Bendt

Extremväder i Lilla Vargudden

Recension: Väderhemligheten av Sören Olsson

Svårsmält realism

Recension: Skamluvan av Ulla-Maria Andersson

Många tankar, blygsamt resultat

Recension: Saknad av Katarina Barrling, Cecilia Garme
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB